Rejestruję działalność gospodarczą np. 5.01.2012 roku ale faktycznie zarabiać na tej działalności będę 3 miesiące od rejestracji, potrzebuję tyle czasu żeby zrobić wszystko (załatwić wszystko) co jest potrzebne do prowadzenia działalności gospodarczej. Problem jest taki, że muszę mieś już zarejestrowaną zgłoszoną działalność dlatego za potrzebuję załatwić leasing samochodu i muszę mieć dokumenty z CEIDG ze mam już firmę.
Denerwuję mnie to, że ZUS chce położyć "łapę" na kasie to znaczy chce abym płacił składki po miesiącu do rejestracji firmy.
Panie z ZUS mówią, że ich to nie interesuje ze mam do załatwienia leasing a dla nich zgłoszenie w CEIDG jest równoznaczne z rozpoczęciem działalności i składkę po 30 dniach muszę zapłacić.
Co to za durny przepis. Pomocy jak to obejść. To nie jest uchylanie się od płacenia ale po prostu zdrowy rozsądek.
Firma leasingowa wymaga zgłoszenia w CEIDG ale zanim dostanę auto to minie z 3 mieś więc dlaczego mam płacić jakiś składki za coś z czego nie mam dochodu.
Irlandia była jednak lepsza pod względem przepisów dla firm.
Krzysztof