|
Uslugi termowizyjne |
Uslugi termowizyjne
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam pomysl. Uslugi kamera termowizyjną: zdjecia budynków przed i po ociepleniu, znajdowanie źródel ujścia ciepla; kontrola instalcji elektrycznych - przemyslowo i "domowo" - potencjalne źródla pożarów,kontrola urządzeń cieplnych itd. W necie znalazlem kamery od ok. 20tys, do tego laptop i mam komplet. Ceny takiej uslugi od 300 zl. Konkurencja tylko w najwiekszych miastach, moje miasto ma ok 350 tys. Co Wy na to?
A na taką działalność nie potrzeba czasem zezwoleń?
Cześć
Działasz w tej dziedzinie bo ja już praktycznie kupuje sprzęt. Jeszcze szukam gdzie i co kupic. Mam juz parę modeli na oku.
Żeby wystawiać certyfikaty energetyczne trzeba będzie mieć uprawnienia ale żeby zrobić kurs to trzeba spełnić pewne warunki, inaczej mówiąc nie wystarczy kamerka termowizyjna żeby móc to robić.
O prawo autoryzacji połączone z uzyskaniem odpowiedniego certyfikatu KAPE S.A. ubiegać się mogą wszystkie osoby zawodowo związane z szeroką problematyką użytkowania energii i zagadnieniami audytingu energetycznego spełniające następujące wymagania: 1. Wykształcenie wyższe techniczne na kierunku: • Mechaniczno-Energetycznym, • Budownictwo, • Architektura, • Inżynieria środowiska, • Inżynieria Sanitarna i Wodna, • Ochrona Środowiska, • Ciepłownictwo i Ogrzewalnictwo, • Inne związane z problemami gospodarowania energią (np. rzeczoznawcy majątkowi, zarządcy budynków mieszkalnych, pośrednicy w handlu i wynajmie nieruchomości; pracownicy spółdzielni mieszkaniowych, Urzędów Miejskich i Gminnych, firmy zajmujące się termo-modernizacją. • Inni zainteresowani tematem. 2. Minimum 3 letnia praktyka zawodowa. 3. Ukończenie niniejszego kursu autoryzowanego przez KAPE S.A. 4. Niezależność od firm produkujących, sprzedających lub montujących wyroby związane z racjonalizacją użytkowania energii (pracownicy ww firm mogą być uczestnikami kursu i zostać wpisani na listę audytorów energetycznych jednak w audytach nie mogą wskazywać/promować własnej firmy, konkretnego wyrobu czy dystrybutora). Projekt Rozporządzenia Ministra Budownictwa z dnia 18 sierpnia 2006 r. w sprawie ramowego programu szkoleń w zakresie oceny energetycznej budynków definiuje w pierwszym rzędzie obok zawodów ściśle związanych z budownictwem również inne zawody związane z problemami gospodarowania energią, m.in. ww.
odswieżam
Sama kamera to za mało to tak jakby kupić aparat do EKG i nie być lekarzem.
Oprócz zdjęć potrzebna jest ich analiza i fachowa interpretacja a żeby to robić trzeba mieć uprawnienia pozatym zdjęcia termowizyjne w budownictwie można wykonywać praktycznie tylko w okresach gdy wystepują duże róznice temperatur pomiędzy powietrzem zewnętrznym a wewnętrznym a więc w okresie najwiekszych mrozów lub największych upałów (gdy w domu działa klima).
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|