Witam,
W polowie 2007r. otrzymałem zaswiadczenie o wpisie do ewidencji, dostałem nr. Regon, założyłem konto w banku i wyrobiłem
pieczatkę. Dzień po wyrobieniu pieczatki podpisałem pierwszą umowę na wykonanie remontu. Jako, że nie miałem zbyt dużo
pieniędzy to zdecydowałem, że odłożę o miesiąc wizytę w ZUS oraz w Urzedzie Finansowym. Za pieniadze przeznaczone na
opłacenie ubezpieczenia i opłatę za wybranie formy podatku kupiłem potrzebne mi narzędzia. Przez nastepnie 4 miesiace
zarabiałem tak mało, że nie dałem rady odłożyć na ubezpieczenie i podatek a zaległości rosły. Przez ostatnie 2 miesiace
odłożyłem udało mi się odłozyć i obliczyłem, że za tydzień w poniedziałek będę mógł bez obaw iść do tych urzędów i spłacić
zaległości. Przez cały czas planowałem, że zapłacę w Urzedzie zaległy podatek wybiarając ryczałt i dalej pozostanę
na ryczałcie ale teraz mam dylemat. Pomijając to, że chcę zapłacić zaległy podatek chcę też mieć mozliwość wystawiania
faktur a pozostając na ryczałcie nie bedę miał takiej możliwości. Plan mam taki: W poniedziałek za tydzień jadę do
finansowego i płacę za ostatnie 6 miesięcy i zmieniam formę opodatkowania na takie, żebym mógł wystawiać faktury.
Jestem teraz w trakcie sporządzania kosztorysu na remont dużego pomieszczenia w noclegowni dla bezdomnych. Kosztorys
mam przesłac jutro faxem opiekunowi a ten ma go zanieść sponsorowi. Sponsor wybierze z 3 ofert. W mojej ofercie zawarty jest
koszt materiałów i koszt robocizny. Zależy mi na tej pracy więc wpisałem niskie ceny za wykonanie całości. Jest tylko jedna
rzecz która sprawia mi problem i blokuje przesłanie faxu - podatki. Chodzi o to, że nie wiem jaką stawkę będę miał gdy pójdę
do finansowego.
Jaki mam wpisac podatek za samą robociznę (usługi budowlane) ?? To bedzie 7% ? czy 22% ?
np. koszt materiałów wynosi 2000zł (za tyle je kupię w sklepie) a koszt mojej pracy wyniesie 5000zł ... czy na kosztorysie mam
wpisać 2000zł + (5000zł + podatek) ??
czy może od 2000zł odliczyć 22% podatku i w kosztorysie zapisać:
Materiały: 1560zł + 440zł VAT = 2000zł
Robocizna: 5000zł + (?%) VAT
czy jakoś inaczej ??
Pozdrawiam
Tomek