|
Usługa rejestracji na nośniku magnetycznym legalnośc. |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Czy będzie legalne rejestrowanie na nośnikach filmów oraz sprzedaż potem tych materiałów. Nie będzie to sprzedaż filmów bo nie miałbym praw autorskich do nich tylko sprzedaż usługi zapisu na nośniku magnetycznym ludziom którzy cz jakichś powodów nie mają dostępu np do nagrywarek DVD.
Wydaje mi się, że nie będzie ku temu przeciwwskazań, o ile klient będzie przychodził ze swoim ORYGINALNYM materiałem, który powielony zostanie WYŁĄCZNIE w 1 kopii i WYŁĄCZNIE na użytek klienta. Kopię oczywiście on otrzyma. Twój biznes to wyłącznie sprzedaż pustego nośnika oraz "przegranie" w 1 kopii. Działałoby to na zasadzie takiej, że archiwizujesz dane bez wglądu w te dane. Oczywiście stan prawny w tej materii nie jest jeszcze jasny (jednoznaczny), gdyż elektronika rozwija się szybciej niż nasze prawo. Trzeba zapewne poczekać na przepisy, które to będą regulowały. Niestety ważniejsze w sejmie są spory i świątynie opatrzności...
Właśnie. Przy usłudze klient podpisywałby oświadczenie, ze ma pełne prawa do sporządzenia kopii zapasowej. Ciekaw jestem jak by się prawo miało do nagrywania filmów np z kablówki. Każdy abonent telewizji ma prawo nagrać sobie film by później go obejrzeć. Taką usługę również chciałbym zaoferować. Czy nie byłoby to zbyt wielkie naginanie prawa ??
Wydaje mi się, że w przypadku telewizji kablowej wyłącznie na własny, prywatny użytek można nagrać sobie jakiś film, teledysk itp. Jeśli Pana działalność polegałaby na "niewnikaniu" w treść archiwicowanego nośnika klienta, chyba nie będzie problemu... Tu jednak kompetentną osobą do udzielenia odpowiedzi będzie prawnik... Ja swoich odpowiedzi udzielam wyłącznie w oparciu o fakt, że np w kafejkach internetowych, punktach ksero i wydruku świadczy się usługi powielania danych na nośnikach i jeszcze nie było z tym afer typu "piraci z akademika zatrzymani przez policję".
Pozdrawiam!
|
|