|
Umowa o prace a działalność gospodarcza |
Umowa o prace a działalność gospodarcza
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Obecnie pracuje na umowe o prace w której w jednym z punktów jest zapisane, że nie moge prowadzić swojej działalności gospodarczej. Moje pytanie polega na tym jak pracodawca może sprawdzić czy pracownik prowadzi działalnośc. W chwili obecnej chciałbym założyć działalność i jednocześnie dalej pracując na umowe o prace. Czy ma to sens??
Po pierwsze - Pracodawca może poprosić Ciebie o złożenie oświadczenia, że nie pracujesz dodatkowo oraz nie prowadzisz działalności gospdoarczej. Jeśli oświadczysz nieprawdę - jest to karane na podstawie KK. Po drugie - przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą zarejestrowani są bądź w Ewidencji Działalności Gospodarczej (osoby fizyczne prowadzące JDG lub przedsiębiorcy w ramach spółek cywilnych) bądź w Krajowym Rejestrze Sądowym (dla spółek jawnych, SA, z o.o.). Obydwie rejestry są jawne, tzn każdy może dokonać sprawdzenia, czy dana osoba prowadzi działalność.
To ja się dołączę do pytnia.
1) Jak jest w przypadku gdy ktoś nie ma w umowie o pracę takiej klauzuli i może założyć działalność gospodarczą czy trzeba płacić wtedy też ZUS czy wystarczy, że płaci pracodawca. 2)Czy można pracować na umowę zlecenie i prowadzić działalność gospodarczą (oczywiście pod warunkiem gdy niema się ww. klauzuli zakazującej)?? Z góry dziękuję za odpowiedź.
ad 1) płcisz tylko zdrowotne (189,85 w tym kwartale)
ad 2) można pracować na umowę zlecenie i prowadzić DG
wiec jak będę pracował nadal u mojego pracodawcy na umowe zlecenie to jakie składki będe odprowadzał prowadząc DG?? ile do ZUS? całość czy jakoś mniej?
Jest już rok 2009 a pytanie Mistrzu_1 jest wciąż aktualne. Sam podobne chciałem zadać. Może ktoś jednak odpowie. Trzymaj się Mistrzu_1, poczekamy razem. Zobaczysz odpowiedź będzie niebawem. Coś czuję, że już w lutym …2019.
a jeżeli ktos prowadzi DG
i właśnie dostał 1/4 etatu to jaka skłdke musi płacić?
Spokojnie piotrsulik na moje pytanie odpowiedział już:
dziekuję ci bardzo.
A jak ta sprawa wygląda jezeli mam tylko umowę o dzieło /zlecenie czy terz wystarczy opłacić sobie zdrowotne,czy cały ZUS??
Kwotę jakie będziesz płacić składki ZUS pracując na część etatu zależy od tego jakie dochody otrzymujesz jeżeli masz najniższą krajową lub więcej płacisz tylko składkę zdrowotną jeżeli masz mniej płacisz cały zus. Podobnie jest z umową zlecenie.
Witam, Wiem że pewnie ten wątek przewalał się tysiąc razy ale chciałbym ja osobiscie przeczytać i dowiedzieć sie fachowiej porady a jaka jest czy da radę mieć umowe o pracę zarabiać 1300zł, miesięcznie i założyć na boku taką małą działalność gdzię mógłbym handlować przez internet, allegro żeby wszystko było legalnie, proszę o porady i odpowiedzi Bardzo mi na tym zależy.
Pozdrawiam.
Jeśli jestem zatrudniony na części etatu (umowa na czas określony) i rozpocznę działalność gospodarczą też będę mógł płacić tylko składkę zdrowotną ZUS?
Sprawdź również podobne tematy:
- Działalność gospodarcza vs. umowa o pracę
- Umowa o prace a działalność gospodarcza - Działalność gospodarcza a umowa o pracę??? - Działalnośc gospodarcza i umowa o pracę - nie powiadamianie - Umowa o pracę, czy działalność? - Umowa o prace i działalność - Umowa o pracę a własna działalność - Umowa o prace a własna działalność - Zus umowa o prace i działalnosć gosp. Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|