|
Ubezpieczenia ile zarobku? |
Ubezpieczenia ile zarobku?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich. Interesuje mnie działalność związana z ubezpieczeniami. Czy ktoś prowadzi podobną działalność i jakie są prowizje od sprzedaży. Jakie kursy trzeba skończyć itp. Pozdrawiam
Witaj!
Chcesz założyć jakąś multiagencję czy poprostu chcesz zostać pracownikiem TU? Napisz na priv, trochę sie tym zajmowałem przez pewien okres więc coś tam pamietam :)
Witam.
Właśnie zaczynam działalność związaną z ubezpieczeniami więc trochę o tym wiem. Po pierwsze musisz odbyć 150 godzinne szkolenie aby zdobyć licencję KNUIFE. Następnie musisz zdecydować sie czy chcesz być multiagentem (posiadać w swojej ofercie produkty kilku towarzystw ubezpieczeniowych) czy też agentem wyłącznym. Aby być multiagentem musisz zapłacić tzw. oc multiagenta i jest to spory wydatek (2000-2500 PLN).Możesz też ewentualnie podpisać umowę o współpracy z jakąś istniejącą już multiagencją i wtedy oc nie musisz płacić. Będziesz miał za to trochę mniejszą prowizję (no bo trzeba się nią podzielić z muliagencją). Dodatkowo w każdym towarzystwie, którego produkty chciałbyś oferować musisz odbyć 48 godzinne szkolenie produktowe. Trochę pracy i czasu trzeba w to włożyć ale moim zdaniem warto. Te problemy nie będą Cię dotyczyły jeżeli będziesz chciał być agentem wyłącznym; tan. będziesz współpracował tylko z jednym towarzystwem ubezpieczeniowym. Nie masz wtedy kosztów związanych z oc, prowizję są najwyższe bo dostajesz je od ubezpieczyciela bezpośrednio bez żadnych pośredników, ale z kolei twoja oferta dla klientów jest w tym momencie najuboższa. W razie jakichś pytań pisz śmiało, jeśli będę wiedział to na pewno odpowiem. Pozdrawiam
Jaka jest mniej więcej prowizja za sprzedaż jednej polisy, dajmy na to na życie?
Witam.
Prowizje są naprawdę bardzo zróżnicowane i zależą od rodzaju polisy. Nie wiem jak dokładnie jest to w przypadku polis życiowych ale z tego co się orientuję to w przypadku sprzedaży kilku polis (takich gdzie oprócz ochrony ubezpieczeniowej część pieniędzy jest oszczędzana na przyszłą emeryturę, a więc zawieranych na kilkanascie lub nawet kilkadziesiąt lat) można zgarnąć całkiem niezłą pensję(znacznie powyżej średniej krajowej). Natomiast jeżeli chodzi o ubezpieczenia majątkowe (w skład których wchodzi m.in. komunikacja) to tu temat jest mi zdecydowanie bliższy i wiem że w zależności od towarzystwa prowizja może sie wachać od 8 do 12 %. Czasem w przypadku ubezpieczenia domów lub mieszkań nawet wiecej. Pozdrawiam
WItam,mam pytanko wlasnie od czego zaczac zeby rozkrecic taki interes?Czy udac sie najpierw prosto do siedzib PZU Warta np. i zapytac jak to jest z taka wspolpraca czy udac sie na kurs (jesli tak to czy wiesz moze gdzie doklanie mozna zrobic owy kurs ajenta?)i wtedy sie rozgladac.Bardzie zalezaloby mi na pracy dla roznych firm ubezpieczeniowych poniewaz mieszkam w takim miejscu gdzie kazdy lubi cos innego i wazny bylby kazdy klient.Ale wiem sam ze np . przy zakupie OC i AC nieraz ludzie robia to w roznych firmach wiec trzeba by sie rozladac za tym drugim sposobem.Jak to bylo z Toba?Od czego wogole zaczac?Pozdrawiam i prosze o odpowiedz.
Witam.
