|
Trawa z rolki,warto w to wchodzić? |
Trawa z rolki,warto w to wchodzić?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
W moim mieście nie ma osoby która zajmowała by się sprzedażą trawy w rolkach,najbliżej mozna kupić 27 kilometrów od miasta i w dodatku ta osoba się nie wyrabia bo ma dużo chętnych i tylko dwa hektary ziemii i to jeszcze w dwóch kawałkach,na których jest ta trawa.Tak właśnie pomyślałam żeby moze w moim mieście 120 tysięcznym zająć sie taka działalnościa.Oczywiście trzebaby kupić bądź wynając ze dwa hektary ziemi na obrzerzach miasta żeby ich koszt nie był za duży.Mam taka znajomą starszą Panią z dość dużym gospodastwem i ziemią przy samej drodze krajowej,która pewnie by mi dość tanio sprzedała,bądź wydzierżawiła. Koszt jednej rolki trawy to 9 zł,wyprodukowanie bardzo tanie ale jeszcze nie znam dokałdnej ceny,muszę sie dowiedzieć. Na ten pomysł wpadłam w sobote a dziś pisze swoją pierwszą wiadomosć na tym forum. Jeśli ktoś coś wie więcej o tej trawie w rolkch to bardzo proszę o wypowiedź.Proszę o jakiekolwiek wypowiedzi,czy ta ma jakiś sens. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Z taka trawa to sa same klopoty bo strasznie wysycha.Jest to ladne jak sie dobrze ukorzeni ale trzeba non stop lac woda i sypac nawozami bo inaczej lipa
Zgadzam się z przedmówcą, że taka trawa szybko wysycha i trzeba ją często podlewać,ale to chyba nie jest aż taki duży problem,ale np. dziś nie masz trawnika a jutro już go możesz mnieć,trawa przeciez długo rośnie, a to jest szybkie rozwiązanie. Poza tym wysychaniem trawy to już się będzie martwił klijent,bo ja się będę starała żeby trawa u mnie nie wyschnęła,a dalej to już problem nabywcy. Dodam jeszcze ze ta trawa ma 0.5 metra szerokości i 2 metry długości,tzn taka jedna rolka.
[ Dodano: Wto Wrz 19, 2006 10:09 pm ] Czyżby nikt więcej nie wyrazi swojej opini o moim pomyśle. Mam nadzieje na jakiś odzew.
mi sie wydaje że jest to opłacalny biznes, sam sie nad tym zastanawiam, tylko jestem ciekawy ile kasy masz na początek, i jakie maszyny będą potrzebne. Jeśli ma to być trawa z rodzimego podłoża to wiem że potrzebny jest jakiś traktor do zbierania i rolowania trawy i chyba musi to być drogie(jeśli ktoś wie niech napisze ile może takie coś kosztować
traktor dziadek (początek lat 90) jak na taką pracę to nie trzeba więcej niż 60 KM - koszt około 30 tys.
Maszyna która mogłaby coś takiego wykonać to drugie 30 tys. Niestety maszyny rolnicze są strasznie drogie - nieporównywalnie z samochodami !!! Moje spostrzeżenie: Jeśli jeszcze niema konkurencji to można postarać sie o większy kawałek ziemi, oraz przebić konkurencje z tamtego miasta ofertą. (np większe kawałki trawy) Lecz aby wszystko działało jak należy to wydaje mi się, że niezbędna będzie bita studnia i rozprowadzenie natrysków - ładna trawa jest trudna w utrzymaniu !
