Odświeżę troszkę temat.
W artykule internetowym pod adresem http://wiadomosci.ngo.pl/x/437706 wyczytałem, iż od stycznia 2009 roku można każdemu bezpłatnie udostępniać nieruchomości, i nie trzeba z tego tytułu płacić podatku dochodowego. Mowa o zwiększeniu podatku dochodowego pojawia się wtedy, gdy "organizacja prowadzi działalność gospodarczą".
Dla mnie słowo organizacja jest trochę niejasne.
W moim przypadku chciałbym wykonywać DG w mieszkaniu w którym nie jestem zameldowany, a główny lokator nie jest ze mną spokrewniony.
Przed 2009 rokiem umowa użyczenia osób niespokrewnionych dla wykonywania DG powodowała jakiś podatek od wysokości czynszu.
No ale czy ja dobrze rozumiem: nie jestem organizacją, jestem osobą fizyczną prowadzącą jednoosobową działalność gospodarczą. Czy mogę spisać umowę użyczenia z głównym lokatorem mieszkania na wykonywanie działalności gospodarczej w jednym pokoju, i ona nie powstaje obowiązek podatkowy?
A jeśli tak nie jest jak rozumuję?
To może lepiej spisać umowę najmu lokalu na cele DG, za przykładowo 50 zł miesięcznie (600 rocznie, lokal o powierzchni 8,5 m2), zgłosić najemcę do US, że chce się rozliczać ryczałtem 8,5%, i w skali roku zapłaciłby podatek rzędu 51 zł i po wszystkim? Czy może ci krwiopijcy bandyci z US zakwestionują wysokość ustalonego czynszu, i dowalą po swojemu? Tak jak ma się to w przypadku zakupu samochodów.
Bardzo proszę o wskazówkę, jak w takiej sytuacji najmądrzej postąpić, bo nie mam pojęcia.