Witam Państwa, Pewnie mój post się powtarza, ale niestety nie mogę doczytać się niczego konkretnego w tych poprzednich.
Mianowicie prowadzę działalność, ale chciałbym przekfalifikować ją na mały transport. Raczej na terenie kraju. Na początek chciałbym kupić jeden samochód za około 30000-50000 zł, wiem już, że powinien być jaknajwiększy i w związku z tym pytanie 1:
* Bus czy plandeka ? Do busa mieści się max 5 palet, a pod plandekę wejdzie 8 lub max 10 ale myślałem raczej o takim na 8.
I pytania kolejne:
2. Jakie stawki mniejwięcej obowiązują
3. Jak zabezpieczyć się, aby kontrahent zapłacił (chodzi mi tutaj o kwestię formalną) i jak wygląda zlecanie transportu w przypadku jednorazowej współpracy
4. Jakie obowiązują terminy płatności
5. Lepiej pozyskiwać droższe kursy pojedynczo czy jeden stały kontrahent ale zdecydowanie taniej ?
6. Czy jeżeli do takiego auta podepnę przyczepę to w związku z tym, że zestaw będzie przekraczał DMC 3,5 t to powinienem mieć już licencję na transport
7. Słyszałem też, że należy ubezpieczyć ładunki, które się przewozi - jaki to średni roczny koszt i gdzie to załatwić
Proszę o poważne odpowiedzi, najlepiej osób, które faktycznie coś wiedzą w tym temacie i jednocześnie zapraszam do dyskusji " Warto czy nie". Pozdrawiam