|
Tworzenie stron www |
Tworzenie stron www
Biznes Forum
‹ E-Biznes
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich na forum ponieważ to mój 1 post. Przechodząc do sedna sprawy mam 13 lat i umiem dość dobrze pisać strony www w: html, x-html i css . I tu moje pytanie. Czy mogę sprzedawać, robić strony na zamówienie legalnie bez zakładania jakiejkolwiek firmy i płacenia podatków?
Możesz, np. na umowę.
Czyli mogę się reklamować na innych stronach, że na zamówienie wykonuję strony www i nie muszę płacić żadnych podatków, ani zakładać firmy?
Podatki pacić zawsze musisz. Nie musisz jedynie zakładać firmy. Robiąc strony na umomwę o dzieło płacisz podatek dochodowy ale nie musisz płacić juź ZUSu. Aby móc takie umowy podpisywać musisz mieć wyrobiony NIP (Numer Identyfikacji Podatkowej).
No tak, ale mam 13 lat, a słyszałem, że NIP można mieć chyba od 16 lat. Czy tak?
Chyba tak nie wiem wyrabiałem swojego już dość dawno i teraz tego nie śledze. Poszukaj na necie (google) powinno pisać.
Przeczytałem gdzieś w internecie, że kiedy zarobie przez miesiąć poniżej 3000 zł to nie muszę płacic podatku, a gdy zarobię powyżej 3000zł to wtedy muszę. Ale NIP i tak trzeba mieć.
PS: Czy mogę się reklamować np. w gazecie , że robie te strony www ( nie mam NIPU i nie płacę podatków ) i czy nie otrzymam za to żadnej kary.
Prośba do wszystkich, nie piepszmy tego forum, dzieciak 13 lat, chce prowadzić biznes, i wy mu doradzacie ?
Niech idzie do nauki, na biznes przyjdzie czas, on ma 13 lat, ludzie on niedawno jeszcze robił w majtki a wy mu tłumaczycie co ma robić żeby zarabiać. Nie przesadzajcie !
Człowieku. Chyba się kompleksów nabawiło, nie? Widziałem dzieci o 3 lata młodsze odemnie i już zarabiały. Więc co się czepiasz?
Nooo ja tez kradly komorki :)
Swego czasu współpracowałem z koderem który miał lat 14. Co z tego, że ma 14 lat skoro jego umiejętności były wystarczające. Inny przykład - mój znajomy po zdobyciu 2 certyfikatów od Micosoftu i studiach i kilku latach praktyki poszedł do pewnej dość znanej firmy. Siedzi w sieciach... jest młodszy stopniem zarządza nim 20 latek i on do dziś nie wie kiedy koleś zdobył wiedzę która ma :) (pewnie młodo zaczynał.... może jako 13 latek?). Innymi słowy jak chłopak chce zacząć niech zaczyna to jest wolny kraj i ma do tego prawo. Ja w tym wieku też zamiast biegać za piłką wolałem już coś majsterkować na komputerze - ok mi w głowie wtedy było granie i inne temu podobne rzeczy ale to nie znaczy, że każdy ma postępować tak samo. Poza tym lepiej by wiedział jak robić to co lubi legalnie niż dorabiał na szaro i zaniżał ceny byle tylko skusić kogoś do siebie mimo, iż umowy nie chce wystawić.
Tak, ja wszystko rozumiem, ale 13 lat to czas na naukę, na życie dziecięce. Niech programuje, tworzy strony i tylko co chce, ale niech sie doskonali wciąz aby powiedzmy w wieku 17 lat, był specem i zarobi przez miesiac tyle co przez te lata teraz. Jest za młody co on wie o zarabianu, biznesie, a jeżeli wy jesteście za nim, to swiadczy tylko o tym że w głowach macie jeszcze nieiwele.
Pstro ;)
A ja pytam czemu ma nie zarobić dziś i w wieku 17 jeszcze więcej? Jeśli chce niech zarabia. Ceną za to będzie utracone dzieciństwo - tak zgoda i ja np. bym takiej ceny nie zapłacił, ty widac też ale on najwidoczniej jest skłonny. Żyjemy w wolnym kraju ma do tego prawo.
Być może wiele, tego nie możesz być w stanie obiektywmie ocenić jeśli dogłębnie nie znasz człowieka. A z tego co widze pierwszy raz czytasz jakiś jego post na forum. Innymi słowy nie masz dostatecznej wiedzy na ten temat więc nie powinieneś oceniać (robisz to w drugiej części zdania).
Hymmm poziom wypowiedzi bardzo wysoki ale nawet stosując podwójne związanie (możliwe, że nieświadomie) /dla osób które nie wiedzą o co chodzi - podwójne związanie to zaproponowanie w zdaniu dwóch nieprzyjemnych opcji z czego jedna przedstawiana jest w korzystniejszym świetle tak by skłonić do jej wyboru [czyli tu: albo się ze mną zgodzisz albo masz pstro w głowie]/ nie przekonasz przynajmniej mnie do twoich poglądów. Zawsze jest przynajmniej opcja trzecia... możesz się mylić i może (choć nie musi) okazać się, że chłopak jest geniuszem i w wieku 16 lat dorobi się pierwszego miliona czego nigdy by nie zrobił gdyby zaczął w wieku lat 17 bo na jego drodze były tylko osoby które krytykują.
Witam,
Jestem studentem. Chciałbym otworzyć taki skromny biznesik - tworzenie stron internetowych W podatkach, przepisach jestem totalnie zielony. Dlatego mam parę pytań do Was... 1. Jaką formę działalnosci najlepiej byłoby wybrać i dlaczego?? 2. Jak wyglądałby miesięczny koszt utrzymania takiego przedsięwzięcia?? 3. Pozostałe uwagi do tego pomysłu. Pozdrawiam,
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|