|
Tworzenie stron internetowych html,flash,serwis komp.,sklep |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam.Co myślicie o tworzeniu stron internetowych w html i flash dla firm oraz ludzi prywatnych czy można na tym zrobić dobre pieniądze.Niektóre firmy biorą około 3000zł za zrobienie takiej strony od podstaw bo naprawde trzeba sie przy tym namęczyć by to dobrze wyglądało potem dodatkowo biorą sobie 100zł miesiecznie od firmy za aktualizacje.Szczególnie firmy wybieraja strony w formacie flash gdyż jak wszystkim wiadomo jest dużo ładniejsza od html.Dodatkowo do rozwinięcia firmy oferowałbym swoim klientom serwis komputerowy(składanie komputerów,serwis,konserwacje i opieka nad nimi a także w razie czego zaoferowanie komputera zastępczego.W przyszłości gdyby firma sie rozwijała to bym się zajał jeszcze otwarciem sklepu komputerowego w tym również sprzedaz przez internet.Powiedzcie mi czy mam szanse wejść w ten rynek dająć ceny niższe niż konkurencja?
Jeśli naprawdę będziesz dawał ceny niższe niż konkurencja i jakoś się rozreklamujesz to masz duże szanse. Serwis też może wypalić. W frmie mojego wujka, płacą ok 200zł na miesiąc za utrzymywanie i aktualizację strony, a za złałożenie zapłacił ok. 3000zł. Jest to dość mała firma, a duże płacą znacznie więcej.
Tylko flash w firmie sie nie nadaje. Jak sie znasz to napisz wlasnego cms'a dla zwyklego przedsiebiorcy i rob moduly i szate graficzna na zamowienie. Cms musi byc prosty w administracji, instalacja i konfiguracja spada na Ciebie, ale jak ktos chce dodac dajmy na to informacje o promocji to musi miec wygodny i prosty edytor niczym word. Czyli wskazac plik, ktory zostanie skopiowany na serwer i prosta edycje textu w stylu zmien kolor, wysrodkuj, pogrubienie itp. Z newsami tak samo i innymi prostymi, ciagle zmieniajacymi sie rzeczami. Powiem Ci, ze tego brakuje i polscy pracodawcy rezygnuja z wlasnej strony wlasnie ze wzgledu na skomplikowana obsluge. A Twoj projekt dazy do maxymalnego uproszczenia i to musi sie stac Twoim haslem.
Dzieki za podsunięcie pomysłu.Cms to fajne rozwiązanie dla klienta tylko że firma troszku też na tym traci dlatego że jak klient nie może sam aktualizowac strony do zwraca się z pomocą do firmy i płaci co miesiąc firmie za aktualizacje pytanie tylko czy taka firme stać na takie utzymywanie strony.Wieksze firmy napewno stac a mniejsze to faktycznie pomysł z Cms jest dobry.Co do stron wykonanych w flash to osobiscie znam duzo takich firm co maja tak wykonane strony tyle ze sa to firmy ktore nie potrzebuja aktualizacji maja zawsze jednakową oferte.Zastanawiam się w jaki sposób reklamować swoją firme.
Tylko teraz co raz wiecej osob nie instaluje macromedia flash player'a czy jak to sie zwie. A wine za to ponosza te reklamy na stronach robione we flashu. Usun odtwarzacz flasha i zobacz ile ubylo reklam i to tych najgorszych, wyskakujacych na caly ekran. Dlatego flash jest raczej kiepski w dzisiejszych czasach.
co do cms'a (u?) bedziesz zarabial na robieniu szaty graficznej i modulow. Ale co miesiac trzeba robic kopie bazy, sprawdzic logi itd. I wlasnie za taka konserwacje mozna brac pieniadze. A jesli cms bedzie prosty to i stworzenie taniej szaty graficnej nie bedzie trudne. Mozesz tez np. ze swojej strony oferowac hosting na slabszym laczu dla malych firm, ktore maja strony malo skomplikowane. Serwer nie musis byc super maszyna, bo jak dobrze napiszesz cms'a to nie bedzie on za mocno obciazal serwera.
Jak robisz strony internetowe dla kogoś to warto się zastanowić czy sam byś wlazl na taką stronę i coś na niej kupił. Zobacz np. na allegro albo ebay - one wcale nie są przeladowaneflashem, a jednak odniosly rynkowy sukces. Jak robisz strony dla firm to rób je najlepiej jak potrafisz dbaj o każdy szczegół, bynajmniej nie chodzi tu o to by strona świeciła się jak psu jajca. Żaden normalny klient nie wejdzie na strone która długo mu się ładuje. No niestety taka prawda. Ale weź pod uwagę to, że w momencie gdy pomożesz innej firmie zaistnieć na rynku dzięki świetnemu serwisowi www to zyskasz partnera na lata. !!
