Witam, zamiar prowadzić skromny handel uliczny na własną rękę. Mam pozwolenie od zarządu dróg na daną lokalizację i w gminie również jest to zgłoszone. Zastanawiałem się jak to rozwiązać z urzędem skarbowym czyli jak będą wyglądać wszelkie opłaty. Wymyśliłem, że zatrudnię się u znajomej firmy na umowę zlecenie, z racji, że jestem studentem, firma nie będzie ponosiła kosztu ZUS'u, a jedynie podatek od umownej wypłaty, 19%, tak? Choć pojawia się tu dodatkowy koszt. Tylko pojawia się pytanie, jak to rozwiązać dalej. Co należy prowadzić podczas takiego handlu? Rozumiem, że przy takich dochodach jakie planuję, odbędzie się bez kasy fiskalnej, tylko w takim razie jak to należy rozwiązać, moim obowiązkiem jest prowadzenie zeszytu sprzedaży? Tzn. każdy towar sprzedany należy zapisać? I w jaki sposób firma w której będę zatrudniony będzie musiała się rozliczyć z dochodu jaki zanotuję? Bo z punktu widzenia prawa, ja będę jedynie zatrudnionym pracownikiem, a cały dochód przechodzi na firmę. Czy jest to najlepsze rozwiązanie? Jak Wy byście to rozwiązali?
Pozdrawiam,
Tomasz Jar