|
UMOWA O ZAKAZIE KONKURENCJI - strona 2 |
UMOWA O ZAKAZIE KONKURENCJI
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy ten zakaz moze sie tyczyc całej branzy transportowej ? Bo to że nie jest tam zawarte odszkodowanie to wiem, że ten warunek jest niekonieczny bo według kodeksu pracy to przysługuje kwota 25% wynagrodzenia, a przypis nie musi być zawarty. Czy jest osoba która była w podobnej sytuacji ? Wcześniej miałam nadzieję, że pracodawca pozwoli mi po prostu odejść, ale podczas okresu wypowiedzenia coraz bardziej się boję, że może mi zaszkodzić.
w sumie to dotyczy to jedynie firm transportowych w oparciu o ta konkretna gielde (XXX)
A co z dalszą cześcia ... tzn ... ITP ?? Czy pod ten skrót pracodawca by mógł podpiąć całą działalność transportową ? Czy oddzielając wszystkie czynności spójnikiem I których zakaz obejmuje może dotyczyć tylko jednej z nich czy wszystkich naraz ? Proszę o informacje i z góry dziękuje
Zwracam się z podobnym problemem. Miałam podpisaną umowę o zakazie konkurencji zabraniającą pracy w firmie o zbliżonej działalności przez okres 3 miesięcy. Znalazłam inną pracę. Rozwiązałam umowę o pracę za porozumieniem stron. Pracodawca próbuje mnie przekonać, że taka forma rozwiązania umowy o pracę sprawia, że on nie musi mi wypłacać odszkodowania, jednak mnie bezwzględnie obowiązuje zakaz konkurencji. Nie słyszałam o tego typu uregulowaniach, czy ma to jakiekolwiek uzasadnienie?
Witam
- ja też podpisałem umowę o zakazie konkurencji. Szef będzie mi płacił 25% obecnego wynagrodzenia po ustaniu sotsunku pracy. Pytanie czy jeśli nie bede działał na szkode obecnego pracodawcy to czy samo przejście do firmy konkurencyjnej oznacza że moga mnie podać do sądu i rządać odszkodowania 20 tyś PLN tak jak jest to zapisane w umowie. Gdzie można szukać jakiś wyroków sądu ????
Magda jeżeli nie masz podane w umowie ( bo nie wiem czy całą przepisałaś ) że w związku z nie podjęciem pracy w tej samej branży pracodawca nie będzie wypłacał Tobie przynajmniej 25% wynagrodzenia to jest to nieważna umowa.
Taka umowa nie może chronić tylko jednej ze stron. Mirasek - jeśli masz taki zapis to niestety nie możesz podjąć pracy w tej samej branży i niestety jeśli podejmiesz będziesz zobligowany do zapłacenia kary. Jeżeli zaś podejmiesz w innej branży to musisz o tym powiadomić byłego pracodawcę najlepiej na piśmie i on wtedy powinien co miesiąc wypłacać te 25% dla Ciebie. Bywają jeszcze zapisy że pracodawca ma prawo zerwać w każdej chwili umowę o zakazie konkurencji, najczęściej tak robią gdy ktoś nie podejmie pracy w tej samej branży co pracował
hm... na forum czytałem dużo i są sprzeczne opinie na ten temat. Uważam, że pracodawca mi musi udowodnić że działam na jego szkodę. Nie mam zamiaru działać na jego szkodę, co więcej bede unikał kontaktu z aktualnymi klientami. Ale nie mam zamiaru pozostawać na bezrobociu, bo raz, że nie mogę sobie na to pozwolić, to po drugie : jeśli zmienie branże to pózniej jest trudno wrócić do branży aktualnej. Hmm... poza tym 25% obecnego wynagrodzenia to ok. 500 zł za co się nie da wyżyć, ze nie wspomnę o kredytach ....