Najwazniejsze co to jak kolega wspomnial szybkosc ladowania oraz latwa nawigacja. Moze bc zrobiona efektownie, ale odpusc rozne rozwijane menu, java scripts, bo niektorzy wylaczaja. A sporo efektow mozna uzyskac przez sam kod html. Np. taka cieniutka ramka tworzacza przycisk, to mozna zrobic robia tabelke o okreslonym wymiarze, wypelniajac ja kolorem i nastpnie tworzac w niej druga tabelke z kolorem tla.
Zgadzam sie z toba przemku że nie każdy instaluje sobie ten badziew na kompa by ogladać strony we flash,doskonale wiem że html wygrywa na rynku i przeważa nad flash,poza tym znam sie też bardziej na html niż na flash dlatego dla firm to jest dobre rozwiązanie.Uważam że internet to przyszłość i można na tym zrobic dobre pieniądze i myśle że wielu mlodych osób zakladając swoje firmy bedzie chciała sie skusić na to by mieć własną strone www bo z osobami którzy maja po 50 lat to jest cieżko ich przekonać ze taka reklama w sieci to lepsze rozwiazanie niż prasa czy ulotki.Wiem że nie można przesadzać z grafika na stronach bo są problemy z ladowaniem ale strony muszą być przejrzyste nie może być sam opis jak w ksiązkach bo nikomu nie bedzie sie chciało czytać.Głownie myśle ze warto jest zawsze na takich stronach robić miejsce na reklame dla innych firm bo nie dość ze zarobie na jednej firmie to jeszcze na drugiej za umieszczenie jej reklamy po konsultacji z ta pierwsza firmą.Zastanawia mnie własnie ten hosting czy samemu nie postawić sobie dobrego serwera w firmie i dawać możliwość moim klientom korzystania z tej usługi a domeny to już dokupywać u innych.Tylko ciekawi mnie koszt takiego hostingu czy biorac dobre łącze płacąc wysokie rachunki i majac dobry sprzęt na serwer będe miał na tym zysk czy jeszcze strace.Nigdy sie nie zajmowałem hostingiem i nie wiem własnie czy to się opłaca
Z przejrzystością serwisu to właściwie trzeba znaleźć złoty środek, ani za duzo grafiki ani za mało ;) i będzie gut. A co do zakupu serwera i łącza to trudno powiedzieć, zależy jakiebyś chciał łącze podpiąć, na początek to by chyba 2 MB/s wystarczylo, no bo niby po co Ci większe łącze skoro nie miałbyś na początku tylu klientów, no ale później to można wykupić odpowiednio większe pakiety. A co do serwerów hmmm.... teraz nawet komputer z dyskiem 2 GB może być serwerem, ale przecież nie o to chodzi, na allegro widziałem profesjonalnie serwery z procesorami XEON i 6TB powieżni dyskowej za jakieś 10 - 20 tyś... wiesz, do wyboru do koloru, w zależności od potrzeb, ale pomyśl też o innych usługach np. poczta e-mail etc.
Znowu bez przesady taki drogi serwer to mi nie potrzebny hehe:) znowu nie robie hostingu dla onet.pl czy interia.pl :) Myśle zakupić 3GHz 2GB RAM dysk 2x 250GB i to myśle że wystarczy na bardzo dużo klientów oraz hosting nie tylko dla tych co bede robił im strony.Co do łącza to 2MBit/s to byloby rozwiązanie tylko w tym łączu przydałby sie bardzo duży upload a dokupienie tego też troszku kosztuje.Co do kont e-mail to jeszcze nie mam koncepcji jak to zrobić hmm...
Co do procka 3GHz to ok, ale najlepiej gdyby to była wersja XEON co prawda droższa no ale wiadomo, im więcej zapłacisz tym masz wyższą wydajność.A co do kont e-mail to raz czytalem w PC World Komputer, odnośnie instalacji Linuxa, że jest tam opcja instalacji jako serwer i tam można bylo juz ustawiać cuda i dziwy, że można by postawić serwer poczty e-mail. Może i nie jest to łatwe, ale gdyby takie było to by wszyscy żyli ze sprzedaży kont mailowych ;) Im więcej czasu spędzisz nad robieniem takiego serwisu i im więcej pracy w niego włożysz tym bardziej bozia i klienci wynagrodzą Ci to w $ ;)
No własnie ostatnio coś czytalem w prasie że za granicą jest dużo firm zajmujących sie kontami e-mail.W polsce tych firm chyba nie ma aż tak dużo a zwłaszcza takich które mają krótkie i dobre domeny,bo z tego co wiem ludzie sie już przymierzają do sprzedaży extra domen e-mail z jakas fajna prosta nazwą.Myśle że można by było na tym zarobić tylko to nie takie proste jak sie wydaje,obecnie konta e-mail można mieć za darmo nawet 2GB tylko o dziwne jest to że na każdym portalu jest ogranicznik na jednorazowe wysyłanie załączników e-mail do 10MB max.I to jest własnie troche głupie utrudnienie dla ludzi bo serwer zaraz odmawia posłuszeństwa gdy jest zbyt dlugi czas oczekwiania na wysyłanie wiadomości.Mam jeszcze jedną pewną koncepcje na zrobienie takiej strony z kontami e-mail gdzie użytkownik który posiada kamerke internetową lub mikrofon bedzie mogł bezposrednio nagrać wiadomość na skrzynke e-mail i potem taka osoba otwierająca e-mail ma na dysku film i dźwięk jednoczesnie stworzenie czegoś takiego zajełoby troche czasu ale mogłoby to wypalić co myślicie.Mam jeszcze jeden pomysł mianowicie wysylanie faksów przez e-mail w polsce już powstaja takie strony z tego co wiem ale do tego to daleka droga.
