|
Transport pytanko bo firma już w trakcie rejestracji |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
a jak jest z tahografem? w którym momencie jest wymagany?
Jak DMC auta lub zestawu przekroczy 3,5t.
Tak na marginesie, to trudniej jest zdobyć zlecenia niż znaleźć te podstawowe informacje, o które pytasz.
łatwo nie jest ale jakoś powiedzmy, ze da się związać koniec z końcem.
No i co nosek? Na co sie ojciec zdecydowal? Kurier czy wlasna dzialalnosc?
Ruszamy z kolegą od sierpnia z działalnością i też zastanawiamy się czy kurierka czy na własną rękę i raczej sami spróbujemy. Kupujemy Fiata Ducato. Może nie będzie łatwo ze zleceniami na początku ale przyjmiemy to wyzwanie. Mamy mnóstwo pomysłów na efektywną reklamę i na znalezienie stałych zleceń. W lipcu rejestrujemy firmę i ściągamy samochód z niemiec. Może ktoś podpowie o czym pasowałoby nie zapomnieć żeby gładko wejść w temat...?
Mam tez plan na założenie działalnosci opierajacej sie na 2,3 autach do 3,5 tony.Naprawde nie trzeba miec zrobionego kursu na przewoxnika drogowego,ani licencji?Jest tutaj ktos kto w tym temacie jest juz sporo czasu?Jakie auta najlepiej kupowac.Mysle nad transitami roczniki 2000.Maa pomysl,tylko brak podstawowych wiadomości.Pozdrawiam!
Z tego co wiem, to ludzie jeżdżący tymi autami (Ford Transit) raczej na nie narzekają, bo jeszcze na poczatku eksploatacji jest w miare ok, ale później przy większych przebiegach zaczynają się dość poważne schody.
Jeśli chodzi o mnie to polecam osobiście przetestowany model VW LT 35. Po przejechaniu ok 300tyś km wymieniane były tylko standartowe rzeczy... ;) A poza tym jak piszesz, ze chcesz kupi auto z rocznika 2000 to się nad tym poważnie zastanów. Ile za takie auto zapłacisz?? Nie wydaje mi się to za specjalnie opłacalne... Już raczej bym Ci doradzał wziąć w leasing powiedzmy takie 2 letnie auto, bo to jescze nadaje się do jazdy.. A po co tak od razu ostro chesz startowac od 3 aut? Nie lepiej na pocztek jedno? Bo ze zleceniami wcale nie jest tak łatwo :(
Ze zleceniami jest lipa, przynajmniej w moim regionie (lubelskie). Proponuję najpierw poszukać zleceń a potem kupować auto. Trzy auta bez gwarancji konkretnych zleceń, to duże ryzyko. Kolejne auta zawsze można dokupić.
Jak chcecie wchodzić w transport, to przed zakupem busa zastanówcie się co chcecie wozić. Moim zdaniem najlepsze są takie auta, co mają DMC 3,5t ale mieszczą 8 palet i można na nie wrzucić ze dwie tony. Do przeładowania dobre są Iveca, bo są na ramie. No i zamiast blaszaka, jak chcecie wozić więcej palet lub np. meble, to dobry jest kontener. Tacho i licencji nie potrzeba do 3,5t, ale warto OCP czyli ubezpieczenie. W Niemczech zamiast tacho, jak auto przekracza DMC 2,8t, trzeba prowadzić rejestr czasu pracy na papierze (w zeszycie lub na tarczkach). Kurierka to ciężki kawałek chleba, spróbowałem (po Warszawie)i po miesiącu odpuściłem. Ja wychodziłem o 6 a wracałem o 22 i przez cały dzień w biegu. Więcej biegasz niż jeździsz. Zlecenia dla busów odbierają właśnie firmy kurierskie, z którymi małe i średnie firmy podpisują umowy na transport palet. Wychodzi taniej niż jechać specjalnie busem. No ale z drugiej strony bus daje gwarancję szybszego dowiezienia towaru oraz większą dbałość o przewożone towary. Ja też z początku byłem optymistycznie nastawiony co do transportu, ale teraz mam już inne zdanie na ten temat. Mam trochę małego busa, planowałem go zmienić lub dokupić większego ale mocno się zastanawiam, czy się w tym kierunku rozwijać. Na szczęście ja wożę również swoje towary, którymi handluję i na tym więcej zarabiam niż na transporcie.
Ja mam od czasu do czasu cos do przewiezienia i zawsze dzwonie po zaprzyjaźnionego Pana z busem - ceny extra, bezproblemowo. Jak sie z nim na cene umowie to mam gwarancje ze taka bedzie bez wzgledu na to ile bedzie to trwalo. Ostatnio szafa z 13 pietra Poltegoru po schodach . Do tego caly bus innych mebli i zaplacilem... 150zł. Natomiast na ul. swiebodzkiej /wroclaw/ stoja busy i zapytalem kolesia za ile biurko mi przewiezie - 120zł. Wydaje mi sie ze jak ktos chce pracowac i da dosc niskie stawki to zawsze znajdzie zlecenia.
