|
Usługa eMakler |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam, nie wiem czy to odpowiedni dział na to pytanie, ale chodzi o to że pewien czas temu wysłałem do mBanku umowe o otwarcie rachunku eMakler, po paru dniach dostałem odpowiedź że niestety nie moge otworzyć owego rachunku, ponieważ nie podałem w umowie numeru NIP :roll: To nie było moje niedopatrzenie, po prostu nie posiadam takiego numeru. I tutaj moje pytanie, co musze zrobić żeby taki numer uzyskać, ile na taki numer się czeka, ile to kosztuje? No i czy po wyrobieniu NIPu będe musiał coś płacić, jakieś podatki czy coś takiego?
NIP to numer identyfikacji podatkowej wdawany przez Urząd Skarbowy odpowiadający Twojemu miejscu zamieszkania. Aby go otrzymać musisz się tam zgłosić i wypełnić prosty formularz. Przyznanie NIPu jest bezpłatne. Jeżeli nie notujesz przychodów jego posiadaie nic cię nie kosztuje. Służy on do rozliczania się z US czyli do płacenia podatków. Jeżeli planujesz grać na giełdzie to pamiętaj że zyski z giełdy również podlegają opodatkowaniu. Co do czasu oczekiwania na NIP to sam to niedawno przerabiałem. PAni w biurze powiedziała, że prześlą do 3 tygodni. Przyszedł jednak po tygodniu.
Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam
Warto mieć NIP. Byle jaka umowa o dzieło, i bez tego ani rusz.
Też myślałem o eMaklerze, ale przy moich funduszach na giełdę zjadły by mnie prowizje.
No to fajnie czyli jutro szoruje od urzędu :D
|
|