|
Ubezpieczenie OC, NW wrzucić w koszta firmy. |
Ubezpieczenie OC, NW wrzucić w koszta firmy.
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam mam pytanie mianowicie chodzi mi o ubezpieczenie OC, NW czy mogę na to dostać fakturę i odliczyć VAT? Czy tylko koszta mogą wejść w podatek dochodowy? Czy też w ogóle. Tak samo z przeglądem. Dodam, iż samochód jest oczywiście na stanie firmy i wliczam sobie paliwo w podatek dochodowy. Jest to samochód osobowy więc nie mogę odliczać VAT'u z paliwa, a szkoda ponoć można odliczyć w momencie gdy posiadamy samochód ciężarowy. Pozdrawiam!
Księgowość odlicza mi od dochodu OC, AC, przeglądy itp ale na podstawie ewidencji przebiegu pojazdu.
Na polisę nie dostaniesz faktury VAT. Usługi bankowe, finansowe typu ubezpieczenia są zwolnione z VAT, także VAT = 0 nie ma co odliczać. Ale w koszty firmy wrzucić można jak najbardziej, wówczas cała kwota umniejsza Ci podstawę podatku dochodowego.
A czy jeżeli samochód kupiłem i ubezpieczyłem w listopadzie a firma rusza w grudniu i samochód wciągam do niej to czy ubezpieczenie mogę wliczyć jakoś proporcjonalnie (tzn bez tego jednego miesiąca) czy w związku z tym, że koszt już został poniesiony to jest "po ptakach"?
Musisz poczekać do zapłacenia następnej raty. Chyba, że wszystko od razu zapałciłeś to już "po ptakach" ;-)
Odświeżę temat, żeby nie zakładać następnego.
Pytanie brzmi: Czy do polisy OC może być wpisana osoba, niebędąca współwłaścicielem firmy, a chcąca zacząć uzyskiwać zniżki za bezszkodową jazdę? Coś mi się wydaje, że coś takiego można zrobić tylko w przypadku auta zarejestrowanego na osobę fizyczną. Oczywiście, chętnie przeczytam wypowiedź kogoś, kto wie coś więcej na ten temat. Pozdrawiam!
Sprawdź również podobne tematy:
- Jak wrzucić w koszta opłatę za VAT-R
- Sprzęt sportowy wrzucić koszt firmy i odliczyć VAT? - Modyfikacja firmy jakie koszta? - Ubezpieczenie firmy - Co wrzucić w koszty - Czy mozna wrzucić wkoszt kurs językowy - Czy moge wrzucic w koszty rozdane produkty? - Jak wrzucić w koszty luksusowego SUVa/terenówke? - Jak wrzucić w koszty jakiś środek trwały Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|