Witam!
Chciałbym zacząć uprawiać boczniaki. Proszę o porady, czy to dobry pomysł?
Pozdrawiam
Marcin
|
Uprawa boczniaków |
Uprawa boczniakówBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam!
Chciałbym zacząć uprawiać boczniaki. Proszę o porady, czy to dobry pomysł? Pozdrawiam Marcin
cześć. Swego czasu tj jakies pół roku temu byłem bliski rozpoczęcia uprawy boczniaka. Miałem wszystko załatwione, kredyt, miejsce, ale ostatecznie odbió się sypnął i guzik z tego wyszło. Ryzyko inwestycji było za duże. Tak więc uważam, że najważniejsze abyś miał odbiór bo sama uprawa nie jest trudna, dostawcó też nie trudno znależć, a i pieniądze można dobre zarobić.
Witaj
dzięki bardzo za podpowiedź. Orientujesz się może jak to wygląda jeżeli chodzi o zbiór np. z jednej kostki? Ile trzeba mieć kostek, żeby zebrać ponad tonę i ile czasu się czeka na zbiór grzyba? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam Marcin
hmm. zmusiłeś mnie do poszukania mych pilnych wyliczeń na ten temat. Z tego co sie orientowałem(praca nad wszystkim trwała prawie rok- od pomysłu do pozyskania pieniędzy- kredyt 3% i pełnej gotowości do działania) kostke najlepiej zamawiać w firmie z mazur.Kostka ma 25kg, realnie zbiera się z niej od 3,5do 5 kg w dwóch cyklach, czyli około 6tygodni. Teraz już pozostaje Tobie prosty rachunek i wszystko wiesz :) Napisz z kad jesteś jak możesz
jestem z lubuskiego, ok. 30 km od granicy. Planuję towar sprzedawać do Holandii i Niemiec.
Czy mógłbyś mi podać na mail-a, informacje na jakie trudności się napotyka w uprawie i namiar na sprawdzoną firmę która sprzedaje kostkę ? pozdrawiam
jestem z lubuskiego, ok. 30 km od granicy. Planuję towar sprzedawać do Holandii i Niemiec.
Czy mógłbyś mi podać na mail-a, informacje na jakie trudności się napotyka w uprawie i namiar na sprawdzoną firmę która sprzedaje kostkę ? pozdrawiam
mój mail:
ms1006@wp.pl
Witam kolego Martin100, czy udało Ci się wystartować z uprawą boczniaka? Ciekawy jestem jak zacząłeś ogranizować zbyt.
Może ktoś sie orientuje jak wyglądają przepisy eksportowe jeśli chodzi o grzyby? Jakie warunki trzeba spełnić, żeby sprzedawać je zagranicą? Pozdrawiam
Rok temu z partnerem rozpoczynaliśmy boczniakowy interes. Postawiliśmy folię 8x27 m. Z zwenątrz pokryta białą folią od wewnątrz również by światło się dobrze odbijało a pomiędzy tymi foliami byłą folia bąbelkowa, 3 warstwy co przy temperaturze powyżej 26 stopni na zewnątrz okazywało się nie wystarczające. Cała inwestycja wyniosła około 16 tyś łącznie z grzybnią i słomą (pasteryzację robiliśmy we własnym zakresie). Mieliśmy nagrany odbiór, boczniak miał iść na eksport, cena 8 zł +- 0.50. Niestety mieliśmy problem z wilgotnością, tzn nie mogliśmy pogodzić intensywnego wietrzenia z wysoką wilgotnością i niewiele poszło go w to źródło, lecz żródło jak najbardziej wypłacalne i brało by duże ilości. Musieliśmy więc upychać towar po giełdach, sklepach. Jeździłem na 2 giełdy miast ponad 300 tyś i jedną miasta powyżej 100 tyś i udawało się sprzedawać około 250 kg tygodniowo po cenie 6.5 +- 1 zł za kg. Boczniak wyplonował książkowo a nawet trochę lepiej, niestety jakość nie ta. Gdyby nie to iż nie mieliśmy pewnego zbytu co podyktowane było złą jakością to ciągnęli byśmy ten interes dalej. Prawda z boczniakiem jest taka że jak masz boczniaka dobrej jakości to nie masz problemu z jego zbytem bo pójdzie na eksport albo sam go wyeksportujesz (w niemczech cena >4 euro). No i drugi pewnik: zabezpiecz swoje drogi oddechowe przed pyłkami bo opanuje Ciebie kaszel, w późniejszym stadium niezbyt miły.
kolego fredu86
a na jakiej grzybni robiliscie boczniaka i gdzie kupywaliscie kostki? jaka jest cena kostki i ile zmieściłeś? jak ustawiałeś je w namiocie i co z potrzebnym oświetleniem? wspomniałeś coś o jakości- jakie grzyby idą w "jedynce" a jakie sa poza ta klasa? jak wygląda zbiór?
Ajak okreslic jakosc boczniaka, z kad wiadomo czy rosnie mi w dobrej klasie, i czy w czasie wyrastania grzyba ma sie wplyw na jego klase.Tzn ze jesli w procesie dojrzewania grzyba zauwazyl bym ze odbiega od normy to mozna zareagowac na jakosc rosnacego grzyba czy to juz za pozno na interwencje?
I jakie sa kryteria by zakwalifikowac boczniaka do pierwszej klasy?
a jaki jest wymiar kostki?
witam wlasnie zamierzam otworzyc hodowle boczniaka.i szukam jakis stalych odbiorców krajowych bać zagranicznych. czy muglby ktos mi udzielic informacji gdzie ich znalesc a moze ma ktos namiary i jest chetny sie podzielic ta informacja? Pozdrawiam i czekam na posta
Również jestem zainteresowany uprawą boczniaka. Może znacie jakąś fachową literaturę na te temat? I jakie są koszty wejścia na początek?
Witam.
Literatura - Boczniak. Technologia uprawy i przetwarzania Wanda Woźniak Marian Gapiński Mirosława Ziombra - to jest obecnie jedna z nowszych książek odnośnie boczniaka. Masz w niej wszystko od zaszczepiania słomy grzybnią do samych zbiorów. Pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Uprawa boczniaków": - eksport boczniakow - Zrzeszenie boczniakow - Hodowla boczniaków - Uprawa - Uprawa ziemniaka
|
|