Czy moge uzyczyc lokalu osobie niespokrewnionej. Jest to moj znajomy i
chcialabym mu uzyczyc lokalu pod dzialalnosc gospodarcza. Oczywiscie bez zadnej
odplatnosci.
Czy jest taka mozliwosc????
|
Umowa o użyczenie lokalu czy tylko dla rodziny? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Czy moge uzyczyc lokalu osobie niespokrewnionej. Jest to moj znajomy i
chcialabym mu uzyczyc lokalu pod dzialalnosc gospodarcza. Oczywiscie bez zadnej odplatnosci. Czy jest taka mozliwosc????
Nie.
Czyli mozliwa jet tylko umowa najmu lokalu??? I wtedy co miesiac trzeba odprowadzac podetek do Urzedu Skarbowego???
Tak, umowa najmu.
Jezeli chce zarejestrowac firme w mieszkaniu rodzicow gdzie jestem zameldowany na stałe,to czy musze podpisywac z nimi umowe uzyczenia(albo jakies zaswiadczenie na zarejestrowanie firmy w ich mieszkaniu musza mi wystawic?).Ten adres bedzie tylko do koronspondencji bo to bedzie firma transportowa.
Tak, z głównym lokatorem lub właścicielem. Co do podatków to polecam TEN ARTYKUŁ
do: krzys1
Nie musisz miec zadnej umowy jesli masz taki kwit ze spoldzielni i jestes tam wpisany jako korzystajacy z lokalu mieszkalnego. Ja takie mialem poczatki i nie bylo problemu.
To ja już nic nie rozumiem. Przeczytałam ten artykuł, a mam taki sam problem i nie wiem czy w końcu mam płacić ten podatek czy nie? Pod działalność będę wykorzystywała dosłownie tyle miejsca, co zajmuje biurko z komputerem w mieszkaniu użytkowanym bezpłatnie od osoby nie spokrewnionej ze mną. Mieszkam w tym pokoju. Co mam zrobić? Jaką umowę z nią podpisać? Jaki podatek zapłacić?
Chciałam edytować poprzedni post ale się już nie dało.
Jeszcze jedno pytanie. Umowa najmu lokalu mieszkalnego czy użytkowego? I jak ma wyglądać taka umowa, bo w necie znalazłam mnóstwo, ale nie wiem która właściwa.
Odnosnie lokalu to nie ty placisz ten podatek tylko osoba ktora tobie wynajmie pomieszczenie bo to ona uzyskuje dochod z tego tytulu
No tak dochodowy. Ale co z tym podatkiem od przekształcenia lokalu mieszkalnego na cele DG? Trzeba płacić, czy nie?
Jestem bratem właścicielki lokalu ... czy to mi coś daje ?
prosiłbym kogoś aby mi pokazal jak napisać taką umowę o użyczenie. mieszkam na wsi i chcialbym aby taka umowa obejmowala wszystko tzn zebym mogl w poxniejszym okresie np jakis dodatkowy budynek postawic.
prosze o pomoc
Gdzie postawić budynek...???
W lokalu...???
Witam nie chcę tworzyć nowych wątków więc podepnę się tu.
Mianowicie skorzystałem z umowy użyczenia lokalu na cele nie mieszkalne - użytkowe ( biorący) lokal w stanie rozpadu - dosłownie. Wykonałem generalny remont. Lokal nie ma bieżącej wody, sanitarki. Czy podatek za metr będzie taki sam jak w lokalu który jest przystosowany do użytkowania? Co trzeba udowodnić - wykonać że by nie płacić jak za normalny lokal?
|
|