|
Transport : dostawczy do 3,5 t czy wywrotka |
Transport : dostawczy do 3,5 t czy wywrotka
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
zastanawiam sie nad zalozeniem firmy transportowej ktora z opcji jest bardziej oplacalna jakie sa warunki i koszty zalozenia takiej dzialalnosci biore pod uwage kredyt lub leasing
mam na mysli warszawe i woj. mazowieckie
Moim zdaniem wywrotka,ale z tym wiążą sie wysokie koszty ponieważ wywrotki są strasznie drogie,ale na wywrotce będziesz miłą zdecydowanie więcej roboty, przy każdej inwestycji budowlanej znajdzie sie robota dla wywrotki
Jak wejdziesz w transport do 3,5 t to zapomnij o wolnych sobotach, niedzielach.
Jak ktoś w to wszedł jakiś czas temu to teraz ma zlecenia. Ty będziesz miał trudniej, masa tego jest. Wywrotka jest droższa ale i więcej zarabiasz, dam ci przykład: kupujesz wywrotkę i zwyczajnie sprzedajesz żwir, zwykły do zastosowań budowlanych, ten co jest najbardziej wykorzytywany. Dla domków jednorodzinnych, osób prywatnych. Dodatkowo dla firm budowlanych. Samochód np. (tatra, volvo, scania)bez przyczepy. lub Kupujesz dobry komplet (ciągnik + wywrotka) i wbijasz się w dostawę żwiru np. do budowy osiedli, dróg itp. Akurat nie wiem jak jest w tym przypadku przy jednym samochodzie, czy będą Ciebie chcieli, ale jak zaoferujesz dobrą stawkę to napewno tak.
a jak z pozwoleniami i rzeczywistymi kosztami uuchomienia takiej dzialalnosci? jaki sprzet proponujecie na poczatek? lepiej odrazu zainwestowac w nowy sprzet /lesing?/
Co do leasingu, na twoim miejscu wczytałbym się w warunki, umowę, bo znam kilka osób, które posiadają masę Tirów i nie są zadowolone z tego leasingowania. Moim zdaniem lepsze rozwiązanie kredyt i próbować coś znaleźć, i wtedy gdy masz pewność że biznes ci wypali, możesz się brać za leasing. Bo zastanawiałeś się nad tym, gdy biznes ci nie wypali ?
Samochód możesz sprzedać przy kredycie, a przy leasingu przez 24 czy 36 miesięcy, trzeba płacić. Więc radzę się zastanowić. Pozdrawiam.
mam pytanie przy transporcie, zakładając za 1km-1,22 BRUTTO, miasto 1h-30zł brutto, w 1 stronę jadę 500km wiec daje nam to 522zł, ale powrotną stronę tez liczyć czy powrót na własny koszt????
O transporcie do 3,5t nie będę się wypowiadał bo nie mam z tym styczność. Natomiast o dużych wywrotkach trochę mogę Ci powiedzieć.
Na pewno nie pchaj się w kupowanie "łajby" czyli ciągnika z naczepą. Jest tego tak dużo że stawki (za tonokilometr) są po prostu śmieszne! Na 2-osiówce też kokosów nie zarobisz ze względu na małą ładowność. Lepszym rozwiązaniem jest wywrotka 3 lub 4 osiowa. 3-osiówka jest wiadomo zwrotniejsza i lepiej radzi sobie w terenie. Jeśli chcesz wozić piasek do prywatnych klientów, będzie lepsza z tego względu że wszędzie się nią zmieścisz. Jeśli załapałbyś robotę w dużej firmie przy budowie powiedzmy dróg, lepszą stawkę dostaniesz na 4-osiówce. Ale tutaj uwaga - zależy to oczywiście od firmy, ale większość chce jak najbardziej wyzyskać a i na należność możesz czekać miesiącami. Dla tego lepiej moim zdaniem kupić wywrotkę mniejszą, trochę się rozreklamować i jeździć do prywatnych klientów. Nikt Cię nie gania, nie jesteś "uwiązany", no i nie stresujesz się tym czy i kiedy wypłacą Ci kasę. Niestety kupno wywrotki wiąże się z dużymi kosztami, a trzeba brać pod uwagę fakt że jeśli zima jest "śnieżna" jak ta ostatnio, to będziesz miał 2-3 miesiące przestoju w interesie. Poniżej 100 000zł nie bardzo jest co kupić. Pod żadnym pozorem nie warto kupować tzw "anglika". Jest tego sporo w ogłoszeniach, ale zalety kończą się na cenie. Najlepsza będzie wywrotka z 3-stronnym wywrotem.
A co z angolem nie tak?
Sam się specjalizuję w wywrotkach i przebudowach. Bazuję na angolach jednak tylko do 3,5t. Niska jakość przeróbek? Nie ma gdzie tego wykonać? Chodzi o kupno angola nieprzerobionego i bujanie się po warsztatach kto przerbi? Czy o brak FV?
Miałem okazję jeździć dwiema dużymi wywrotkami z Anglii. Pierwsza wada - brak półramki (przynajmniej w większości angoli). Musisz zawsze pilnować żeby auto stało na równym, ewentualny przechył czy przyklejona ziemia + silny wiatr może doprowadzić do bujania i wywrotki na bok. Oprócz tego fatalne właściwości w terenie zwłaszcza w 4-osiówkach i wyłącznie "tylne" kipry z ręcznym otwieraniem.
Sprawdź również podobne tematy:
- Własny samochód dostawczy wywrotka 2 tony
- Transport dostawczy PL/EU, EU/PL, najniższe ceny! - TRANSPORT DOSTAWCZY - Na terenie Polski i zagranicę - Wywrotka 3,5t - Wywrotka - Mała wywrotka - Usługi wywrotką z hds - Usługi transportowe wywrotką o DMC do 12t lub do 18t. - Ciągnik z naczepą czy wywrotka Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|