Co sądzicie o moim pomyśle. Wpadłem na niego już jakiś czas temu i zastanawiam się czy:
- taka usługa może pozytywnie wpłynąć na zwiększenie ilości zleceń transportowych od zwykłych klientów?
- czy będzie można w ten sposób pozyskać dodatkowe, specjalne zlecenia np. przedmiotów wartościowych?
- czy da się na tym zarobić dodatkowe pieniądze?
- może zauważycie jakieś inne plusy?
Mam doświadczenie w transporcie do 3,5t oraz w monitorowaniu flot pojazdów systemem GPS. Powszechna jest usługa śledzenia pozycji poszczególnych samochodów a także opomiarowanie paliwa, ale dostęp do mapy mają tylko szefowie lub wyznaczone osoby.
Mój pomysł polega na tym, że dostęp do mapy z pozycją samochodu mają klienci. Klient, który zlecił transport, wchodzi na stronę firmy transportowej i może podejrzeć, gdzie w danym momencie znajduje się jego ładunek. Robi to przy pomocy loginu i hasła, które dostaje od firmy transportowej. Jeśli auto jest wolne, to wówczas możliwość poznania jego pozycji ma większa liczba klientów, np. stali zleceniodawcy lub nawet wszyscy odwiedzający stronę.
Jakie są plusy takiego transportu monitorowanego? Przede wszystkim zwiększa się bezpieczeństwo przewożonych ładunków (chociaż i tak większość aut jest już monitorowana) ale dodatkowo klient ma większe zaufanie do wykonawcy transportu (tak mi się wydaje), wie czy jego towar jest już blisko punktu docelowego, czy np. nie jest tak, że kierowca twierdzi że już dojeżdża, a tak naprawdę mija się z prawdą.
Jak myślicie, warto taką usługę rozwijać?