|
Usługi transportowe |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Oczywiscie dbanie o autko. Pamiętaj o opłatach skarbowych. Podatek za Busika , paliwko no i chyba najważniejsze amortyzacja samochodu. Pamiętaj że musisz co miesiąc odłozyć jakąs kwotę na remonty samochodu. ( przynajmniej ja tak robię i to sie sprawdza ) Koszta remontu sa czasami spore. W razie awarii autka trzeba szybko i sprawnie naprawić i niestety liczyć się z kosztami tej naprawy. Pamiętaj też że każdy dzien przestoju w warsztacie jest nie do odrobienia finansowo.
Nie no wiadomo, że o autko trzeba dbać... to od niego w końcu zależy czy zarobimy czy nie.
A to odkładanie jakieś konkretnej kwoty co miesiąc na ewentualne naprawy nie jest głupie, czasami rzeczywiście koszty remontu są spore i trudno jest tak od razu wyłożyć taką sporą gotówke. A jak przedstawia się podatek za busa? Jestem nowy w tym temacie i potrzebuje się bardziej zorientować
Podatek za busa? A co to takiego?
Własnie nie wiem, Remus wyskoczył z czymś takim, więc się zapytałem co to? Do tej pory nie słyszałem o czymś takim ale w naszym kraju nic nie wiadomo :)
Pewnie chodziło mu o podatek drogowy od busa powyżej DMC 3,5 T
Proawdopodobnie tak. W urzędzie miasta uiszcza się coroczny podatego od busa. Nie wiem czy od wszystkich. Ja posiadam busa Peugeot Boxer Maxi ze wzmocnionym zawieszeniem o ładowności 1,8 t. Może dlatego ze mnie co rok kasują 600zł
Remus, nie ładowność, a DMC jest istotna. Powiedz ile masz DMC, wiele to wyjaśni.
Wszystko jest wyjaśnione w ustawie o transporcie drogowym, a ta ustawa dotyczy tylko samochodow o DMC powyżej 3,5 T.Bus Remusa napewno DMC ma powyżej 3,5 t
Zgadza się DMC przekracza 3,5 t. Dlatego trzeba uważać. Taki samochód to zaleta przy przekraczaniu tonarzu ale i minus bo dodatkowe opłaty :P
Pomysl z busem dojsc dobry, jednak tylko do EU. Moi znajomi korzystaja z takich uslug przewozu do eu przynajmiej 2 razy w miesiacu i wiem ze sporo płacą za taki przejazd.
Jak szukali ? - net i panorama firm Moze zainteresuje Cie domena pod strone ? przewozy.org
No tak ale przy DMC przekraczającej 3,5t trzeba mieć kat. C a najlepiej C+E.
Na początek jednak tak jak dla mnie wystarczyło by te 3,5t, od czegoś trzeba by zacząć. Przy rozwoju firmy można by się pokusić o zrobienie prawka na C. Zastanawiałem się jakby tak zebrać się w kilka osób - nawet z samymi busami, choć przydałoby się jakieś większe autko - i prowadzić działalność jako usługi kurierskie, czy to w formie jednosobowej DG czy w formie spółki. Coś jakby konkurencja dla istniejących firm, na początek nawet na rynku lokalnym a z czasem coraz szerzej i szerzej-wliczając w to kraje UE. W obecnej pracy często korzystamy z usług firm kurierskich i bardzo często zdarza się że przesyłka albo nie dojeżdża w miejsce docelowe na czas, albo jedzie gdzieś gdzie nie powinna ba a nawet na jakiś czas wogóle "znika" i nikt nie wie co się z nią dzieje...najczęściej takie akcje dzieją się w Pekaesie.... Przy prowadzeniu takiej działalności w kilka osób bardzo przydatny byłby jakiś magazyn/przechowalnia tymczasowa na przewożone paczki. Przy dobrym marketingu i usługach solidnie wykonywanych można by zdobyć klientów a pewnie i nawet odebrać klientów firmom kurierskim - warunek solidność, niskie koszty, szybkość dostarczanie przesyłek no i samodyscyplina i niepoddawanie się jak coś z poczatku pójdzie nie tak....
Ma ktos moze jakies dosiadczenia z DHL lub podobna firma poza opisywanym UPS
Znajomy dla niech jeździł i jast tak samo, zapierdzielasz od rana do wieczora by się wyrobić i więcej się z nalatasz pieszo niż autkiem najeździsz...
Ogólnie to chyba większość tych firm działa na zasadzie wyzysku - biorąc pod uwagę zarobioną kasę do czasu pracy
orientuje się ktoś czy firmy spedycyjne posiadaja zlecenia na busy (do 3,5 t)
Raczej nie. Wszyscy korzystaja z wiekszych samochodów. Sorki.
|
|