Przepraszam, że być może naiwne pytanie. Sam się na tym nie znam, więć pytam (Was) Mądrzejszych.
Chciałbym podpisać umowę na wynajem autobusów z niewielkiego zakładu Komunikacji z niewielkiego miasteczka. Linie miejską obsługuje 6 autobusów, 4 praktycznie stoją bezczynnie. Mam pomysł, żeby je wykorzystać i na tym zarobić, bo nikt w okolicy tego nie robi, ale boję się, że zaraz znajdzie się konkurencja, która podkupi mój pomysł. Obecny dyrektor też się do tego zapalił "Twój pomysł- masz na to u mnie wyłączność". Mamy niebawem podpisać umowę o współpracy.
i rodzą się pytania:
- czy prawnie jest dopuszczalne i wykonalne, że podpisuję taką umowę na wyłączność na wynajem autobusów z fitmą miejską (właściciel gmina miejska). Wiem, że przy wynajmnie nie podpadam pod zamówienia publiczne, bo nie korzystam z publicznych pieniędzy. Ale zastanawiam się czy taką wyłączność można prawnie zabezpieczyć.
- jeśli jest to możliwe - jakie postanowienia powinna zawierać taka umowa ? może ktoś z Was ma jakiś szablon z którego można by było skorzystać ???
pozdrawiam serdecznie
Anndy K