Dzień dobry, mam do Was pytanie odnośnie tworzenia modeli 3d oraz dokumentacji technicznej...
Zastanawiam się czy taki pomysł jest dobry...
Dokładnie chodzi o przeniesienie dokumentacji technicznej w formie papierowej na elektroniczną, jestem ciekaw czy byłoby w tym kierunku jakieś zainteresowanie. Osobiście wydaje mi się że sporo firm, szczególnie starszych może posiadać tylko wersje papierową dokumentacji technicznych swoich wyrobów.
Porównując oby dwie wersje to dokumentacja elektroniczna w porównaniu do papierowej ma wiele zalet:
- łatwy i szybki dostęp do rysunków
- wprowadzanie zmian na rysunkach
- przechowywanie oraz archiwizowanie
Dodatkowo możliwość wykonania modeli 3D jest dużym plusem. Zaletami modeli 3D są:
- tworzenie z nich rysunków montażowych, spawalniczych, złożeniowych co sprawia że dokumentacja staje się przejrzysta i czytelna
- tworzenia wizualizacji, czyli realistycznych obrazów danego produktu
- tworzenie symulacji ruchu
Wszystko to sprawia że dokumentacja nabiera innego znaczenia, efekty 3D z reguły sprawdzają się na różnego typu prezentacjach, gdzie można w ładny sposób pokazać zasadę działania urządzenia czy pokazać jak on jest zbudowany. Pole do popisu jest dość spore.
Chciałem się zorientować czy coś takiego ma szanse się przebić. Jestem konstruktorem i znam dość dobrze jeden z programów do tworzenia takich dokumentacji (Solid Edge v18) i mógłbym po godzinach się tym zająć, no chyba że miałbym na tyle zamówień że mógłbym tylko z tego żyć...
Podsumowując dokumentacja techniczna w formie elektronicznej jest o wiele funkcjonalna i bardziej przyjazna. Nie wyobrażam sobie firmy w której pracuje prosperującej na dokumentacji papierowej...
Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie i mógłby się ze mną podzielić tą wiedzą....
Serdecznie pozdrawiam Marcin