|
Tworzenie stron internetowych html,flash,serwis komp.,sklep |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Z tym sie z tobą zgadzam całkowicie gelo007 bo potem się dzieje tak jak na allegro każdy daje niższa cene aż w koncu rezygnuje.Nie chciałbym by za pare lat trzeba było zamykać biznes.Mi tu chodziło bardziej o przebicie konkurencji by poszli do mnie a nie przyzwyczaili się do jednej firmy,sposobem na klienta jest wg.mnie niska cena i wysoka jakość usług na poczatku rozkrecania biznesu można przecież zrobić promocje bo tak wszystkie firmy zaczynaja dlatego można by było przez pewien okres walnąć taka reklame i promocje by wszyscy przez najbliższy czas składali zamówienia co za tym idzie jeżeli wykonam strone jednej firmie i bedzie ona 100% zadowolona ze strony www to taka firma ma kontakty z powiedzmy 10 firmami, która nie ma jeszcze zrobionej strony.Można jeszcze promocje zrobić że za każdego który załatwi mi klienta na strone dostanie rabat czy tam 3 miesiące gratis za utrzymanie czy tam jakis darmowy hosting.Sposobów na klientów jest dużo.A gdy się już zacznie na duża skale rozkrecać interes to pora potem pomyślec o ludziach do serwisu komp. do tworzenia stron bo sam w życiu nie jestem w stanie tego wszystkiego wyrobić Poprostu chce by firma dobrze zarobiła na siebie by można było potem zainwestować np. w sklep a potem znowu coś jeszcze i tak dodawać by stać jako jedyny oferujący tak szeroki zakres usług.Myśle że jedynym atakiem na konkurencje jest poprostu inwestowanie w firme i pomysły.Jak tak ostatnio przeglądałem w ksiązke telefoniczną to jest masa firm które jeszcze wogóle nie maja strony i do nich trzeba myśle iść pierwsze.Dużo myśle nad cała strategią tego wszystkiego by potem nie utopić pieniędzy.Dlatego co potrzebuje to dobra reklama.Ulotki i prasa dziś nie wystarcza.
Zresztą powiem tak, z cenami to bywa różnie - nie powinno być ani za drogo ani za tanio, no poprostu trzeba reagować na zapotrzebowanie rynku, nikt nie kupi Ci piasku na pustyni ;). Poza tym jednak trzeba znać swoją cenę, żeby później nie sprzedawać czegoś z zyskiem przypuśćmy "1zł". A na allegro to trudno wyczuć jak to jest - sam chce tam wystartować, więc liczę na trochę szczęscia i dużo $$$ :) Poza tym jak ktoś zarabia na czymś za np 200 zł - 10 zł to jego podejście do klienta nie jest "zacne", a raczej w stylu "wiśta wio" :D czyli oby więcej. A to chyba nie o to chodzi, bo klient tak naprawdę lubi pogadać ze sprzedawcą i jak widzi, że znamy się na rzeczy to napewno to od nas kupi. :) Nie mówię tu o bulkach czy mleczku, ale kompach (czyli branzy w ktorej ja chce wystartowac), rtv, gsm etc.
Reklama - sprawa wygląda prosto - oprócz kasy potrzeba również zamieścić ją na witrynach poświęconych sieci, komputerom, albo poprostu sprzedawać konta mailowe, internetowe na allegro na stronie głównej, na początku nawet na aukcji BCM, żeby się rozreklamować, a później alleluja i do przodu :). W sumie sam też bym mógł wejść w taki biznes ale narazie mało $$$ ;) a poza tym do takiego interesu potrzeba jeszcze odpowiedniego zasobu wiedzy, którego narazie nie cenie u siebie na tyle ;), więc raczej handel to moja branża ;) [/i]
Dlatego doszedłem do wniosku że z małym kapitałem to można jedynie prowadzić usługi lub handlować na necie,sam główkowałem nad sprzedaża na allegro ale doszedłem do wniosku że bedą małe z tego pieniądze,dlatego postanowilem ze bede prowadził usługi.Tak czasem przeglądam te allegro i sprawdzalem jak tam z odzieża damska handluja i tak patrze na kolesia ma zalożonych chyba 10 kont na cała rodzine i importuje odzież damska z Angli,Włoch,Niemiec,Francji i jak tak na niego spoglądam to ma zysku lekko 4 tys.zł wszyscy u niego kupuja bo ma tam modelke do zdjęć i taka laska przyciąga do ubrań jak magnes do metalu,a ma naprawde ciuszki jakich sie nie dostanie w sklepie.Ostatnio gadałem własnie z gościem który handluje butami bo chciał ze mna podjąć wspóprace dotyczącą wystawiania butów gosciu ma 5 tys zł obrotu na tym więc całkiem nieźle mu sie to kręci.Mówia że z handlem coraz gorzej teraz jest kiedyś to można było wcisnąć najwiekszy shitt za dużą kase a teraz to klienci by najchetniej chcieli wszystko dostać za darmo.Ten koleś co wymyślił te Allegro to musi mieć kasy dopiero.Matko jakie tam sumy musza przechodzić przez jego ręce miliony użytkowników tyle kasiory za prowizje a wszystko dzięki temu że zrobił serwis aukcyjny jako pierwszy w polsce.Ebay się cisnie na rynek a wogole nie ma szans bo ebay do dzis jest tak niebezpieczny że klienci sie boja tam kupować.
