|
USLUGI INTERNETOWE |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich chcialbym otworzyc firme ktora zajmowala by sie udostepnianie polaczenia internetowego oraz sprzedarza sprzetu komputerowego. Czy taka dzialalnosc oplaca sie na przedmiesciu? okolo 14 tys mieszkancow??
jesli nie ma u ciebie w miasteczku czegos takiego, a jestes gotowy otworzyc taki interes (koszta sa spore, np. musisz zalozyc siec bezprzewodowa - niewiem jaka masz zamiar zalozyc - i musisz zalozyc w miescie 5-10 nadajnikow - to sa jednak koszta! ale jesli nie ma czegos taiego w twoim regionie to dobry, nowy operator napewno sie przyda)
no wlasnie z tego co sie zoorientowalem to taki operator juz jest ale swiadczone przez niego uslugi sa bardzo slabej jakosci. A ja stopniowo chce sie rozwijac nie chce od razu brac wszystkich pod uwage ale mala czesc ludzi na poczatek jakies 120 domow.A jeszcze jedno pytanko czy do takiej dzialalnosci UE przeznaczyla jakies dofinansowania??
14 tys.
1. Konkuerncja 2. Potencjalni klienci
w/g mnie 14.000 mieszkancow to zbyt duze ryzyko,podziel to srednio przez 2 osoby na domek wyjdzie 7.000 gospodarstw i wez teraz pod uwage fakt ze jest netia i tpsa jako dwie firmy przodujace i sprawdzone pod kazdym wzgledem ktore zblizaja sie cenowo do granic oplacalnosci malych providerow,dodaj do tego providera ktory juz istnieje i zastanow sie czy warto ryzykowac.
bez ryzyka niema sukcesu ;) a jezeli chodzi o nasze przedmiescie to wiekszosc ludzi zrezygnowala juz z uslug tp.
masz racje ale niekiedy ryzyko nie jest adekwatne do zyskow na czyja rzecz ludzie zrezygnowali z TP??i teraz sie zastanow czy mozesz dac oferte ciekawsza niz tamten provider zeby ludzie sie Toba zainteresowali,wez pod uwage umowy lojalnosciowe na rok i wiecej,koszty lacza,infrastruktury,administracji i oplat. Nie mam zamiaru Cie zniechecac bo nie znam dokladnie sytuacji w Twojej okolicy ale chce Ci pokazac ze to nie jest takie hop :)
zrezygnowali na rzecz konkurencji ze wsi :) ale my w sasiedniej wiosce mamy juz jedna siec na 25 komputerow i zwrucily nam sie koszty po 4 miesiacach i wszyscy sa zadowoleni a teraz chce rozwinac to na szersza skale :) a jak z tymi dofinansowaniami??
ta "konkurencja ze wsi" to Ty?25 komputerow hmm,powiedz jakie sa na kazdego odbiorce oplaty i jakie jest pasmo gwarantowane a jakie maksymalne teoretyczne?jesli chcesz rozszerzyc obszar dzialania musisz zainwestowac w sprzet chyba ze zbierzesz zamowienia i dopiero pozniej rozbudujesz infrastrukture ale to nie moze trwac 2 miesiace bo po co czekac skoro kilka dni i mozna miec net24 lub tp,musisz zagwarantowac niskie oplaty conajmiej konkurencyjne,bezawaryjnosc a co za tym idzie technikow,administratora ktory bedzie czuwal nad siecia i transfer minimum taki jaki oferuja dostawcy ogolnopolscy za taka sama cene.Policz sobie ile kosztowac Cie miesiecznie bedzie samo utrzymanie technikow,dolicz koszt samochodu bo w koncu w przypadku awarii rowerami chyba jezdzic nie beda?koszty konfiguracji,administracji siecia i sprzet <routery wifi,anteny dookolne,kierunkowe etc>
inwestycja wyjdzie okolo 16 tys. na poczatek samochud juz jeden firmowy jest VW Passat B5. Ja z wyksztalcenia jestem Informatykiem, kolega tez, i raczej jakos w ryzach to utrzymamy Transfer mozemy dac taki jak inni operatorzy ale na poczatek za nizsa cene bo za podlaczenie pobieramy oplaty. Sprzet tez mam tanszy bo sprowadzam od producenta za posrednictwem zaprzyjaznionego sklepu komputerowego (mojej zony) :) mam juz dobra lokalizacje na ustawienie anten no i chyba raczej to sie okaze dobry interes :)
|
|