|
Umowa o prace a działalność gospodarcza |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Obecnie pracuje na umowe o prace w której w jednym z punktów jest zapisane, że nie moge prowadzić swojej działalności gospodarczej. Moje pytanie polega na tym jak pracodawca może sprawdzić czy pracownik prowadzi działalnośc. W chwili obecnej chciałbym założyć działalność i jednocześnie dalej pracując na umowe o prace. Czy ma to sens??
Po pierwsze - Pracodawca może poprosić Ciebie o złożenie oświadczenia, że nie pracujesz dodatkowo oraz nie prowadzisz działalności gospdoarczej. Jeśli oświadczysz nieprawdę - jest to karane na podstawie KK. Po drugie - przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą zarejestrowani są bądź w Ewidencji Działalności Gospodarczej (osoby fizyczne prowadzące JDG lub przedsiębiorcy w ramach spółek cywilnych) bądź w Krajowym Rejestrze Sądowym (dla spółek jawnych, SA, z o.o.). Obydwie rejestry są jawne, tzn każdy może dokonać sprawdzenia, czy dana osoba prowadzi działalność.
To ja się dołączę do pytnia.
1) Jak jest w przypadku gdy ktoś nie ma w umowie o pracę takiej klauzuli i może założyć działalność gospodarczą czy trzeba płacić wtedy też ZUS czy wystarczy, że płaci pracodawca. 2)Czy można pracować na umowę zlecenie i prowadzić działalność gospodarczą (oczywiście pod warunkiem gdy niema się ww. klauzuli zakazującej)?? Z góry dziękuję za odpowiedź.
ad 1) płcisz tylko zdrowotne (189,85 w tym kwartale)
ad 2) można pracować na umowę zlecenie i prowadzić DG
wiec jak będę pracował nadal u mojego pracodawcy na umowe zlecenie to jakie składki będe odprowadzał prowadząc DG?? ile do ZUS? całość czy jakoś mniej?
|
|