Witam. Szukam porady jak w temacie. Staram sie zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza.Wsio szlo fajnie i w miare gladko, dopki nie zglosilem sie do US i poinformowano mnie,iz mam obowiazek posiadania kasy fiskalnej. Szczerze mowiac,jeszcze nie slyszalem aby ktos wystawial za zrobienie strony WWW paragonu,ale...
1. pani w US uparla sie ze tak musi byc. 2.Dzwonilem na informacje podatkowa,powiedzialem ze chce sie zajac tworzeniem stron i tez uslyszalem ze wymaga to ode mnie posiadania kasy fiskalnej.
A wiec moze ktos mi poradzi jak z tego wybrnac i czy mozna z tego wybrnac? Moze chodzi o doprecyzowanie PKWIU albo PKD? Podam co mam wpisane, i moze ktos mi podpowie ktore "rzeczy" wymagaja ode mnie kasy fiskalnej? i ew. jak je zmienic? (poniewaz slyszalem tez,ze jesli robie zlecenia na zasadzie 'firma-firmie' to kasy nie potrzebuje)...
Moje PKD (jest ofcoz wiecej niz tylko stronki,ale glownie na poczatek chcialbym ruszyc z WWW i ew. jakimis programami na zlecenie,wiec wywale co mi bruzdzi):
72.10.Z Doradztwo w zakresie sprzetu komputerowego
72.21.Z Dzialalnosc edycyjna w zakreseie oprogramowania
72.22.Z Dzialalnosc w zakresie oprogramowania, pozostala
72.30.Z Przetwarzanie danych
72.40.Z Dzialalnosc zwiazana z bazami danych
72.50.Z Konserwacja i naprawa sprzetu maszyn biurowych, ksiegujacych i sp. komputerowego
72.60.Z Dzialalnosc zwiazana z informatyka, pozostala
74.40.Z Reklama
I ew. prosze o podpowiedz,moze ktos prowadzi firme ktora zajmuje sie tworzeniem oprogramowania na zlecenie i stron WWW (czy tu tez jest roznica czy robie na zlecenie,czy np mam gotowy produkt w stylu CMS?). I jak to wyglada z tym 'firma-firmie' czyli nie mam zamiaru opychac tego osoba prywatnym?
bede wdzieczny za ratunek:) Pozdrawiam