WItam
Chcę zmienić firmę ponieważ Szef mnie oszukał i podpisałem Obniżkę pensji o połowę ( Resztę miałem otrzymywać w formie premii). Niestety jak się okazuje podpisałem wcześniej umowę o zakazie konkurencji, która mnie zobligowuje do nie pracowania u konkurencji, za co będe dostawał 25 % wynagrodzenia miesięcznego co miesiąc przez 6 miesięcy. Czyli umowa będzie obowiązywać przez 6 miesięcy od dnia ustania stosunku pracy.
Czy mogę przejść do firmy konkurencyjnej, jesli w żaden sposób nie naruszę ich interesu, tzn. nie będe kontaktował się z klientami, etc. Nie mam zamiaru działać na ich szkodę. Ale również nie mam zamiaru pracować za marnę pięniądze w obecnej firmię, tymbardziej że mam ciekawę propozycję.
Ale w Umowę o zakazie jest napisane iż Pracodawca obecny może rządać ode mnie 20 tyś odszkodowania.
Czy dobrzę rozumuje Kodeks Pracy, że Pracodawca może rządać odszkodowania jeśli będe działał na jego szkodę. Czy samo przejście do do firmy konkurencyjnej, pozwoli mu na to aby rządać ode mnie odszkodowania????