Witam.
Zamierzam zarejestrować działalność gospodarczą w domu w którym mieszkam i jestem na stałe zameldowany. Działalność gospodarcza byłaby wykonywana tylko w 1 pokoju.
Właścicielem prawnym budynku jest natomiast mój rodzony brat.
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z opodatkowaniem umowy użyczenia (nieodpłatnego).
Po rozmowach z kompetentnym pracownikiem urzędu gminy oraz urzędu skarbowego mam kompletny mętlik w głowie i nie wiem kogo słuchać.
Każdy mówi co innego.
Otóż, US poinformował mnie, iż ja jako biorący w użyczenie pomieszczenie będę z tego tytułu opodatkowany podatkiem od przychodu z nieruchomości, który będzie obliczony od podstawy wynikającej z pomnożenia ilości m2 przez średnią cene m2 powierzchni pomieszczenia, przyjmowanej przy umowach najmu czy dzierżawy.
Powiedziano mi że informację o wysokości takowej stawki m2 uzyskam we właściwej ze względu na lokalizacje tegoż pomieszczenia gminie.
Zatem udałem się do gminy. Tutaj z kolei pracownicy zajmujący się sprawami związanymi z działalnością gospodarczą powiedzieli mi że nie będę płacił nic US i że to co mi tam powiedzieli w tej materii musiało być spowodowane bądź to niekompetencją osoby udzielającej mi takiej informacji bądź zwykłą "urządową spychówą" :/
Poinformowano mnie natomiast że jedyną opłatą jaka będzie pobierana po zarejestrowaniu działalności gospodarczej w tym budynku będzie podatek od nieruchomości wyliczony owszem wg. ceny m2 powierzchni przeznaczonej pod działalność gospodarczą, jednak będzie to opłata dokonana w gminie i nałożona będzie nie na mnie lecz na brata jako właściciela budynku.
Wobec tego chciałbym się dowiedzieć czy oprócz podatku od nieruchomości opłacanego w gminie (który oczywiście będę musiał oddać bratu) będę dodatkowo obciążony podatkiem w US z tytułu uzyskiwania przychodu z użyczonego mi bezpłatnie lokalu?
Jeśli to ma jakieś znaczenie dodam iż będę się rozliczał na podstawie KPiR + VAT.