Witam Was serdecznie
Na samym początku mojego postu chciałbym uzasadnić swoja chęć otwierania własnego interesu :), wróciłem z UK po 5 latach do mojego ukochanego kraju, byłem pełen optymizmu i entuzjazmu i chęci pracy :) ale po trzech miesiącach poszukiwania pracy (odmawiałem prace na które mnie nie było stać np koszt dojazdu do pracy równał sie 40% oferowanej pensji :P :) postanowiłem spróbować otworzyć coś swojego poprzedzając to zapytaniem ludzi mądrzejszych ode mnie na tym forum :)
Zastanawiam się nad zakupem auta dostawczego(posiadam wkład własny) oraz skorzystaniu z dotacji z urzędu pracy na przyczepkę (przyczepka wartosci ok 10tys która pozwoliła by mi na zabranie dodtakowego towaru w postaci np 4 palet, lub motocykli, quadow itp .
Dotacja wynosi około 18tys zl więc starałbym się również o sfinansowanie profesjonalnej strony www (z bazą danych ) na której klient mógłby zamówić kuriera do odebrania paczki. Czyli chciałbym zająć się też transportem paczek z Polski do UK. (Auto dostawcze służyło by do transportu paczek ze względow bezpieczeństawa i ubezpieczenia) przyczepka natomiast dla towarów bardziej gabarytowych.
Widze to w ten sposób, że zbieram paczki (przypuszczam ze będzie to kilka sztuk na początku i ograniczam sie do pewnego rejonu aby ominąc sytuacje wykazdu z opolskiego na suwałki po paczke wartosci 100zl :P) ogłaszam sie wszędzie gdzie się da czyli wszystkie serwisy, fora emigranckie, ulotki , zapalniczki,długopisy itp. zabieram paczki i jadę do Londynu (mam tam darmowy nocleg) odwiedzam wszystkie "skupiska" polaków" (znam je bardzo dobrze:) i zostawiam tam swoją reklamę w postaci ulotek, plakatów itp. odwiedzam polskie sklepy z ofertą transportu (zaniżam ceny do ledwo opłacalnych) .(pracowałem jakos kurier w Lodnynie znam kazdy jego róg )
Ogłaszam sie tez miedzy firmami importującymi motocykle, quady, skutery, części samochodowe itp, ceny za transport motocykla wahają sie miedzy 80f a 150f za sztukę (koszt dojazdu do UK wliczając prom to ok 200F jedna taka przesyłka mogłaby zwrócić koszt całego dojazdu)
Czekam kilka dni zbieram paczki z powiedzmy południowej części Anglii (99pensow za kilogram) to jest standardowa cena
i wracam do Polski rozwożę te które są blisko mojej okolicy samemu a te co są daleko zawożę do pośredniczących firm kurierskiceh (i tak sie opłaca przy cenie 99p za kg) . Pozostała część dotacji unijnej mogę użyć na zakup komputera oraz faxu itp.
To jest bardzo ogólnikowo ale staram się dać zarys jakby to miało wyglądać w moim wyobrażeniu :) posiadam też opcje awaryjną dla tego planu gdyż pobierając dotację trzeba utrzymać firmę przez ponad rok inaczej trzeba będzie oddać użyte fundusze :/. Planem awaryjnym było by wiec proste "podpięcie" się pod duża znaną firmę kurierską (praca na własnejdziałalności) i praca tam aż minie rok :/
Co o tym myślicie ? może mi ktoś coś podpowiedzieć, zasugerować :/ bo niestety nie mam nikogo kogo mógłbym się poradzić :(