|
Umowa o dzieło |
Umowa o dzieło
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam pisze storny internetowe. Nie chce zakładać firmy bo to się wiąże z duzymi kosztami a praca niezawsze jest:( W zwiazku z tym chciał bym podpisywać z pracodawcami umowe o dzieło. Z czym to się wiąże jakie koszty ja poniose jak odprowadzac od tego podatek.
Witaj.
Umowa o dzieło, ktora jest opodatkowana - 19%. Jako że jesteś twórcą możesz 50% wrzucić w koszty tzn umowę masz na stronkę na 1000zł koszt uzyskania przychodu masz 50% zostaje 500zł z których musisz zapłacić 19% podatku. Czyli z 1000zł - 95zł na podatek :wink:
Witam. Mam problem ze zrozumieniem podstawy obliczenia rachunku za umowę o dzieło.
W rachunku do umowy o dzieło są następujące pola: 1. Kwota wynagrodzenia brutto 2. Kwota uzysku (50% przy umowie o dzieło z prawami autorskimi, 20% bez praw * 1) 3. Kwota do opodatkowania (1-2) 4. Podatek od wynagrodzenia (19%*3) 5. Kwota do wypłaty (1-4) W nawiasach są kwoty które trzeba obliczyć z danych punktów. Przypuśćmy, że osobie, z którą podpisywałam umowę o dzieło, zapłaciłam gotówką 160 zł. Czy jest to kwota brutto, czy kwota do wypłaty? Czy jeśli podpiszę umowę o dzieło na 160 zł, to znaczy, że mam wypłacić zleceniobiorcy 160 zł, czy kwotę pomniejszoną o podatek (np. przy prawach autorskich: 145 zł). Czy we wrzucaniu w koszty, uwzględniam kwotę 160 zł, czy 145 zł? Czy muszę wypełniać jakieś PITy dla zleceniobiorcy, i składać je w US? Jeśli tak to jaki PIT i kiedy trzeba to składać? Co lepiej wybrać - umowę o dzieło z prawami autorskimi, czy bez praw? Na moje oko - z prawami autorskimi - bo płacę mniej podatku. Ale nie wiem czy dobrze rozumuję. Bardzo byłabym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam!
Czy jak zawrę z osobą nie pracującą nigdzie umowę o dzieło , mogę tą umowę wliczyczyć w koszty?
oczywiście
Dzięki Oskar
Witam!
Mam pytanie dotyczące terminu zapłaty w przypadku umowy o dzieło. Jeżeli na umowie nie ma określonej daty zapłaty przez zamawiającego, to czy obowiązuje stały określony ostawą termin od momentu zrealizowania przez wykoanwcę dzieła? Przez termin zrealizowania rozumiem termin ostateczny, po zatwierdzeniu przez zamawiającego wykonania dzieła. Jakie postępowanie jest zalecane, gdy zleceniodawca nie podał terminu zapłaty wynagrodzenia za umowę o dzieło, samo dzieło zaakceptował i uchyla się od zapłaty wynagrodznia (z tego co wiem,sprawy nie rozwiąże sąd pracy) Bardzo dziękuję za wszelką pomoc, Pozdrawiam, W.G.
Witam
Mam takie pytanie. Załóżmy, że mam firmę prowadzącą sprzedaż w internecie. I teraz dodatkowo wykonuję USŁUGĘ nie związaną z moim głównym zajęciem dla osoby która nie posiada firmy. Doliczenie kwoty vatu byłoby dla tej osoby nie opłacalne. Czy możemy zatem podpisać umowę o dzieło (ja jako firma) i wykonując tej osobie usługę, ona mi tylko za nią zapłaci, ja odprowadzam tylko dochodowy, bez zbędnego vatu. Czy tak można? Ew. jak to rozwiązać?
jeśli to będzie usługa,która nie jest zawarta w zezwoleniu na działalność możesz zrobić tak jak piszesz,tylko z jednym...dochodu z tej umowy nie łączysz z działalnością,dopiero w rocznym ją rozliczysz na podstawie PIT 8B-otrzymasz go od zleceniodawcy.Jeśli masz to wpisane w zezwoleniu-propał-musisz zapłacić i dochodowy i vat
co radzicie w przypadku gdy znajde osoby chętne abym wykonał im strony www
w takim wypadku najlepszym rozwiązaniem jest umowa o dzieło? jeśli tak to jak to wygląda w praktyce (skany podpisy, kto ma co miec itd) i kto od tej transakcji zapłaci podatek?
