|
Upust cenowy czy gratis? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Co jest lepszą formą promocji upust cenowy czy jakiś drobiazg gratis?
Ja uwielbiam gratisy ! Jak kupuję np. części samochodowe ,to uwielbiam jak sprzedawca daje mi ZA DARMO maśc na porost włosów Wiesz jak by się twoja zona ucieszyła z takiego prezentu ? Robisz jej wieczorem masaz , smarujesz ta maścią ,a rano ……………………… Budzisz się z misiem – włochaczem Albo jak kupujesz buty , zmieniasz ,przymierzasz , A na koniec do pudełka z butami miły sprzedawca daje ci paczkę sera plesnowego Taka aluzja do smierdzących serów Jak ktoś nie lubi gratisów ( czyli tego co dostaje za darmo bo i tak nigdy by tego nie kupił ) To forma upustów jest bardzo na miejscu Kupujesz cos za 100zł Uczciwa marza to 20 -30 % Ty walisz 100 % i dajesz upust 30 % Wszyscy się cieszą ze maja okazje Wielką Wyprz To nic ze w sklepie obok kupia to samo z marzą 15 czy 20 % Ale tam nie ma 30 % upustu A tu jest Promocja firmy poprzez budowanie jej wizerunku opartego na uczciwości ,rzetelności i fachowości to przeżytek Trwa latami ,trzeba cos wiedziec o branży , starać się , Komu się to opłaca ? Lepiej w oknie powiesic szyld 30 % wielka wyprz Mamy chyba od dziś wielką wyprzedaz w Media Markt Dziś w tłoku i scisku kupicie z wyprzedazy wiele towarów Które od jutra będą normalnie dostępne 20 % taniej bez kłopotu Warto już leciec To tak jak raty 0% Podwyzsza się cene towaru o procent rat i mamy już pozniej prawdziwe ZERO PROCENT Także warto robic i promocje i gratis
Ja lubie i to i to.A jak np. ktoś by kupił za większa kwote jaks towar to możesz mu dać troszkę droższy drobiazg gratis.Możesz tez dla stałych klientór robić upusty itp. .A kolombo ta masc na porost włosów działa.Marzena
kolombo999 ja nie miałem na myśli pozbywania sie na oślep rupieci z domu oraz magazynów tylko prawdziwe gratisy w stylu kupisz 2 sztuki zamiast 1 dostaniesz długopis, kupisz więcej coś tam innego powiedzmy kalendarz. Takie małe drobiazgi ale przydatne każdemu. Do tego oczywiście z reklamą i namiarami mojej firmy wszystko.
Kiedyś nawet jak naprawiałem auto w autosalonie to wcisnęli mi krówki marki Renault W aucie po prostu położyli do pojemnika na kubeczki.
jasne
krówki to własnie gratis przydatny kazdemu a jak ktoś nie lubi słodyczy a krówek w szczególnosci ? ze słodyczy to ja tylko napój chmielowy lubie no moze schabowe tez
Jak kto nie lubi krówek to jeszcze lepiej. Zbiera je wtedy sobie przez cały 1 albo 2 lata. Pod koniec 2 roku pakuje wszystkie idzie do najbliższego szpitala, albo domu dziecka, rozdaje je dzieciom i trąbią o nim w gazetach, że taki dobry sponsor. Darmowa reklama zapewniona. ;-)
Mozę też znasz inne sposoby na upłynnienie zbytecznego ci towaru szybciej i z większym zyskiem. W końcu to forum biznesu.
A ile Twoim zdaniem przeciętny człowiek jest w stanie zużyć długopisów i kalendarzy? Z logo jakiejś firmy. Jeden, może dwa....reszta ląduje w koszu. O ile w ogóle jakiekolwiek są używane - nie jest tajemnicą, że używanie tanich promocyjnych długopisów i darmowych kalendarzy "jakiejś firmy" kiepsko wygląda w oczach np. pracodawcy etc. To, że Twój gust i kolorystyka, projekt tych długopisow i kalendarzy nie kazdemu może przypaść do gustu, to już drobiazg, choć istotny. Ja, jak tylko widzę gdzieś "długopisik gratis", to na dzień dobry myślę "znowu śmieci...". To samo z innymi promocyjnymi gadżetami. Popatrz na rynek prasowy - jakiego rodzaju gadżety już dodawano (filmy, książki etc.), a i tak bywały trudności ze sprzedażą. Ludzie sa już rozpieszczeni, tandetne firmowe gadżety jako dodatek do zakupu nikogo nie przekonują. Dobrze sprawdzają się systemy rabatowe, karty stałego klienta, programy lojalnościowe(zbieranie punktów etc.). Wszędzie tam, gdzie klient widzi ile zaoszczędził, i wie, że jak tam wróci, znów zyska.
tak
programy lojalnosciowe to kolejna fanaberia zbieranie punktów na stacji benzynowej zbieram cały rok mam 20 000 punktów i co ? dostaje za to czapeczkę ze znaczkiem Vitay tylko po co ? wyjdę sobie w takiej czapeczce w niedzielę na osiedle ? jest ktoś taki kto podejmie takie ryzyko ? chyba ze na wiejską dyskotekę w remizie widział ktos te ,,prezenty ? na które trzeba latami zbierac punkty ? pomijam fakt ze ma tych stacjach benzyna zawsze jest drozsza niz na stacjach bez prezentów te darmowe prezenty kosztują drozej niz gdybym sobie kupił taka czapeczkę sam (? chyba bym musiał duzo wypic ) a pomysł bierania krówek przez klika lat a potem rozdawanie tez chyba jakis ryzykowny takie 3 letnie krówki to juz krowy taki kolo co chodzi po podwórku i rozdaje 3 letnie krowy dzieciom to budzi dziwne skojarzenia no i widzę łocamy wyłobrazni faceta ,który umawia sie z niezłą laska na randkę i ma zapiac jej numer telefonu wyciąga długopis z napisem aj lajk pampersy powodzenie murowane szczał w dziesiątkę
Nie miałam na myśli idiotycznych programów lojalonościowych :)
ci z orlenu wcale nie myslą o swoim programie ze jest idiotyczny
Jak prowadzisz Ty taki biznes to fakt publiczna reklama nie daje Ci splendoru. Ale z długopisem z WYPOŻYCZALNI filmów można się śmiało wszędzie pokazać, no chyba, że ktoś wstydzi się , że wypożycza filmy zamiast bezczelnie kraść z internetu !!!
ja się nie wstydzę ze ściagam filmy , no bo niby dlaczego
a logika twoja powala na kolana ,tak że sikam ze smiechu w pampersy tez nie ma powodu do wstydu ty tez sie nie wstydzisz głupio pisac to niby dlaczego ja mam sie wstydzic ?
Kto tu głupio pisze to już kwestia dyskusyjna.
Ja nie uważam tego za głupie. Raczej konkretne pytanie zadałem, a Ty głupio odpowiadasz. Jasne bywają gratisy nie trafione, ale to nie znaczy, ze nie ma tych trafionych.
Blisko 40% konsumentów wykazuje preferencje dla upustów cenowych, 20 % lubi punkty i 20 % lubi gadżety. Wyniki bagań mogą sie różnić w różnych targetach.
wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
|
|