Pomysły są bardzo dobre, jest tylko jedno ale - wszystko trzeba zrobić na jednej stronie, czyli dostęp do wielu usług informatycznych w jednym miejscu. A co do darmowych kont 2 GB - to ta darmowość polega na tym, że firmy zarabiają tu na reklamach które lądują u userów. A Ty mógłbyś być konkurencyjny pod względem - 0 reklam 0 spamu, teraz to się liczy, zresztą patrząc realnie to większość użytkowników z kontami 1 - 2 GB wykorzystuje najczęściej 5-10 MB bo chyba nikt mi nie wmówi że ktoś sobie wysyła filmy mailem ;). FAXy - a i owszem również dobry pomysł, ale jak już na początku wspomniałem - wszystko powinno być dostępne w jednym miejscu. A jak masz jeszcze jakieś zacięcie w programowaniu to i jakiś prosty komunikator można zrobić - spójrz na tlen.pl od czego zaczynali a kim teraz są !! A co do maili - albo darmowe maile z reklamami, albo płatne bez reklam :) I co Ty o tym myślisz?
Jeśli chodzi o ten podział na płatne maile czy bezpłatne to własnie zastanawia mnie to co jest bardziej opłacalne dla mnie.Bo jeśli udostepnie bezpłatne poczty e-mail to moge liczyć na to że różnego rodzaju firmy do mnie napiszą bym wysyłał ich oferte reklamową po ludziach wzamian za wynagrodzenie odpowiednie.Wiem że prywatne firmy nie znoszą reklam spamu i innych rodzajów glupot na swojej poczcie dlatego wybieraja opcje droższe wieć może zamiast dzielic co mam wybierać zrobić poprostu dwie opcje bezpłatne i płatne zarobie wtedy na tym i na tym.Tyle że te płatne myśle by zrobić maximum za 15zł na rok bo konkurencja robi drożej.To fakt że wszystko musiałoby być na jednej stronie ale dla chcącego nić trudnego tym bardziej mając własny serwer.Bo głownym zamiarem mojej działalnosci miałyby być firmy bo i serwisowanie im sprzetu i tworzenie stron dla nich jest dużo bardziej opłacalne niż klienci indywidualni ale takich też nie można zaniedbywać.Myśle że jest to jeden z takich interesów do którego więcej potrzeba wiedzy i pomysłów niż pieniędzy.I to jest najlepsze w tym wszystkim.Obecnie w tym miescie co jestem znajduje sie tylko jedna w miare dobra firma która się zajmuje projektowaniem stron i serwisem komputerowym.Jedyna szansa jaka bym miał nad nimi to większa pomysłowość niższe ceny zdecydowanie dla klientów bo oni biora sobie za zrobienie glupiej strony 3500zł ja taka strone powiedzmy bym zrobił za 2500zł i już myśle że jestem do przodu mało tego jeszcze w polsce nie widziałem żadnej takiej firmy która by oferowała swoje usługi na raty i z tym mam bardzo dobry pomysł myśle że tym mógłbym powalić wszystkich na głowe.Wiadomą rzecza jest to że nie każdą firme stać na wydanie jednorazowo 2500zł za glupią strone www dlatego pomyślałem o biedniejszych firmach oferując usługe na raty co myślicie o tym pomyśle?
To nie o to chodzi żebyś oferował strone 30% tańszą tu raczej chodzi o to żebyś zrobił strone za kwote podobną jak u konkurencji za te pieniądze ale lepiej pod względem jakościowym - zobacz ty weźmiesz wystawisz cene o 1000 zl mniejszą a za 3 miechy pojawi sie kolejna osoba oferująca strone tylko, że za 1000 zł albo i mniej. Teraz raczej trzeba konkurować jakością, bo takie wojny cenowe doprowadzają tylko do tego, że później zawalasz jak biały murzyn, żeby zarobić na kromke chleba, a to nie o to przecież chodzi. Właściwie miałem napisać więcej na ten temat, ale to co chciałem napisac można ująć dość krótko - Konkurujesz pod wzg. jakości - wygrywasz i masz kase klientów i co tam jeszcze chcesz, konkurujesz ceną - masz dużo klientów, ale nowego BMW już raczej sobie nie kupisz. Zresztą nie oszukujmy się, każdy kto otwiera biznes nastawiony jest na dużo $$$ i tego się trzeba trzymać :)
|
|