Zakładam firmę i przyznam szczerze że mam pewne wątpliwości i chciałbym je moze troszke przy waszej pomocy rozwiać. Będe
wdzięczny za wszelkie wskazówki. Jeśłi gdzieś czai sie jakieś zagrozenie wystarczy że zasygnalziujecie jakie:).
1 Po dłuższej analizie doszedłem do wniosku że optymalnym roziwązaniem byłaby firma jednoosobowa założóna przez (pracuje). W firmie będzie zatrudniona jedna osoba - mój brat (bezrobotny, pierwsza praca) a ja będe pełnił rolę "pomocnika" (bezrobotny z prawem do zasiłku, póki co bez możliwości dotacji). Atuty układu: obniżone minimalane wynagrodzenie na brata, ja nie trace prawa do zasiłku i mam możliwośc uruchomienia oddziału w oparciu o środki UP. Jakie są zagrożenia, słabe punkty takiego układu?
2 W zgłoszeniu o wpis do ewidencji chciałbym wpisać tylko adres zamieszkania (faktycznie nie działoby się tu nic) a działalność prowadziłbym faktycznie już w innej lokalizacji. Wynika to z faktu że wciąż ważą się losy dwóch lokalizacji. Czy mogę tak postapić, czy to zgodne z prawem ewentualnie jakie rodzi to konsekwencje?
3 Nie wiem też na ile obligujący jest we wpisie termin rozpoczęcia działalnosci gospodarczej. Lepiej wpisać wcześniejszy czy dla bezpieczeństwa późniejszy?
4 Z tego co czytałem to moge wpisac tyle PKD ile chce. Chyba...
Dzięki za pomoc