Witam Wszystkich! Jestem cudzoziemcem mieszkającym w Polsce. Postanowiłem zorganizować import / eksport towarów pomiędzy moim państwem a Polską. Przeanalizowałem wymianę handlową, oba rynki, znalazłem parę interesujących towarów, którymi można pohandlować. Ale… natknąłem się na pewien problem (!!!) – transport. Wymiana handlowa z moim Krajem głównie odbywa się drogą morską. Dokładnie (na przykład) kontener płynie do sąsiedniego Państwa, a potem drogą lądową do nas. I nikt handlujący z Niemcami, Francją, Dubajem, Chinami, Belgią, Holandią nie ma żadnych kłopotów z transportem. Można wybierać dostawę do domu lub do portu sąsiadów, w którym sami odbierają towar.
Kontaktowałem się z różnymi firmami transportowymi w Polsce… i nic! Nikt się za to nie bierze. Pomyślałem, że może nie ma zainteresowania w wymianie handlowej pomiędzy Nami. Ale znalazłem dużo oficjalnych informacji, z których wynika, że jest wymiana, …ale słaba, ponieważ nie ma transportu!
I tu pomyślałem, że mógłbym zając się organizacją transportu w obie strony. Tylko, że nie wiem jak zacząć, do jakich organizacji się udać z zapytaniem.
Proszę Dobrych Ludzi podpowiedzieć, w jaki sposób można zorganizować takiego rodzaju usługi.
Dziękuję i Pozdrawiam.