|
Umowa o dzieło, czy może inny sposób? |
Umowa o dzieło, czy może inny sposób?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
mam pomysł na rozszerzenie działalności. Chciałbym dostarczać ludziom domowe wypieki, ale nie chcę korzystać z usług jednej czy dwóch osób, ale kilku.Wiadomo, że wszystkich ich nie zatrudnię. Schemat działania byłby taki: znajduję wsród znajomych kilka osób, które pieką wspaniałe ciasta. Każda z tych osób specjalizuje sie w jednym wypieku i w miarę zapotrzebowania składał bym zlecenie danej osobie, ale nie stać mnie, żeby wszystkie te osoby zatrudnić. Jedynym rozwiązaniem jest zapewne umowa o dzieło z każdą z nich, ale może ktoś ma inny pomysł. I jeszcze jedno, jak jest z sanepidem w sytuacji kiedy dana osoba piecze ciasto we własnym domu? Dzięki i pozdrawiam
Umowa o dzieło oznacza wykonanie dzieła (ciastek).
Umowa zlecenia oznacza wynonywanie (tryb niedokonany) ciastek. Proponuję Ci jednak najzwyczajniej umowę sprzedaży wystarczy tu forma ustna i wydanie rzeczy (jeżeli kwota transakcji nie przekracza 500zł)
no tak tylko osoba, która będzie wykonywała te ciastta bęzie musiała mieć DG
[ Dodano: Pon Kwi 24, 2006 11:33 pm ] acha napisałeś forma ustna, czyli osoba nie musi za każdym razem wypisywać "paragonu" i "WZ-tki" Dzięki za informację
Do 500zł transakcja może być zawarta w formie "z ręki do ręki" (ustnej) :mrgreen: Pozostaje tylko kwestia reklamacji jeżeli ktoś dostanie biegunki po zjedzeniu ciasta. Paragon mógłby być tutaj pewnym zabezpieczeniem :)
Ok. Wszystko jasne. Dzięki za radę. Półprodukty będę dostarczał ja, więc ewentualną biegunkę biorę na siebie :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Umowa o dzieło, czy może inny sposób?": - Umowa o dzieło - w jaki sposób to rozwiązać ? - DG czy moze lepiej umowa o dzieło - Kasa i VAT czy inny sposób? - Umowa zlecenie/o dzieło, umowa o pracę - opłaty - Umowa o prace? umowa o dzieło? czy firma - usługa?
• Strona 1 z 1
|
|