Witam wszystkich forumowiczow.
Pisze nowy temat o transporcie poniewaz ciezko mi sie podpiac do pozostalych bo mam troszeczke inny pomysl w zwiazku z powyzszym.
Otoz jakis czas temu pracowalem w firmie spedycyjnej (1dzien) ktora wydzierzawia samochody (wszystkie nowe) dla mniejszych firm transportowych jednoczesnie podpisujac z nimi umowy na transport przez 5lat.
Pierwsza mysl jaka przyszla mi do glowy to to ze interes w zasadzie pewny - dzierzawie od nich tira a oni na czas dzierzawy zapewniaja mi uslugi i jeszcze na tym zarobie.
Ale jednak po dluzszym zastanowieniu sie nad tematem i zasiegnieciu kilku opinii zaczynaja sie pojawiac watpliwosci.
Ale moze od poczatku - napisze jak wygladalby wspolpraca z taka firma:
Otoz polega to na tym, ze ja zakladam dzialalnosc gospodarcza zdobywam wszelkie uprawnienia potrzebne do transportu towarow i staram sie o dzierzawe i podpisanie umowy.
Dzierzawa ma wynosi ok.3.5tys zlotych miesiecznie i moglbym jezdzic w zaleznosci od tego jak sie zadeklaruje - albo transportem wewnetrznym albo za granice.
Ale teraz pojawiaja sie moje watpliwosci:
Ja nie mam prawa jazdy i chcialbym przyjac do tego odpowednich pracownikow,
niestety podobno jako wlasciel musze miec uprwnienia i koncesje transportowa a zeby to zdobyc musze miec prawo jazdy.
A wiec moje pierwsze pytanie - to jak zrobic tak zebym ja byl wlascicelem i mial swoich kierowcow ale zebym nie musial miec prawa jazdy - gdzie szukac przepisow na ten temat?
Druga sprawa
Owa firma zapewnia transport ale tylko w jedna strone czyli jade np do Wloch pelnym samochodem ale wracam juz pusty - co sie w ogole nie kalkuluje, dobrze by bylo zebym wracal rowniez zaladowany - a wiec musialbym znalezc sobie we wlasnym zakresie firmy ktore skorzystaja z moich uslug w drodze powrotnej - wtedy zarobek staje sie dwukrotnie wiekszy.
Pytanie
czy jest wielkim problemem znalezc taka firme ?
i jak to zrobic ?
no i moze teraz moj plan:
Mam zamiar zrobic tak
biore na poczatek jednego tira w dzierzawe (na to potrzeba jakies 40tys na poczatek)
i teraz po uplywie miesiaca
place 3,5 tys dzierzawa
pracownik - nie wiem ile ale podobno tyle samo - prosze o jakies podpowiedzi
+ paliwo i ewentualne naprawy - rowniez prosze o podpowiedzi
kolizje nie wchodza w gre poniewaz samochod jest ubezpieczony w pelnym pakiecie
to razem daje ok 12tys ??? - i tu nie jestem pewien ile dokladnie
i nastepne pytanie czy jestem w stanie zarobic na tym jeszcze ??
Prosze o pomoc i wyjasnienie mi wszystkich moich pytan - ewentualnie moze jest cos jeszcze co pominalem.
Najlepiej byloby zeby odezwal sie ktos kto mial juz z tym do czynienia.
Dziekuje ...