witam, małe pytanko
podczas pracy jeden z włascicieli firmy elektrycznej wspomniał, ze jeśli np korzytam z ulgi ZUS i zamkne działąlnośc przed upływem 24 miesięcy to bedę musiał nadpłacić te wszystkie ulgowe składki ...
|
Ulgowy ZUS |
Ulgowy ZUS
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
witam, małe pytanko
podczas pracy jeden z włascicieli firmy elektrycznej wspomniał, ze jeśli np korzytam z ulgi ZUS i zamkne działąlnośc przed upływem 24 miesięcy to bedę musiał nadpłacić te wszystkie ulgowe składki ...
Chyba miał kilka porażeń prądu :)
hehe też tak mu powiedziałem, ten sam tekst hehe, ale sie zaprł i stwierdził by dobrze poczytac to co pisze małym drukiem, dzięki za odpowiedz
Chcę założyć DG i świadczyć usługi dla byłej firmy,problem w tym że firma jest w likwidacji dostałem zwolnienie grupowe,firma po likwidacji powstanie jako inny podmiot o tej samej nazwie różnica polega na zmianie z zakładu budżetowego w jednostkę budżetową czy w tej sytuacji mogę płacić przez 2 lata ulgowy ZUS, dodam że będę świadczył ten sam zakres prac co na etacie.
ZUS obniżony płacisz do własnej DG, niezaleznie komu świadczysz usługi.
Z tym, że nie można skorzystać z obniżonego ZUS, jeżeli świadczy się usługi dla byłego pracodawcy.
W tym przypadku może być pewien problem. Co prawda z uwagi na fakt likwidacji podmiotu, został on zastąpiony innym (w miejsce zakładu budżetowego powstała jednostka budżetowa), ale mamy do czynienia z następcą prawnym podmiotu, i znając ZUS, mogą pojawić się ze strony ZUS-u zakusy na pełną składkę. Z drugiej strony, zgodnie z zapisami w przepisach prawa jest mowa tylko o "tym samym pracodawcy" - literalnie pracodawca jest mimo wszystko inny, więc można by zaryzykować stwierdzenie, iż można skorzystać ze stawki preferencyjnej.
Witam mam pytanko odnośnie mniejszego zusu przez pierwsze 2 lata działalności.
Mianowicie prowadziłem firmę w zeszłym roku, lecz po 4 miesiącach byłem zmuszony ją zamknąć, i nie wiem czy otwierając działalność ponownie teraz będę musiał płacić cały ZUS czy nadal będę na ulgowym?? może ktoś przechodził podobną sytuacje?
Moim zdaniem 60% czyli pełen ZUS.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|