|
Uprawa choinek |
Uprawa choinek
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam mam w planie posadzić choinki świąteczne m.in. odmianę Nordman Orginal i mam pytanie czy na ziemi klasy 2-3 będą dobrze rosły słyszałam że tzw. ciężkiej ziemi choinki słabo rosną,że lepiej sadzić na bardziej piaszczystej ziemi, czy jest jakaś reguła na jakiej ziemi i w jakim obszarze polski się sadzi choinki aby dobrze rosły?
Wiesz ja bym zapytał na jakimś forum leśniczym ew. poszukał w google firmę zajmującą się tym, i zadzwonił...Ludzie myślcie odrobinę
Kolejny, który myśli, że posadzi i zbierze... a nie pomyślałeś, żeby zainteresować się trochę fachową literaturą? Poczytać o wymaganiach i pielęgnacji?
Słyszałeś o czymś takim jak Związek Szkółkarzy Polskich? ...
Może to „blondynka” - miłe niewiasty, chodzi mi o mentalność, a nie płeć !:) !:) !:)
myślałam że można tu liczyć na jakąś podpowiedź od kogoś kto ma jakieś pojęcie na temat choinek ale widać ktoś kto mi odpisał jest chyba taki ciemny że zamiast zaświecić mądrością to pokazuje swoją głupotę pisząc dosrywki. A tobie Haitauer napisze jedno-reklamujesz się jakie to usługi wykonujesz ale współczuje twoim klientom jeśli takiego cwaniaka przed nimi zgrywasz jak na tym forum.
Na tym forum trudno o fachową poradę, każdemu coś dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele... lecz zdarzają się wyjątki, Haitauer może faktycznie podsuniesz jakieś konkrety, co dokładnie poczytać, widzę ze jesteś w tej tematyce, koleżanka na pewno się ucieszy
Znajdź mi proszę w jakimkolwiek katalogu, na stronie internetowej bądź gdziekolwiek indziej roślinę, która nazywa się "choinka świąteczna, odm. Nordman Orginal". Już na samym początku wykazałaś się ignoranctwem, nie zadając sobie trudu, by znaleźć, bądź nie pisząc o tym czy jest to świerk, sosna, jodła... Fachowych porad dotyczących pielęgnacji roślin nie szuka sie na forum biznesowym. Jakby nie patrzeć. lilianna - cwaniaka? Nikt tutaj cwaniaka nie zgrywa, może poza Tobą.. Zainteresuj się tematem od podstaw, zamiast czekać na gotowe odpowiedzi. Pytasz o regułę sadzenia choinek- na jakiej ziemi i w jakich regionach Polski... Zajrzyj sobie do "Katalog roślin drzewa, krzewy, byliny". PODSTAWOWA (i łatwo dostępna) książka dla ludzi interesujących się ogrodnictwem. Podstawowe informacje dotyczące uprawy poszczególnych odmian roślin... Wymagania, pokrój, strefa klimatyczna... Gdzie szukałaś informacji, zanim zadałaś pytania tutaj? Byłaś w sklepie ogrodniczym, by zadać swoje pytania? Czy wolisz siedząc w domu oczekiwać, że ktoś Ci wszystko wyłoży na tacy?
kilka słów o uprawie choinek
Zacząć trzeba że jest to naprawdę nie łatwa sprawa wiążąca sie z nie lada nakładem finansowym około 25tys na założenie 1 ha plantacji z 7000 drzewek a zwrot jakich kolwiek nakładów zaczyna sie od 5-6 roku. Bardzo ważne jest klimat zwłaszcza dla j. kaukaskich Jakość sadzonki aby po latach nie okazała sie klapą Ziemia nie może byś za dobra Pilnowanie plantacji ludzie zwierzęta choroby szkodniki i jeszcze kilka ważnych czynników Dodam że posiadanie kilku hektarów chyba nie do końca ma sens Wiem co mówie bo od kilku lat zajmuje sie uprawą choinek różnych gatunków a głownie jodły na kilkunastu ha. Jezeli nie zniechęciłem mogę pomóc przy załozeniu plantacji pozdrawiam
Witam
mam pytanie odnośnie plantacji choinek a mianowicie czy jest dotacja z UE na taką uprawe??
jutro ide do up się dowiedzieć coś w więcej w tej sprawie, więc Ci odpowiem niebawem:) ale ja mam takie pytanie jak wygląda prawnie uprawa takich choinek? Chciałbym założyć taką plantację (proszę nie krytykować mojej wiedzy an ten temat bo raz, że zostałem przeszkolony a dwa, że to moja sprawa) ale ziemia na której chciałbym to robić należy do rodziny mojej narzeczonej, piszę rodziny ponieważ prawie była własnością jej babci, babcia zmarła i nikt tej sprawy nie załatwił w sądzie, więc prawnie jest jeszcze na zmarłą babcię. Da radę otworzyć plantację na takiej ziemi?
Witam też się zastanawiam nad choinkami 5-6 lat to jest trochę ale jestem jeszcze uczniem technikum....
dokładnie chodzi mi o Świerk srebrny , Jodła kaukaska, Świerk pospolity chciałbym razem zasadzić ok 2000 szt?? Ziemię mam za fee bo jest mojego ojca czy jest to opłacalny interes ?? na co zwrócić uwagę ??? byłbym wdzięczny za wasze podpowiedzi Dziękuje
Możecie mi podać jakieś tytułu książek w których znajdę obszerne informację na temat uprawy jodły kaukaskiej? Nie mogę nic znaleźć w księgarniach. Z góry dzięki
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|