Niestety większych rolek nie można zrobić, a to z prostego powodu: niewygodnie byłoby ją układać. Dlatego stosuje się wymiar 2*0,5m albo 2*0,4 m. Jeżeli konkurencja jest daleko, a Ty masz mozliwości finansowe na założenie systemu zraxszaczy i sporą gotówkę na nasiona dobrych traw darniowych (o sprzęcie nie wspominam), to jak najbardziej pomysł trafiony! Dodatkowo znajdź ekipę, która trawę będzie kładła- i masz interes jak się patrzy :) Pozdrawiam.
a jakie jeszcze urządzenia będą do tego potrzebne, jaki samóchód byłby odpowiedni, i jak rozwiązać problem z wodą którj będzie potzrebna bardzo duża ilość
i jak myślicie ile trzeba mieć kasy na początek
Urządzenia do takiej produkcji to wg. mnie:
ciągnik (musi byc- na dużych powierzchniach inaczej się nie da) maszyna tnąco-rolująca trawę. Nie pamiętam jej nazwy- musiałbyś poszukać system zraszająco-nawożący. samochód- star-duże, ładowne auto, którym można przewieźć jednorazowo duża ilość rolek. Jezeli natomiast chodzi o koszty, to uważam, ze przy kupowaniu sprzętu duze znaczenie ma jego wiek. Można zacząć od starszych urządzen, które są o kilkanaście-kilkadziesiąt procent tańsze od nowych. Jedyna na czym nie zaoszczędzisz, to system zraszaczy. To wg. mnie podstawa powodzenia takiej uprawy. Dlatego system musi być nowy, niezawodny wręcz. to już musisz policzyć sam uwzględniając wymienione przeze mnie czynniki (jakość i stan sprzętu, konkretne warunki Twojej okolicy).
Witam
Czy ktoś się orientuje ile taka rolka trawy mniej więcej kosztuje?
cena to 9-13 pln m2. Choć u pośredników i mniejszych producentów dochodzi do 30.
mam jeszcze 2 pytania
1. czy ma ktoś może konkretne informacje odnośnie uządzenia do zbierania tej trawy, (linki, modele, wszystko) i czy istnieje coś takiego do zbierania trawy z foli 2. którą trawę bardziej sie opłaca uprawaiać na gruncie czy foli, jakie jest na poszczególne popyt
Witam
Od jakiegoś czasu czytam BiznesForum i poszukuję ciekawego pomysłu na własny, pierwszy biznes. NIestety brak wystarczającego wkładu finansowego uniemożliwia mi rozpoczęcie konkretnego biznesu. Budowa hali, kupno maszyn itp jak narazie odpada. Pomyślałem więc, że najlepiej i najtaniej będzie, gdy wykorzystam to co mam. Chodzi głównie o ziemię na wsi, ok 10ha. Ziemia praktycznie nie uprawiana, gdyz sam się w to nie bawię (mieszkam w mieście) korzysta z niej jedynie pewien znajomy, który od czasu do czasu coś tam sobie posieje, zbierze, wypasie krowy itp, praktycznie za friko. Wpadłem więc na pomysł, że jest to idealne miejsce na produkcję trawy z rolki. Studnia jest, więc z wodą nie byłoby problemu, teren-fakt-trochę nie równy, ale to dałoby się jakos załatwić. Ciągniczek bez problemu mógłbym załatwić, na maszynkę do wycinania i rolowania też by sie coś znalazło-ewentualnie może jakieś dopłaty. Ciekawi mnie tylko ile może mnie kosztować folia, torf, nasiona, nawozy itp., a najbardziej boję się o zbyt takiej trawy. Mieszkam w ok 70tyś mieście, które bardzo się rozwija, planowana jest przebudowa boiska piłkarskiego, budowy dużych marketów itd. Jak to jest w waszych miastach?? Czy naprawdę jest duże zainteresowanie taką trawą?? Dodam, że gdybym miał odbiorców takiej trawy to myślę, że mógłbym wydzierżawić dodatkowe 10 ha takiej ziemi od wujka, który podobnie jak ja, nic z nią nie robi. Pozdrawiam i czekam na opinie.
czy ktoś wystartował z tym biznesem i jak mu idzie?? ja również posiada ok 1h ziemi i myślałem o tym biznesie?? co lepsze trawa z gruntu czy z folii??
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Trawa z rolki,warto w to wchodzić?": - W co warto wchodzić? - szybki kredyt przez internet-warto w to wchodzić?? - Trawnik z rolki - Trawa, trawa, trawa - Trawa dla kota
• Strona 1 z 1
|
|