|
Uprawa krokusów (szafranu) najdroższej przyprawy świata !! |
Uprawa krokusów (szafranu) najdroższej przyprawy świata !!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam ! Moim pomysłem na biznes jest uprawa krokuswó które zawierają w sobie najdroższą przyprawę na świecie a jest to szafran. Jest on droższy od złota. Kilogram tej przyprawy kosztuje nawet ponad 20tyś/zł z 1ha uprawy można osiągnąć od 15kg do 25kg czyli po przeliczeniu zyski są bardzo duże ! Co sadzicie o tym pomyśle ? Może spotakliśćie się już z tym ?
To Szafran może rosnąć w Polsce ?
P.S Dobra doczytałem na ten temat i okazało się że może rosnąć :P
tak sprzedaje przyprawy, to biznes mojej matki emerytki wiec wiem o nich wszystko i to że 500gram kosztuje 2000zł a coś co jest jego imitacja to kurkuma Szafran ma lekko goszkawy smak i można zebrać go raz w roku i tylko przez parenaście godzin reszta to odpad dla tego ta cena
Cena wysoka, ale musi być jakiś powód dlaczego nie każdy go hoduje. zdaje się, że jest zbierany ręcznie. Z wiki wynika że 1 kg to 150 tyś kwiatów, trochę dużo jak na mój gust. Więc rozumiem że na 1 hektarze możesz mieć 150 tyś x 15 = dużo kwiatków. Jeżeli wierz kiedy zbierać pyłek, i wierz jak określić jakość produktu i komu to sprzedać. To myślę, że dasz rade.
Wnika że 1 kwiatek posiada 0,006 grama szafranu
A tak w ogóle to są skupy tego szafranu w Polsce?Piotrze-naprawdę ta uprawa jest taka opłacalna?
tak ,ale krokusy sa pod ochrona a uprawy muszą byc rejestrowane sprzedać no cóż wiem że na każdy towar znajdzie sie kupiec ale ostrzegam krokus nie jest łatwy w uprawie chodowlanej a szafran się nie psuje można go długo przechowywać
Ze zbytem nie ma problemu w hotelach typu Astoria,Sobieski itp, kiedyś sprzedawałem tam cielęcinę i jest spore zapotrzebowanie na produkty premium typu mięso,przyprawy,alkohole
no to teraz wiem czemu tak głupie uwagi piszesz jak się bydło pasa a nie do szkoły chodzi to tak jest myślisz że taki z ulicy wejdzie do astorii i mięso sprzeda ??? ha ha ha a to dobre nie wciskaj kitu chłopakowi bo jeszcze uwieży
"Od wieków też hoduje się szafran uprawny, szafran siewny (Crocus sativus). Wysuszone znamiona szafranu uprawnego używane są jako przyprawa. Ten żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego."
uwieży czy nie jego sprawa.....mięso sprzedawałem jako zaopatrzeniowiec gastronomii a nie pastuch.Myślisz Piotruś,że kasę się zarabia na publikowaniu bzur na forach??Chiba nie... W moim przypadku objeździłem 12 hoteli i restauracji w Warszawie, zdobyłem 6 i dostarczałem im wyselekcjonowane mięso cielęce np. polędwiczkę,szynkę itp. 1kg jest więcej wart niż 25 par trampek,którymi tak chlubnie handlujesz na bazarze. Więc czy to dostawca mięs,czy producent/importer ziół mają tam pole do popisu...ale co ty możesz o tym wiedzieć.A moje upierdliwe posty to wyraz dezaprobaty na pomysły, które mój kot byłby w stanie wymyślić,żeby umiał gadać a nie miałczeć.
uwież mi trzeba mieć jaja żeby handlawać na bazarze 10lat temu wsadzili by ci kose dzis robi sie to po przez zaniżanie cen . 20 lat praktyki w dzungli robi z człowieka .......... wiec prosze umiesz to rób swoje żadna praca nie hańbi ale twoje wywody są poniżej myślenia myszy laboratoryjnej
ale nie łatwiej było by importować? Byłam na wakacjach w Tunezji i tam kupiłam nabazarze (czyt. drogo) komplecik 5 przypraw za 1,5 dinada (ok. 2,7zł), w tym pojemniczek szafranu właśnie. Jak się później okazało w realu malutkie pudełeczko (z tamtego pojemniczka było by chyba z 30 tych pudełeczek) kosztuje 20zł. 20zł*30=600zł z inwestycji 3zł. Gdybym to wtedy wiedziała to jeszcze bym zarobiła na tych wakacjach ;) oczywiście dochodzi koszt transportu, cła i pakowania, ale może będzie korzystniejsze niż hodowla?
Ja uważam, że jest to dobry pomysł. A co do handlu z restauracjami. Mam kumpla "Wedkarza"(sic!), który sprzedaje szupaki i wegorze restaruacjom. Najlepij schodzi miętus , sprzedaje go na zasadzie licytacji. Która restauracja da więcej ta kupuje. Popyt jest teoretycznie nieograniczony. Sprzedaje sie każda ilość.
Co do przypraw wyższej klasy uważam, że też nie powinno być problemu ze zbytem. Na produkty ekskluzywne zawsze jest zapotrzewowanie. Jeśli masz problemy z czymkolwiek, służę pomocą na pw. Pozdrawiam:)
moi drodzy ja moge wam wyprodukować szafran za 1zł za gram przez wiele lat przyglądając sie temu biznesowi wiem jak podrobić pieprz mielony naturalny który naprawde bedzie zupełnie czymś innym tak wiec szafran podrabiany dla laika nie do odróżnienia to tak naprawde kurkuma i pare skladników o których nie wspomne A tak na marginesie czy wiecie że jecie w Vegeto podobnych produktach pasternak , a w bardziej skrajnych przypadkach komose (to chwasty z pola ) rzeczy do spasania bydła (krów , Swiń , Krulików ) Smacznego
ooo matko a ten znów swoje...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Uprawa krokusów (szafranu) najdroższej przyprawy świata !!": - Świeże kawy i przyprawy z całego Świata! - do dystrybucji - przyprawy - Przyprawy - Produkcja przyprawy i nie tylko - Oferta na przyprawy firmy ANPOL
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|