|
UMOWA O ZAKAZIE KONKURENCJI |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam Posiadam problem związany z moją obecną jeszcze pracą. Wówczas jak ją zaczynałam podpisałam umowę o zakazie konkurencji, która w sposób całkowity zakazuje mi pracy w transporcie i logistyce przez dwa lata od zakończenia stosunku do pracy. Dodam jeszcze, że jestem studentką logistyki transportu. Firma obecna zajmuję się usługami transportowymi i po części spedycją, a ja jestem w niej asystentką (osobą do wszystkiego). Jakiś czas temu postanowiłam zmienić pracę na lepszą w większej firmie produkcyjnej jako specjalista ds. transportu. Oba te stanowiska mają niewiele wspólnego pod względem obowiązków. Czy taki zakaz ma jakieś znaczenie? Czy pracodawca może całkowicie mi zabronić pracy w całej branży transportowej? Proszę o w miarę szybką pomoc. Pozdrawiam
Tak.
ale firma zajmująca sie produkcją majaca własny transport nie jest firmą transportową i wydaje mi sie że umowa nie dotyczy takich firm.
możesz zacytować co dokładnie tam jest napisane?
Tam transport i tu transport, to wystarczy aby obecny pracodawca uznał to za konkurencję, umowa o zakazie konkurencji jest dosyć często umową o niewykorzystywanie swoich umiejętności nabytych w poprzedniej pracy.
niech napisze co tam napisane, bo mnie coś takiego ciekawi.
W polskim prawodawstwie umowa o zakazie konkurencji podobnie jak umowa o zachowaniu poufności strasznie kuleje. Według mnie śmiało możesz podjąć pracę u innego pracodawcy nawet na takim samym stanowisku. Żeby poprzedni pracodawca wyciągnął z tego jakieś konsekwencje musi Ci w sądzie udowodnić, że przez to, że złamałaś taką umowę on poniósł jakieś straty. To cholernie ciężkie zadanie. No chyba, że odchodzisz z jego firmy z najlepszym klientem ;-)
Witam umowa ta posiada nastepujaca tresc dodam jeszcze ze branza w jakiej działaja obie firmy jest rozna tzn. jedna zajmuje sie transportem elektroniki a druga drewna płyt itd
1. Przedmiotem umowy jest ustalenie zobowiązań pracownika i pracodawcy w zakresie dotyczącym działalności konkurencyjnej pracownika w czasie trwania stosunku pracy i po jej ustaniu przez okres trzech lat 2. Podejmowanie przez pracownika w czasie trwania umowy o prace działalności zarobkowej wymaga uprzedniej piennej zgody pracodawcy 3. 1. Pracownik zobowiązuje się w czasie trwania umowy o prace i po jej rozwiązaniu przez okres trzech lat na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej i poza jej granicami nie prowadzić działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy w jakiejkolwiek formie i na jakiejkolwiek podstawie prawnej Zakres konkurencji obejmuje w szczególności: a)świadczenie pracy na podstawie umowy o prace lub innej podstawie prawnej na rzecz podmiotu prowadzącego działalność konkurencyjna b)obejmowanie funkcji w organach podmiotów gospodarczych prowadzących działalność konkurencyjna wobec pracodawcy, a także obejmowanie funkcji doradczych w tych podmiotach c)podejmowanie lub prowadzenie działalności gospodarczej na własny lub cudzy rachunek, jeżeli jest ona konkurencyjna wobec pracodawcy 2. Za działalność konkurencyjna uważa się na potrzeby niniejszej umowy działalność każdego podmiotu na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej i poza jej granicami zorganizowana w dowolnej formie prawnej której zakres obejmuje : usługi transportowe i koordynacje transportu i ładunków w oparciu o giełdę transportową i komunikator tej giełdy (giełda XXX) itp. 4. Umowa niniejsza nie wyłącza odpowiedzialności pracownika na podstawie ustawy z 16 kwietnia 1993r. O zwalczaniu nieuczciwej konkurencji 5. W sprawie nieuregulowanych niniejsza umowa stosuje się Kodeks Pracy oraz w zakresie nieuregulowanym – Kodeks Cywilny 6. Umowę niniejsza sporządzono w dwóch jednakowych egzemplarzach, po każdej dla każdej ze stron.
No właśnie, pracodawca określa czy dany podmiot jest konkurencją czy nie. Powinny być jeszcze kwestie finansowe dla Ciebie.
Z autopsji wiem, że te zapisy to bariera jedynie psychologiczna :-)
No niby tak ale co ma wspolnego jedno i drugie tyle co nic tym bardziej ze tam nie bede miala kontaktu z firmami z ktorymi wspolpracowalismy i bralismy np ładunki przez giełde, bo tam sama będę szukać aut do współpracy nie przez giełdę bo takowa tam nie działa
Czy pracodawca całkowicie moze zamknąc mi wrota do kariery zawodowej i do rozwoju ?? Bo to troche nie ferr w końcu to jest prawie mój wyuczony zawód :( ... pozdrawiam
według mnie, firma nie świadcząca usług transportowych, lecz posiadająca własny transport nie jest konkurencją. z giełdy ładunków nie bedzie korzystać. więc spokojnie można tam pracować.
a tak btw, dużo ci płacili w tej firmie, bo mi musieliby zaoferować niezłe pieniądze żebym podpisał umowe tak ograniczającą moją wolność...
Szczerze nie dużo to moja pierwsza praca i jak podpisywałam umowę to byłam trochę zakręcona ... i miałam nadzieje tam popracować dłużej ale już po prostu się wszystkiego nauczyłam i mam dość ... Pozdrawiam
umowa podpisana przez ciebie nie jest w pełni prawidłowa.Jeżeli pracodawca zakazuje ci pracy u konkurencji należało w umowie zawrzeć,że przez te dwa lata on ci płaci normalnie pensję lub jednorazowo za dwa lata.Wtedy ty musisz podporządkować się podpisanej umowie,a tak niech cię pocałuje,każdy sąd odrzuci taką umowę.Nikt ci nie może zabronić pracy,nie biorąc na siebie kosztów
Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy ten zakaz moze sie tyczyc całej branzy transportowej ? Bo to że nie jest tam zawarte odszkodowanie to wiem, że ten warunek jest niekonieczny bo według kodeksu pracy to przysługuje kwota 25% wynagrodzenia, a przypis nie musi być zawarty. Czy jest osoba która była w podobnej sytuacji ? Wcześniej miałam nadzieję, że pracodawca pozwoli mi po prostu odejść, ale podczas okresu wypowiedzenia coraz bardziej się boję, że może mi zaszkodzić.
w sumie to dotyczy to jedynie firm transportowych w oparciu o ta konkretna gielde (XXX)
|
|