|
Trak taśmowy +suszarnia |
Trak taśmowy +suszarnia
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam zastanawiam się nad zakupem traka taśmowego żeby przecierać drzewo na deski dla klientów indywidualnych jak i firm a także dodatkowo suszarni do drzewa aby samemu kupowac drzewo surowe nastepnie przecierać na dechy a potem suszyć do określonej wilgotności i sprzedawać z zyskiem już odpowiednio suche. gre także wchodzi suszenie drzewa dla klientów. Mysle także o zakupie grubościówki i piły spalinowej.Suszarnie bym kupił używaną lub dał wykonać.Z czasem produkcje bym poszerzał.Mam pytanie dla osób które siedzą w tym temacie odnośnie kupowania surowego drzewa żeby nastepnie je przetrzeć a potem wysuszyc czy to jest oplacalny nadal interes,jak wygląda zapotrzebowanie na tego typu usługi.Jestem technologem drewna i znam sie na takich sprawach bdb.Mam własne pomieszczenia i dobrą lokalizacje
pomysł jest dobry, ale na trak przewoźny, przytoczę pewną historię:
silna burza -> połamane drzewa -> papiery na wycinke określonego obszaru lasu przez "miejscowych" -> przyjeżdża gość z dużym trakiem przewoźnym -> ma 3 dni roboty od rana do wieczora a ile kasy? tego to nie wiem :) ale cięcie było drogie, z tego co pamiętam. x miesięcy później, mój sąsiad rusza z małym trakiem stacjonarnym, na początku nawet spore zainteresowanie, dzisiaj sprzęt leży pod plandeką :) ot taka mała dygresja, bo za dużo pojęcia o tym nie mam.
Może wiecej opinii
Witam. Trak przewoźny to o wiele lepszy pomysł. Mam znajomego, który się tym zajmuje. Na początku kupił trak przewoźny i wynajął małą halę z myślą, że to właśnie ludzie będą do niego jeździć, a on okazjonalnie do większych klientów. Jednak życie weryfikuje plany - odpuścił sobie halę, kupił busa i jeździ do każdego co zamówi cięcie. Wychodzi na tym o wiele lepiej, a co ciekawe, chętnych nie brakuje. Minus tego jest taki, że czy wieje, pada czy słońce przygrzewa stoisz na dworze i zasuwasz.
Zrób rozeznanie rynku w dużych firmach. Samo przecieranie usługowe nie utrzyma takiej działalności. Trzeba wejść z kilkoma firmami we współpracę choć one raczej żądają gotowego elementu( no części ramy łózka) dlatego też potrzebował byś jeszcze jakiejś obrabiarki no i pił do przycinania na wymiar. Nie jest to duży koszt sprzętowy( oprócz pieca suszarni i samego traka) ale musisz policzyć dokładnie możliwe przychody bo potrzebujesz minimum 4 palaczy(4*1500=6000) plus z 6 pracowników na zmianę.
moze ktos doda opinie
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Trak taśmowy +suszarnia": - uslugi stolarsko-ciesielskie+trak tasmowy+bus - TRAK TAŚMOWY - JAK WYBRAĆ DOBY W ROZSĄDNEJ CENIE? - posiadam trak tasmowy +sprinter plandeka szukam zleceń - sprzedam nóż taśmowy Hoffmana - Trak i budowa dachów
• Strona 1 z 1
|
|