|
Uprawa roślin na żywopłoty? |
Uprawa roślin na żywopłoty?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich bardzo serdecznie! Mam 26 lat i jestem bezrobotny... skończyłem zarządzanie produkcją na Uniwersytecie Ekonomicznym ale z pracą jest ciężko, wszędzie chcą 2 lata doświadczenia zawodowego, którego nie mam lub mówią, że jest redukcja zatrudnienia i nikogo nie przyjmują... nie ukrywam, że trochę jestem załamany ale się nie poddaję. Niedawno kupiłem ziemię 5 mórg na której znajduje się w dość dobrym stanie stodoła... dach wymaga lekkiego remontu, do uprawy nadają się 2 morgi pozostała część leży ugorem i trzeba ją odchwaścić usunąć liczne drzewa, które się tam zasiały i przeorać jakimś ciężkim sprzętem bo strasznie zarosło. Zastanawiam się nad uprawą roślin na żywopłoty (ligustr, ałycza, grab, tuja) ale za bardzo nie mam o tym pojęcia ale szybko się uczę i mogę przeczytać wszystko i naprawdę wciągnąć się w temat bo lubię pracować. Mogę zainwestować max 10 000zł ale wolałbym mniej gdyż to wszystko co udało mi się odłożyć. Czy to dobry pomysł czy może przeznaczyć ten teren na coś innego ? Proszę o pomoc i porady.
Ogółem szkółka to niezły interes, nie tylko tuje i tak jak wypisałeś, ale chodźby świerki mają racje bytu, zorientuj sie jak w okolicy z takimi przedsiębiorstwami, czy np. mógłbyś komuś też dostarczać te drzewka do sklepów ogrodniczych. Jest to dobry interes jeśli ma się ziemie w dość dobrym miejscu, a raczej widocznym, np przy trasie, nie ma się wiele gotówki. Jest też taki mankament że pieniądze są przez jakiś czas zamrożone i nie ma żadnych zysków. Interes trudny jeśli nie zna się w ogóle na ogrodnictwie i pielęgnacją upraw.
Postaraj się o dotację z UE albo UP na działalność gospodarczą dla bezrobotnych. A na ogrodnictwie itp. się nie znam więc się nie wypowiem
Na ogrodnictwie trochę się znam, rodzice coś tam zawsze uprawiali więc pomoc merytoryczną bym miał. Tylko nie wiem czy nie mam za mało tej ziemi na szkółkę no i co robić aby ten ligustr np szybko rósł... bo potrzebne mi będzie tego dużo... bo raczej zarabia się tutaj na ilości. Poszukuję też nasion tui szmaragdowej czy ktoś wie gdzie mogę ją kupić w szkółkach które mam w okolicy nie posiadają nasion tego gatunku.
Witam serdecznie,
Posiadam w ofercie drzewa i krzewy ozdobne, liściaste, żywopłotowe, leśne, rekultywacyjne, do zadrzewień terenów ekologicznie zdegradowanych, dróg i autostrad, parków, zieleńców miejskich. Rośliny z gołym korzeniem (nie w doniczkach) przez co cena ich jest naprawdę bardzo atrakcyjna. Zainteresowane osoby proszę o kontakt. Prześlę ofertę na maila. Moja lokalizacja: Wielkopolska. Przy większych ilościach możliwy transport. pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Uprawa roślin na żywopłoty?": - Uprawa roslin energetycznych - Uprawa ciekawych roślin - pkd 46.19.Z a, sprzedaż roślin - Hodowla ryb i roślin akwariowych - Środki ochrony roslin
• Strona 1 z 1
|
|