Obecnie pracuję (pełen etat, umowa o prace) bardzo chciałbym założyć własną firmę jednak obecnie nie stać mnie na to no i nie mam pewności że udałoby mi się z tego wyżywić rodzinę...
Mam kilka pomysłów i chciałbym je przetestować...
UWAGA NIE MAM ŻADNEJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ!
1. [USŁUGA] Daje ogłoszenie (ulotki, w prasie itp) że wykonuję instalacje elektryczne (naprawy, montaże i takie tam), dostaje zlecenie, klient chce aby mu wymienić gniazdko elektryczne z zaznaczeniem że ja mam to gniazdko zakupić, kupuje gniazdko montuje je u klienta kasuje go 100zł za gniazdko, 100 zł za robocizne czyli w sumie 200zł i teraz:
1.a - Czy mogę mu wystawić jakikolwiek rachunek, papierek że przyjąłem od niego za wykonanie montażu oraz za samo gniazdko kwotę 200zł, jeśli tak to co taki rachunek powinien zawierać?
2.b - Jak teraz z czegoś takiego rozliczyć się z US i kiedy, przy składaniu rocznego PITu?
*posiadam stosowne uprawnienia wymagane przez prawo do wykonywania takich prac
2. [PRODUKCJA] kupuję sobie w tartaku kilka desek w innych sklepach trochę gwoździ, farby itp, w garażu z tego robie sanki (mam do tego odpowiednie narzędzia) i sprzedaje je na Allegro
1.a Czy powinienem brać jakieś faktury, paragony na zakupywane deski, gwoździe itp?
2.b Czy mogę wystawić kupującemu jakiś rachunek, czy powinien róznić się czymś istotnym od ewentualnego rachunku z przykładu Nr 1?
3.b - No i znów jak z tego rozliczyć się z US?
No i teraz pytanie ogólne, jeśli mogę tak zrobić to jak długo mogę tak robić nie posiadając działalności gospodarczej? Czytałem gdzieś że można o ile takie "czynności" nie są wykonywane w sposób ciągły, a czy jest może ustalona jakaś miesięczna/roczna kwota której nie można w ten sposób przekroczyć?