Odnosnie kurierki to mam takie pytanie do tych co juz jeździli- jaka stawka za paczke? Ja szukam kurierów którym proponuje 1,50zł za paczke i kazdy twierdzi ze mu sie nie oplaca. Patrzac na statystyki widze ze paliwo jest tu najmniejszym kosztem a ludziom sie nie oplaca.
Nie napisałeś za ile km te 150 zapłaciłeś? Jak za transport po mieście, to w Lublinie np. jest to tylko 30-50zł. Nie ma znaczenia czy sie wiezie całego busa, czy tylko biurko, kurs to kurs. A te 1,5 za paczkę to chyba coś Ci się pomieszało w głowie? Za co te 1,5zł? Wejdź sobie na którąś ze stron firm kurierskich i poczytaj cenniki. Kurier ma np. w Warszawie za dostarczenie paczki 3,5 plus vat i plus 7gr za każdy kg jak paczka ma więcej niż 5kg. Ale ma gwarancję, że w jego obszarze działania ma codzienni kilkadziesiąt paczek. A Ty za co te 1,5zł proponujesz, nie rozumiem? A może chodzi Ci za kilometr? To jak mało km, to faktycznie się nie opłaca, ale jak kilkaset, to i za 0.80zł mogę ci wozić.
Stawka 1,50 zł jest za szt. Jazda po miescie. Daje wlasny samochod i paczek praktycznie tyle ile ktos da rady rozwiesc. Praktyka wskazuje ze 100szt dziennie jest mozliwa do rozwiezienia. Praca od godz. 9 do 20 maksymalnie. Paczki o wadze do 2 kg to 95% tego co oferuje. Czasem trafi sie ciezsza. A te 1,50zł ustalalem wlasnie czytajac wczesniejsze posty o kurierce gdzie ludzie podawali cene za paczke ponizej 1,00zł. Wiec jak to wreszcie jest z ta cena za paczke?? A moglbys mi podac linka do tych stron gdzie pisze o cenach o ktorych piszesz?
No Kolego, jak Ty nie potrafisz znaleźć stron firm kurierskich, to życzę powodzenie w biznesie. :) Nie słyszałeś o DPD, GLS, UPS, DHL ? Jest jeszcze masa innych. Każda ma na stronie cennik.
Nie rozśmieszaj mnie, mówiąc że ktoś może jakąś paczkę gdzieś zawieźć za mniej niż złotówkę? Owszem można i 100 paczek rozwieźć w ciągu dnia, ale w jednym rejonie, np. część dzielnicy i najlepiej jak to będą głównie firmy. Bo jak odbiorcy to mieszkania prywatne, to do nich dopiero wieczorem. 100 paczek dziennie to jest niezła harówka i wątpię, aby ktoś po całym mieście za 1,5 od sztuki ganiał, bo na paliwo więcej wyda. Do tego dochodzi stanie w korkach. Pomyśl, 100 paczek to jedna co 6 minut, zakładając 10 godzin pracy. 6 min to nawet na światłach się dłużej stoi. I Ty chcesz dać za to 150zł, a paliwo a części zamienne, to ile myślisz kosztują? A po mieście bus to sporo spali i szybciej się niszczy, bo i dziury w jezdni większe i ciągle się go gasi i odpala.
To chyba oczywiste ze po jednym rejonie. A ja kolege nie pytalem o linki do stron kurierskich tylko o linki gdzie jest napisane ze tyle placa od paczki. Odnosnie innych informacji to kolega widocznie nie doczytal mojego poprzedniego postu. Odnosnie osob fiz to z tym wieczorem nie jest tak do konca, pomijajac fakt samego stanu doreczenia paczki, ktory w moim wypadku liczy sie inaczej nizli w firmach kurierskich.
A odnosnie kursow tylko po miescie za 30-40zł po Lublinie to moze i za sama jazde. Watpie zeby we Wroclawiu za takie pieniadze zrobili to co mi robia. Rozkrecenie, zmiesienie wszystkiego, zapakowanie, zabezpieczenie, przewiezienie, wyladowanie, rozmieszczenie w wybranych pomieszczeniach, poskrecanie. Za sama jade po miescie to mi sie wydaje okolo 70zł. Ogólnie mowiac typowa przeprowadzka. Firmy zajmujace sie takimi przeprowadzkami licza sobie od godziny pracy człowieka oraz od godziny pracy samochodu.
Romanserwis: nie porownuj pracy jako kurier w Warszawie i np w Twoim wypadku w Lublinie, bo to zupełnie inna bajka...A poza tym zawsze mozna się dostac na serwis krajowy (przy dozie szczęścia)
|
|