witam,
mam pytanie pojawiające się pewnie setki razy, jednak ciężko mi wydobyć z tego chaosu konkretną i rzeczową odpowiedź na mój problem. Chodzi o umowę o dzieło i rozliczanie się z niej/nich. Mianowicie w roku 2008 podpisałem już umowy o dzieło za ponad 3100 zł czyli kwotę wolną od podatku. Teraz chce ustalić, wspólnie z Wami, fakty: wiem, że zwrot podatku jaki dostanę na ta chwile będzie ~500 zł. Ale moje pytanie brzmi czy w związku z tym, że przekroczyłem tą kwotę muszę płacić jakieś podatki, lub czy jakieś podatki są odejmowane od tej kwoty zwrotu ? Zaznaczam, że ja dostaje kwotę netto: załóżmy na umowie o dzieło mam kwotę brutto 358 bodaj (~), a na konto wpływa mi 300 - to oznacza że podatek płaci , wg mnie zleceniodawca, i czy w takim wypadku nawet po przekroczeniu tej kwoty ~3000 zł nie muszę nic płacić ani nic z moich 500 zł nie jest odejmowane? ;-) z góry dzięki za odpowiedź - to dla mnie bardzo ważne
UMOWA O WYKONANIE STRONY INTERNETOWEJ
Zawarta dnia 19.01.2009 w Warszawie pomiędzy: xxxxxxxxxxxxx zwanym dalej Zamawiającym a xxxxxxxxxxxxxxxxxxx zwanym dalej Przyjmującym. § 1 1.Zamawiający zleca Przyjmującemu do wykonania stronę internetową xxxxxxxxxxxxxxx § 2 1. Przyjmujący przedstawi Zamawiającemu projekt stron internetowych do 10 lutego 2009 r. 2. Projekt stron internetowych zawiera oprawę graficzną oraz system odnośników (site map w formacie xml). 3. Zamawiający ma 2 dni na akceptację projektów, o którym mowa w ust. 2 niniejszego paragrafu. Jeżeli zamawiający nie zgłosi żadnych uwag przyjmuje się, że projekt zaakceptował. § 3 1.Przyjmujący wykona cale zamówienie do 15 lutego 2009r. § 4 1.Zamawiający ma 2 dni na odbiór stron internetowych. Jeżeli Zamawiający nie wyrazi uwag dotyczących wykonania i funkcjonowania przyjmuje się, że strony internetowe zaakceptował i odebrał. § 5 1.W przypadku stwierdzenia wadliwości strony internetowej Przyjmujący zobowiązuje się do ich nieodpłatnego usunięcia w terminie 14 dni od daty zgłoszenia. § 6 1.Za wykonanie przedmiotu niniejszej umowy Przyjmujący otrzyma wynagrodzenie wxxxxxxxxxx Wynagrodzenie zostanie przekazane na konto bankowe przyjmującego xxxxxxxxxxxxx w terminie do 17 lutego 2009 r. § 7 1. Przedmiot niniejszej umowy jest chroniony prawem autorskim. 2. Zamawiający nabywa majątkowe prawa autorskie do strony internetowej wykonanej przez Przyjmującego. 3. Przyjmujący zobowiązuje się do używania w projektowaniu wszystkich stron narzędzi wolnych od praw osób trzecich. 4. W przypadku niezgodnego z prawem autorskim wykorzystania narzędzi Przyjmujący bierze na siebie pełną odpowiedzialność prawna wobec ewentualnych roszczeń osób trzecich. § 8 1. Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności. 2. W sprawach nieuregulowanych w niniejszej umowie mają zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego oraz przepisy Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994 Nr 24 poz. 83 z późn. zm.). 3. Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron. ……………………………… Zamawiający ……………………………… Przyjmujący podpisalem taka umowe.Wysokosc opiewa na 2000 PLN.Wiem ze sa 2 stawki 20 i 50% kosztow uzyskania przychodu.Wydaje mi sie ze powinienem w tej sytuacji policzyc sobie 50%.Wychodzi na to ze mam zaplacici podatek w wysokosci 180 PLN.Czy mam ta kwote odliczyc od 2000 PLN i wyslac sleceniobiorcy 1820 PLN czy oprocz tych 2000 PLN mam zaplacic do US 180 PLN?.
Witam poszukuje jakiejś niezbyt skomplikowanej umowy o dzieło, wykonuję projekty graficzne typu logotypy czy wizytówki, bardzo proszę o pomoc. Chyba że znacie lepsze sposoby na zabezpieczenie się przed oszustwem ze strony klienta?
Czy wszystkie prace wykonywane w gabinecie kosmetycznym przez kosmetyczkę można uznać za dzieło kosmetyczki czy tylko niektóre np. tworzenie bazy klientów, tworzenie kart klienta, diagnostyka cery. A wykonanie zabiegu kosmetycznego może wchodzić w zakres umowy o dzieło czy jest to jednoznacznie realizacja umowy zlecenie?
Sprawdź również podobne tematy:
- Umowa o prace? umowa o dzieło? czy firma - usługa?
- Umowa o dzieło, umowa zlecenia w jednoosobowej działalności - Różnice między umową o dzieło, a umową zlecenie - Umowa o dzieło czy umowa zlecenie? Które korzystniejsze? - Umowa zlecenie/o dzieło, umowa o pracę - opłaty - Umowa o dzieło za 0 zł/umowa zlecenie za 0 zł - Umowa o dzieło czy umowa zlecenie - Umowa zlecenie, Umowa o dzieło - Umowa Zlecenie czy Umowa Dzieło Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|