Dzień dobry wszystkim.
Forum obserwuję już od dłuższego czasu i jest to mój 1 post więc mam nadzieje ,że nie popełnię gafy :) ,do rzeczy:
Jestem zatrudniony w firmie gdzie mam nie normowany czas pracy co pozwala mi mniej więcej zaplanować dany dzień ,mam płacony pełen pakiet socjalny.
W tej samej miejscowości gdzie pracuje, znalazłem ostatnio ogłoszenie o przyjęciu do pracy innej firmy na podobne stanowisko. Rozmawiałem z moim pracodawcą i jest pełna zgoda na to abym pracował również w innej firmie byle by nie kolidowało z moimi obowiązkami.
Sumując rano od 6.00 do 14.00 pracuje w 1 firmie a reszte dnia do 20.00 pracuje w 2 firmie.
W 1 firmie mam konkretne godziny od 6.00 do 14.00 ,praca polega na usuwaniu awari elektrycznej na hali, jeżeli nie ma usterki ,po prostu siedze i czekam na zgłoszenie. W 2 firmie mam nienormowany czas pracy a więc z klientami których obsługuje mogę się umawiać jak mi pasuje.
W 1 firmie zaproponowano mi 1200 zł brutto miesięcznie ,nie jest to dużo ale praca nie jest ciężka, jest na miejscu a co najważniejsze mam drugą prace gdzie zarabiam o wiele więcej.
Do rzeczy:
pakiet socjalny mam płacony z drugiej firmy ,więc zusu nie musi odprowadzać za mnie 1 firma i chciałbym się dogadać z prezesem tej firmy o większy zarobek bez zusu.
Chcialbym mu przedstawić 3 warianty zatrudnienia:
Opcja 1.
Standardowa umowa o pracę – bez kombinowania
Stawka 1200 zł brutto z czego na ręke mam ok. 800 zł/miesiecznie
Opcja 2.
Umowa zlecenie:
Zarobek – 1 400 zł brutto
1187 zł na ręke
z czego pracodawca nie płaci za mnie ZUSu więc koszt utrzymania pracownika ma taki sam.
Opcja 3.
Mam zgłoszoną również firme gdzie wykonuje w wekendy usługi dla różnych firm
Faktura – usługa,wystawiałbym co miesiąc fakture za miesięczny serwis
1.000 zł + 22% = 1200,20 zł brutto
z czego 1.000 na ręke.
Moje pytania brzmią:
czy powyższe obliczenia są dobre?
którą opcje Państwo by mi polecali?
Rozmowę z prezesem 1 firmy mam w przyszłym tygodniu i chciabym się przygotowac do rozmowy wiedząc czego chce.
Resumując , nowy pracodawca ma określoną kwote na utrzymania nowego pracownika, są 3 warianty z których moge skorzystać ,który wariant aby i mi i pracodawcy się opłaciło mnie zatrudnić na danym wariancie.
z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi