|
Usługi porządkowe dotacja |
Usługi porządkowe dotacja
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Witam. Mam mały problem chcę otworzyć dg usługi porządkowe, decyzję z up o dotację dostałam na tak ale mam taki mały problem. Otóż za te pieniadze chcę kupić między innymi taką maszynę szorującą za ok. 6000zł ale ta maszyna będzie mi przydatna tylko w niemczech a tu w polsce na dzień dzisiejszy jej nie potrzebuję, co w razie kontroli? Jak im się mogłabym z tego wytłumaczyć że nie mam tej maszyny w miejscu które podałam na siedzibę działalnośći?
Musisz ją mieć. Przywieź ją. Mogą stwierdzić, że jej nie zakupiłaś i cofną Ci dotację.
Dziękuje za odpowiedz. Czyli z tego wynika jak dobrze rozumiem że nie mogę pracować za granicą mając dotację na działalność z up? Ja już się w tym gubię powoli. Mój kolega dostał dotację w tamtym roku w maju i założył działalność usługi budowlane, zakupił za te pieniądze auto i sprzęt np. wiertarkę i inne tam rzeczy i od początku pracuje w niemczech, tzn jeżdzi tam do pracy tym autem i wozi ze sobą te rzeczy, nigdy nie miał żadnej kontroli i nie wiem czy w ogóle coś mówił o tym że tam pracuje, ale z tego co wiem to rachunki za usługi wystawia tylko niemcom.
???????????/ chyba żartujesz ? jeli ktoś zarejestruje działalnosc w mieszkaniu , a prowadzi usługi budowlane ( np buduje autostrady ) to walec drogowy ma trzymać na balkonie ? albo na przydomowym parkingu osiedlowym ? a jak dostanie zlecenie na budowę drogi w emiratach arabskich , to ma zwracac dotacje ? a o eksporcie usług to nie słyszeliscie ? a o wolnosci gospodarczej ? czasem warto ruszyc szarą komórką
Na pewno miał kontrolę po zakończeniu zakupów bo PUP musi ją przeprowadzić. Nie sprawdza za to KPiR więc nie jest w stanie sprawdzić dla kogo pracujesz. Teoretycznie powinno się świadczyć głównie usługi dla mieszkańców danego powiatu ale oczywiście nikt tak nie robi. Można spokojnie pracować dla kogo się chce - PUP nie może Ci tego zabronić. Problem będziesz miała przy kontroli bo PUP jest zobowiązany do jej przeprowadzenia i stwierdzenia (organoleptycznie), że zakupione sprzęty/narzędzia/środki znajdują się w miejscu prowadzenia działalności.
No wyobraź sobie, że nie tym razem :-)
Walca drogowego z dotacji nie kupi - to tylko 13,5 tysiąca. Poza tym wiesz jak wygląda wpis do EDG - siedziba, oddziały oraz miejsca wykonywania działalności. I w jednym z takich miejsc ma ten sprzęt być.
JDG z Polski buduje drogi w ZJE? :-) To tyle zarobi, że odda i jeszcze mu do końca życia starczy. Albo najprościej w świecie pojedzie tam po kontroli z PUPu, którą na jego wniosek mogą przyspieszyć.
Kolombo. Dostajesz kasę za nic. Biorąc ją zobowiązujesz się do przestrzegania pewnych reguł i wypełniania pewnych obowiązków (np wspomniana kontrola). Jeżeli Ci to nie odpowiada to nie musisz jej brać - to nie jest przymusowe.
Właśnie. To dlaczego czasem nie ruszasz?
Nie miał żadnej kontroli, przedstawił im tylko dowody zakupu i już- koniec, żadnej kontroli, nawet auta nie chcieli zobaczyć. A dodam że auto kupił zaraz jak dostał pieniądze a ściągnął je do Polski dużo pózniej.
W takim razie urzędnicy nie dopełnili swoich obowiązków :-) Na kontrolę i tak się zapowiadają. Jeżeli przywiezienie tej maszyny to duży problem to pomyśl nad rozszerzeniem wpisu do EDG tak aby w miejscach wykonywania działalności pojawił się jakiś niemiecki adres. Albo zapytaj wprost kiedy będzie kontrola i przywieź ją na kontrolę.
Czyli jednak oni tak bez zapowiedzi nie mogą ot tak sobie wpaść na kontrolę? Robią ją tylko raz czy jak to wygląda? Bo już się tak w ogóle zastanawiam czy podpisać te papiery i czy w ogóle zacząć tą działalność, wszystko takie pomieszane tego nie wolno tamtego nie wolno.
Ale dlaczego mnie pytasz :-)
Wszystko to co mogą masz zapisane w umowie, tak? Przeczytaj ją :-) Jedną kontrolę zrobią na pewno. To muszą zrobić. I się zapowiadają bo może Cię nie być a nie lubią chodzić dwa razy. Ale mogą Cię kontrolować częściej - tak masz napisane w umowie, tak?
Ja jeszcze tej umowy nie podpisałam i nie wiem co tam jest dokładnie napisane, a wiesz jak to jest w urzędach jak zaczniesz zadawać im takie pytania to zaraz zaczną Bóg wie co podejrzewać. Zresztą wszędzie straszą tymi kontrolami i czasem z byle powodu każa zwracać dotację, a ja nie chcę mieć problemów i dlatego tak się pytam.
Bardzo dobrze, że się pytasz. A jeszcze lepiej jak sobie ściągniesz ze strony wzór umowy i go dokładnie przeanalizujesz. A jak nie mają na stronie to idź i poproś aby Ci dali.
No właśnie nie mają wzoru na stronie, ale przeczytałam inny z innego UP. Dzięki.
rozumiem wojtku ze nie masz pojecia o czym piszesz , stąd biora sie te bzdury siedziba firmy to miejsce gdzie przechowuje sie KPiR i to nie zawsze ( moze byc w biurze ksiegowym ) i tylko tyle w siedzibie firmy nie musze miec zadnego sprzetu no bo jesli siedziba firmy jest Hotel Mariot ,to jak mam tam wstawic walec drogowy ? w recepcji ? i nie trzeba wcale podawac jako siedziby firmy czy oddziału miejsca gdzie masz zlecenie do zrobienia no bo chyba nie sadzisz ze projektat wnetrz podaje jako -siedzibe firmy MIEJSCA GDZIE TRZYMA LAPTOPA Z DOTACJI - ADRES KAZDEGO Z KLIENTÓW GDZIE BYŁ I ROBIŁ POKAZ KUMASZ ? nie sadze a pani wykonujaca najstarszy zawód swiata i majaca biust silikonowy z dotacji ,nie podaje adresu klientów ani nie trzyma biustu w siedzibie firmy ( czytaj w burdelu ) kumasz ? oszukaj nas ze kumasz dziewczyna moze trzymać sobie swoja maszyne gdzie chce a szczególnie w miejsu np sprzatania jasne nie motaj
Ależ zgodzę się z Tobą w 100%.
Też się zgadzam.
Oczywiście masz rację.
Odpowiadasz sobie na retoryczne pytania?
Jeżeli już jesteś taki dokładny to na silikonowy biust nie otrzymałaby dotacji.
Ależ ja lubię Twoją styl :-)
To wszystko co napisałeś to prawda. Zrozum jednak, że tak jak pisałem wcześniej (wiem wiem - ciągle masz problemy z czytaniem) decydując się na dotację decydujesz się jednocześnie na pewne ograniczenia swojej swobody prowadzenia działalności. Obowiązuje Cię umowa i tyle. Oczywiście możesz nie przestrzegać jej zapisów ale wtedy oddasz dotację. Wybór należy do Ciebie. Kumasz?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Usługi porządkowe dotacja": - Usługi porządkowe - usługi porządkowe na terenach miasta - Prace porządkowe - USLUGI PORZADKOWE - usług porządkowe,duża firma
• Strona 1 z 1
|
|