Witam,
słuchajcie podpowiedzci emi co i jak teraz jest potrącane z umowy zlecenie (student do 26 roku zycia nie ma nic z tego ???)
Tak niby wynika z przepisów :(
|
Umowa zlecenie - co i jak potrącane |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam,
słuchajcie podpowiedzci emi co i jak teraz jest potrącane z umowy zlecenie (student do 26 roku zycia nie ma nic z tego ???) Tak niby wynika z przepisów :(
od płacy studenta na umowę zlecenie pobierany jest tylko podatek, który liczy się od podstawy opodatkowania. Podstawa zależy od kosztów uzyskania przychodu, które w normalnych przypadkach wynoszą 20%, czyli gdy masz umowę zlecenie na 1000zł brutto
podstawa opodatkowania = 800zł (płaca brutto 1000zł - koszty uzysk przych 20%). Podatek 19% liczy się od 800zł, czyli wyjdzie 152zł teraz podatek który Ci wyszedł odejmujesz od płacy brutto 1000zł - 152zł = 848zł ;) uff Rozpisałem żeby inni wiedzieli na przyszłość :P mam nadzieje że nic nie pokićkałem ;)
bardzo dobrze to obliczyłes :D
Witam,
Jakie dodatkowe koszta ponosi pracodawca zatrudniając na umowę zlecenie pracownika (nie student) który ma na rękę 2.000 netto. Obliczenie u góry rozumiem chodzi mi o to czy jak pracownik nie jest studentem to są jakieś dodatkowe obiążenia, jak tak to jakie. Czy mołby ktoś wyliczyć jak powyżej płace netto z 2.500 brutto.
|
|