Kupuję używane książki na skupach makulatury i sprzedaję je na bazarach i część na allegro. Od 1 marca mam zarejestrowaną działalność. Jednak muszę mieć jakiś dowód zakupu tych książeczek żeby księgowość miała ręce i nogi.
Poniżej podam przykład umowy jaką spisuję z osobami od których kupuję książeczki, bardzo proszę o podpowiedzenie mi czy taka umowa jest dobra, ewentualnie poprawienie w niej czegoś aby była dobra :)
[center]UMOWA KUPNA-SPRZEDAŻY
Zawarta w dniu .............................. pomiędzy:
1. MOJA FIRMY Imię Nazwisko z siedzibą w Miasto przy ul. Nazwa ulicy nr domu, reprezentowanym przez Imię Nazwisko zwanym w treści umowy "Kupującym"
a
2. ..................................................................., zamieszkałym w ................................................... przy ul. ................................................., legitymującym się dowodem osobistym ........................, zwanym dalej "Sprzedawcą", o następującej treści:
§1.
Sprzedawca sprzedaje, a Kupujący kupuje .................. sztuk książek, szczegułowy spis książek znajduje się na odwrocie umowy i/lub jest on do niej dołączony.
§2.
Wydanie towaru nastąpi w dniu zawarcia umowy.
§ 3.
Kupujący odbierze towar własnym transportem.
§ 4.
Wydanie towaru winno być poprzedzone zbadaniem towaru przeprowadzonym u Sprzedawcy w obecności Kupującego.
§ 5.
1. Towar zostanie wydany Kupującemu w następującym opakowaniu ...................................... 2. Koszt opakowania jest wliczony w cenę towaru.
§ 6.
Kupujący zapłaci Sprzedawcy za towar ................................................................................... zł
(Słownie: ................................................................................................................................ zł).
§ 7.
Zapłata nastąpi w formie gotówkowej w dniu zawarcia umowy.
§ 8.
Zmiany i uzupełnienia umowy wymagają dla swej ważności formy pisemnej w postaci aneksu.
§ 9.
W sprawach nieuregulowanych postanowieniami niniejszej umowy mają zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego.
§ 10.
Umowę sporządzono w 2 jednobrzmiących egzemplarzach, po 1 dla każdej ze stron.
Sprzedawca Kupujący
[/center]
Największe wątpliwości mam co do tego:
§1.
Sprzedawca sprzedaje, a Kupujący kupuje .................. sztuk książek, szczegułowy spis książek znajduje się na odwrocie umowy i/lub jest on do niej dołączony.
Czy mogę sobie dołączyć dodatkowe kartki do umowy, jeżeli tak to czy te dołączone kartki muszą każda podpisywana przez obie strony zawierające umowę?
Powiedzmy że jest taka sytuacja:
Kupuję od kogoś 3000 książeczek i z tego wychodzi kilkadziesiąt/set dołączonych kartek z opisanymi książkiami jakie zakupiłem, i w takim wypadku Pan ten musiał by dokupić dodatkowe pięć długopisów żeby to pospisać.
Według mojego "logicznego" rozumowania może wystarczyć żeby ilość książek wpisanych do umowy, zgadzala się z ilością opisanych książek i będzie dobrze. Ale z drugiej strony ktoś z kim spisałem tę umowę jak będą jakieś problemy powie mi że ja sobie dołączyłem kartkę ze swoimi np. 10 książkami i że on takich książek mi nie sprzedał, a ja sobie w umowie podmieniłem te 10 książek.
Eh nie wiem czy ktoś coś zrozumie z mojego postu :), a jeżeli ktoś doczyta do końca to już jestem wdzięczny :)
Z uszanowaniem i nadzieją na roziązanie problemu
WACŁAW