|
Transport budowlany |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Witam, mój ojciec od ponad pół roku prowadzi firme przewozową materiałow budowlanych samochodem ciężarowym, czy przyslugują jakies dotacje na rozwoj firmy i stworzenie nowego miejsca pracy (przykładowo dla mnie) przez zakup drugiego, mniejszego samochodu cięzarowego??
Jeżli chodzi o UE to działalność transportowa zawsze była traktowana po macoszemu. Przedsiębiorstwom, które zajmują się taką działalnością niezwykle trudno otrzymać dotację. Dodatkowo w większości działań nie jest możliwe kupienie samochodu. Nie wiadomo jak będzie w kolejnych latach - niedługo powinny wyjść wytyczne odnośnie nowych działań i wtedy będzie mozna powiedzieć coś więcej.
Niedługo może oznaczać do pół roku ;-) Na utworzenie nowego miejsca pracy można otrzymać dotację z PUP. Jej wysokość nie wystarczy chyba jednak na zakup samochodu ciężarowego (ok 12 tys).
Dzieki wielkie za odpowiedz. Ale mam jeszcze jedno pytanie... Czy ja jako przyszly pracownik moge starac sie o jakies dofinansowanie na prawo jazdy kat. C i szkolenia na mozliwosc pracy przy HDS-ie (dzwigu) bo bedzie mi to wtedy nizbedne do pracy. PUP organizuje szkolenia tego typu?
PUP może Cię wysłac praktycznie na każde szkolenie (oczywiście pod pewnymi warunkami). Z prawem jazdy i uprawnieniami nie będzie na pewno kłopotów. Zadzwoń jutro do sowjego PUPu - udzielą Ci wszystkich informacji.
Witam, potrzebuje jeszcze jakiejs informacji na temat czy szkolenia z UP przysluguja od razu po zarejestrowaniu tam czy zeby starac sie przykladowo o prawo jazdy kat. C musze byc zarejestrowany minuimum 3 miesiace??
Ustawowo nie ma żadnych limitów i okresów jednak niektóre PUPy mogą wprowadzać swoje warunki.
Zazwyczaj musisz być zarejstrowany. Istnieje taka opcja (w każdym bądź razie istniała) że idziesz do urzędu i mówisz że masz prace ale pracodawca zatrudni cię jedynie pod warunkiem że będziesz miał odpowiedni kurs czy przejdziesz odpowiednie szkolenie. (sam nawet chciałem skożystać z tej formu ale mi się kontakty z "pracodawcą" popsuły i się tam nie zatrudniłem)
Pozdrawiam
|
|