Zeby zacząć pracę jako agent ubezpieczeniowy musisz na początek wyrobić sobie licencję. Taką licencję otrzymuje się po przejsciu 150godzinnego szkolenia i zdaniu egzaminu. Szkolenia takie organizują towarzystwa ubezpieczeniowe i najczęściej w ich siedzibach się one odbywają. Jeżeli chcesz zostać tzw. multiagentem to najlepiej od razu zgłosić się do jakiejś multiagencji i oni tobą pokierują. Dodam że szkolenie 150godzinne+egzamin są najczęściej płatne a ich koszt oscyluje w granicach 200 PLN, tak więc gdziekolwiek się zgłosisz i oni karzą Ci zapłacić to zapewniam Cie że to jest normalne i zazwyczaj praktykowane. Aha napisz skąd jesteś to może spróbuję Ci podesłać jakieś kontakty - zadzwonisz, zapytasz, może coś dla siebie znajdziesz. W razie jakichkolwiek pytań pisz, chętnie odpowiem. Pozdrawiam
Jestem z okolic Krakowa,wiec myle ze tam bym sie o to wszysto wypytal tylko musze poszukac takiej multiagencji.Bo w moim przypadku to jest lepsze rozwiazanie przynajmniej tak mi sie wydaje.Jesli masz jakis kontakt w tych okolicach to bebe wdzieczny:)Pozdrawiam
Grzegorzxxx masz zablokowaną opcję przyjmowania prywatnych wiadomości o chciałem Ci coś podesłać.
juz powinno byc ok,sorki ze nie zrobilem tego wczesniej ale nie mialem dosjscia do internetu.
Witam.Prowadze Agencje Pko bp i jako dodatkową opcje chce zając sie ubezpieczeniami.Mysłałam o multiagencji ubezpieczeniowej,ale że jestem zielona w tej sprawie nie wiem jak sie do tego zabrac.Czytałam już wiele wątków w tej sprawie ale mam jeszcze takie pytania.Czy lepiej zając sie współpracą z jedna firma czy z wieloma?Czy powinnam nastawić sie na pracownika?Czy otwierając nowy punkt lepiej obrać drogi lokal w centrum czy tani na obrzeżach.Generalnie to od czego powinnam zacząc.Proszę o wskazówki i z góry za nie dziękuje.
witam moze na poczatek sprobuje pomoc MELA2004...wiec lepiej pracuj z wieloma firmami lepiej miec w wachlarzu wiecej prodoktow niz jeden zyskujac sobie dzieki temu w pewien sposob niezaleznosc....Jesli masz juz duzy potencjal finansowy i zbudowana baze klientow w miescie to tam zacznij biznes a jesli masz mniej kasiorki szukasz oszczednosci i co wiecej dopiero pozyskujesz klientow to nie zucaj sie na wiec tutaj widze wode i zacznij na obrzezach
kasa takze dotyczy zatrudniania kogos to zalezy czy masz na to fundusze na podatki wyplaty itd czy dopiero budujesz swoja firme chyba zgodzisz sie ze mna ze jeslui ktos otwiera maly sklep to sam go na poczatku prowadzi dla oszczednosci a gdy sie odpije zatrudnia pracownika wiec tutaj widze wariant dla ciebie ale do czasu bo lepiej zeby oprocz ciebie ktos robil na ciebie::))Pozdrawiam i zycze sukcesu w razie pytan prosze pisac
Witam, nie wiem czy w dobrym miejscu zadaje swoje pytanie jeśli nie to przepraszam z góry, mianowicie chciałbym założyć multiagencje ubezpieczeniową bądź nawiązać współpracę z jakaś agencją gdyż wtedy uniknę kosztów oc gdzieś tak wyczytałem :) jestem kompletnie zielony w tym temacie więc proszę o pomoc osoby które się w tym obracają że tak powiem. Od czego muszę zacząć, jakie podjąć kroki w jakim kierunku, jakie koszty muszę ponieść, i czy przede wszystkim czy da się z tego wyżyć? Mam 22lata to nie dużo ale i nie mało żeby założyć coś swojego, myśle, że sprostam zadaniu bo mam dość pracowania u prywaciąży za marne grosze i traktowanie jak cudzą własność, pozdrawiam Paweł
Witam OC wcale nie jest takie drogie i lepiej samemu uzgadniec z poszczególnymi firmami warunki najlepiej zaczynac od głównej siedziby oni pokieruja do wlasciwych osob. Ja mam pytanie czy moge korzystac z dotacji UE na otwarcie biznesu... Działalnosc juz prowadze ale moja dziewczyna jes na bezrobociu od dłuższego czasu na bezrobociu i chcialbym ja wkrecic w to. Co moze zakupic za te pieniadze z UE?
z tego co ja się orientowałem,to dotacja z urzędu pracy nie miała wyżej określonego przeznaczenia co na co i na ile ale z UE wiem tylko tyle że trzeba było mieć wkład własny itd i na podstawie tego wkładu konkretnie ile mozna było się dobiegać o dotacje na lokal, wyposazenie itd nie jestem 100% pewny tej info ale w zeszłym roku znajomy zakładał zakład wulkanizacyjny to tak mi coś tłumaczył
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Ubezpieczenia ile zarobku?": - Van do zarobku - Vat od zarobku czy obrotu ? - 100% zarobku ALLEGRO - Wakcje-Czas zarobku - Różne formy zarobku
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|