Witam.
Na wstępie chciałbym napisac cos o sobie i pomysle. Mam 25 lat i niedawno wruciłem z usa po 4 miesiącach jak wiekszość przywiozłem troche gotówki. Uznałem że pora zacząć działać na własny rachunek. Pomysł nie jest wcale nowy, dojrzewał juz od ponad roku.
Pomysł to transport sprzetu RTV i AGD ze sklepu do klienta wraz z wniesieniem do mieszkania. Kupiłem już dostawczego busa do 3,5t w którym mieszczą sie 4 wysokie lodówki i 2 lub 3 pralki.
Z kąd zlecenia??? Akurat mam czterech znajomych którzy pracuja w trzech różnych sklepach jednej z najwiekszych sieci ze sprzetem AGD w polsce. Nieoficjalnie dowiedziałem się że maja problemy z transportem raz maja transport a raz nie i potrzebuja kogos pewnego. Przy okazji miałem juz jeden kurs od nich ale nie wziołem za to kasy zrobiłem to gratis gdzuż to był prosty kurs zrobiłem tylko 2 km. Teraz jestem na etapie zakładania firmy.
Potencjał rynku jest gdyż w moim miescie jest ok 20 takich sklepów, a tą działalnośc mozna rozwinąc mysle o transport mebli, tez jest kilka dużych sklepów, generalnie chce wozić ładunki czyste, no i drobne przeprowadzki wchodzą w grę. Miałem juz jedna znajomy mnie polecił, przejechałem 53km przewiozłem lużko telewizor, pralke, lodówkę, stół, i jeszcze troche drobnuch rzeczy i dostałem za to 100zł i dobry trunek :grin:
Dziś siedze nad cennikiem i nie wiem jak go ustalić.
Koszt paliwa na jeden km przy założeniu że auto spali 10l na 100km wynosi 0,41zł
W tej chwili cennik ustaliłem następująco:
gdy trasa w dwie strony wyniesie łącznie 15 km czyli po mieście na 25z ł- 30zł,
gdy trasa w dwie strony wyniesie łącznie 20km - 25km na 35zł - 40zł
Ceny obejmują dowóz towaru i wiesienie do domu.
Chciałem sie dowiedzieć na jakiej zasadzie ustalać cenik, co brać pod uwagę i jak go liczyć czy ten cennik który przedstawiłem nie jest to za drogo lub czy nie powinienem liczyć wiecej za te usługi. Chodzi mi o transport AGD.
Wszelki komentaż mile widziany, odnośnie działania tego typu firmy, możliwosci jej rozwijania o dodatkowe usługi itp.
Acha jeszcze jedno pytanie: Czy na taki samochód bedą mi potrzebne jakies inne zezwolenia, zabezpieczenia 5000e itd???