Włącze sie do waszej dyskusji nt aukcji ;) wg mnie eaby ma problemy zeby wejsc na rynek, bo ceny raczej takie same sa na nim jak na allegro, pomimo tego ze tam nie ma prowizji jak narazie. A jesli ludzie widza ze nie ma roznicy w cenach, to co moze ich zachecic do tego zeby tam przejsc, skoro allegro dla nich jest i dobre i tanie? Moga robic zakupy za granica, ale tutaj znowu jest problem z paypal'em polskim, ktory nie jest w pelni funkcjonalny i potrzebna do niego jak narazie jest karta kredytowa... tak wiec oplacalnosc miedzynarodowego handlu detalicznego rowniez stoi pod wielkim :?:, bo prowizje bankowe za przelewy miedzynarodowe sa na tyle wysokie, ze w sumie cena wyjdzie nam wyzsza niz w PL.
Moi rodzice mieli kiedyś hurtownię skarpet i rajstop, na początku lat 90, takie złote lata dla rozwoju polskiego biznesu ;), tyle kasy co wtedy można było na tym zarobić to teraz marzenie dla niejednej osoby. Nadmienię że hurtowni nie ma bo juz zbankrutowala gdzies w 1997 roku, na co zlozylo sie kilka czynników m.in. ciągłe podwyzanie ceny przez producenta o ok 20% w skali tygodnia lub dwóch, zamiłowanie do imprez i alkoholu moich rodziców ;) hehe. BTW Ta fabryczka była państwowa - też już nie istnieje bo niby jak ;) sprzedawać tak drogi towar. Przy okazji to w okresie świetności tej hurtowni obroty były rzędu 3-4 mld starych zł. co przy przeciętnych zarobkach w tamtym okresię ok 6-10 mln zł było hmm całkiem zadowalające ;). Ale tak to jest jak sie mysli o dupie marynie, a nie o interesach. Znasz może określenie rekin biznesu? Pewnie tak - wszyscy chętnie się określają tym mianem ;) tylko większość zapomina że rekin, gdy nie pływa to zdycha. A co do małych zarobków w handlu na allegro, jak się pomyśli to i się zarobi odpowiednio więcej. A jak masz jakiś pomysł to go realizuj i się nie patrz na ględzenie innych tylko rób swoje. Bo jak nie będziesz działał to później możesz tylko mówić a mogłem to zrobić a mogłem tamto, a gdy spróbujesz to albo sie uda albo nie. Jak się nie uda i wtopisz trudno, porażki się zdarzają, a jak się uda to będziesz gites :D i wtedy sobie powiesz, że nareszcie masz to czego od dawna chciałeś. [/i][/b]
Witam! Zajmuje sie projektowanie stron, flash, php, html na codzien i moge ci podpowiedziec ze: 1. Cena nie moze byc za niska dlatego, ze jak rozmawiasz z firmami to poprostu potratkuja cie jako amatora i wybiora inna firme droższa ;) Chyba, ze mowimy o jakiejs malej firmie gdzie wlasciciel chce strone na zasadzie nie wazne jaka wazne aby tanio ;) Wierzmi, ze jak myslisz, ze zdobedziesz rynek bo bedziesz robil stronki za 300 zł to sie mylisz. Przede wszystkim rob to z pasja a nie dla samej kasy a klienci sami beda do ciebie przychodzic. 2. Czy strona ma byc w htmlu, flashu czy ma to byc cms to decyduje KLIENT a nie TY. Przedstawiasz klientowi zalety i wady, starasz sie mu przygotowac oferte skierowana na jego potrzeby. Nie wolno mowic, ze flash jest zly a najlepszy bedzie cms bo sa firmy ktorym zalezy na pokazaniu sie w internecie i strona jest uboga merytorycznie ale jej wyglad i animacje zapieraja dech w piersiach a sa firmy ktore potrzebuja strone praktycznie bez grafiki za to bogata w informacje. 3. Mozna zarobic baaardzo konkretne pieniadze w tym biznesie. Ps. jeszcze wieksze zarobisz jak znasz sie na grafice komputerowej. Przygotowanie katalogow folderow reklamowych itp. kosztuja firmy po kilkanascie, kilkadziesiat tys. zł :) 4. Najtrudniej bedzie ci wycenic projekt ( na poczatku ), ale jak zlapiesz bakcyla i przejedziesz sie raz na tym, ze zrobisz stronke za 1.000 a inna firma chciala za nia 5 tys to zrozumiesz jakie sa ceny. Pozdrawiam!
Witam jak zajmuje się twoprzeniem stron www od 5 lat i od kilku dni szukam informacji na założyć firmę ... dlaczego? Więc duże firmy lub osoby które potrzebują rachunków na legalnośc strony płacą o 80% więcej niż osoby które zamawiają na "czarno" dlatego po co się natyrać za 300zł za stronę jak można zarobić 1000zł i mieć swoją firmę.
Chciałbym się od Was dowiedzieć czy istnieje możliwość otrzymania jakiejś dotacji na otworzenie tzw salonu lub nie wiem sklepu gdzie będzie można przyjść obejrzeć projekty i coś zamówić. Bo w domu można tylko zarobić szukając ofert w internecie ale ja się wyjdzie w miasto pewnie obrót by się zwiększył? Co sądzicie o takie firmie czy jest sens założenia jej i czy otrzymam na to jakąs dotacje za zakup sprzetu, legalnego oprogramowania (dużo firm chce zobaczyć czy posiadam legalne programy) wynajęciu lokalu itd?
|
|