Witam,
Mam problem związany z umową o zakazie konkurencji. Na początku b.r. podpisałam taką umowę wraz z umową o pracę, która zakazuje mi pracy w podobnej branży przez pół roku od ustania stosunku pracy. Niedawno dostałam wypowiedzenie, jednak umowa nie zawierała informacji o odszkodowaniu, tylko, w razie złamania przeze mnie warunków umowy zobowiązana jestem do zapłaty pracodawcy 30.000 zł. Jak mogę uwolnić się od tej umowy? Dostałam oferty pracy od firm z tej samej branży na takie samo stanowisko, tz spedytor. to dosyć ciężki temat co do umowy o zakazie konkurencji, mój pracodawca jest skłonny płacić mi 25% z mojej ostatniej wypłaty miesięcznie , przez pół roku, ponieważ droższe są dla niego moje kontakty, a spedytor zawieszony na pół roku, po tym czasie musi nad wszystkim pracować od nowa. Mi jednak zależy żebym mogła podjąć pracę, a pracodawca nie płacił mi tego odszkodowania. Czy to prawda że jeśli pracodawca nie wypłaci mi co najmniej 25% w miesiąc po ustaniu stosunku pracy, to mogę umowę uznać za nieważną i podjąć pracę w spedycji, ponieważ on sie z niej nie wywiązał i co do czego starać się w sądzie o płacenie odszkodowania i tym samym pracować w spedycji? Jak to obejść? Proszę o pomoc
Dziewczyno rozpisałaś się tak że nic nie rozumiem. Napisz czy w umowie którą PODPISAŁAŚ jest napisane:
- Pracownikowi przysługuje przez okres trwania zakazu konkurencji odszkodowanie w wysokości X (min. 25) % wynagrodzenia otrzymanego przez Pracownika przed ustaniem stosunku pracy przez okres odpowiadający okresowi obowiązywania zakazu konkurencji. Jeżeli nie to pracodawca może cię pocałować w ... Jeżeli tak to masz obowiązek dotrzymania tej umowy Czyli teraz to tak sobie z tobą uzgadnia czy masz to napisane w umowie???
Nie mam tego w umowie, ale wynika to z kodeksu pracy, ponoć to nie przeszkoda że tego nie ma. Dowiadywałam się u prawników z Inspekcji Pracy i sami nie wiedzą jak z tego wyjść. Mówią że bez tego umowa też jest ważna i że nie musi mi płacic co miesiąc tych 25%, ale pod koniec sześciu miesięcy zapłacić 6 x 25%. Pracodawca ze mną tego nie uzgadnia, bo usunął to z umowy, a ze mną nie chce rozmawiać.
to że nie ma tego w umowie pisałam w poprzednim poscie :)
Nie pod koniec 6 miesięcy a na początku, zaraz po ustaniu umowy o pracę może wypłacić ci całą sumę, (czyli 6x25%) lub w ratach 25% twojej dotychczasowej pensji, co miesiąc. Nie możesz przez 6 miesięcy wegetować. Zawsze możesz zgłosić pozew o wyższe odszkodowanie do sądu pracy. Oni nigdy niczego nie wiedzą. Ale co i kiedy usunął z umowy? Idź najlepiej w poniedziałek z tą umową do adwokata. Jeżeli pracodawca nie będzie wypłacał ci odszkodowania w uzgodnionym przez was terminie (jeżeli nie uzgodniliście terminu możesz przyjąć że jest to data twojej dotychczasowej wypłaty) musisz od razu powiadomić go na piśmie, że w związku z niewywiązaniem się z wypłaty odszkodowania zakaz konkurencji ustaje a ty odmawiasz przyjęcia odszkodowania.
Sprawdź również podobne tematy:
- Umowa o Zakazie Konkurencji - Co zrobić
- Umowa o zakazie konkurencji z pracownikiem - Kto zarobił na zakazie handlu w święta? - Podawanie cen konkurencji - ZAKAZ KONKURENCJI - Oszacowanie wielkości konkurencji - Czyn nieuczciwej konkurencji - Wykorzystanie błędów konkurencji w reklamie - Zakaz konkurencji - zlecenie spedycyjne Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|