|
Usługi Videofilmowanie |
Usługi Videofilmowanie
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam chcialbym zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza taka jak w temacie. Od jakiegos czasu zajmuje sie tym z tym ze amatorsko (tzn mam amatorska kamere ale profesionalny program do obrobki) Znajomi i nie tylko znajomi ogladajac moje nagrania i produkcje doradzaja mi zebym sie tym zajal na powaznie i zaczal zarabiac. Rowniez o tym pomyslalem slyszlaem ze sa jakies programy unijne dla osob chcacych wystartowac z wlasna dzialalnosci gospodarcza. Z tym ze na razie nie ma zadnego programu poradzcie i gdzie mam sie zglosic
Ja nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ale zastanawia mnie jakie są koszty produkcji jednego filmu (np.) weselnego, skoro zazwyczaj klient chce podkład muzyczny znanych piosenek o miłości np. Stachursky'ego, już nie mówiąc o zagranicznych... przecież nie można sobie od tak wstawić utworu bez wiedzy i zgody producenta..! Hmm... z pewnością to naiwne, bo patrząc na ceny tego typu usług, jestem przekonany, że większość filmów takich firm to dowody na ich nielegalną działalność!
moj znajomy kreci zawodowo, pytalem sie jak o jest z tymi utworami, mowi ze oplaca ZAIKS , czy cos wtym stylu i moze normalnie podkladac utwory, sytuacja jest podobna na dyskotekach. placi sie i mozesz publicznie odtwarzac.
ok czy w takim razie ktos sie orientuje jakie sa koszty oplat dla ZAIKS? chcialbym dowiedziec sie wszystkiego odnosnie tego biznesu zebym wiedzial jak robic bilans otwarcia tej dzialalnosci
http://www.djsportal.com/pl/cdr/index.php?id=prawo - zajrzyj, znajciesz tam ciekawe informacje
z linku podeslanego przez poprzednika wnioskuje ze jesli zgram sobie utwory z radia to nie musze oplacac tego ZAIKSowi. Wiec ta kwestia mamy przerobiona co z pozostalymi aspektami tej dzialalnosci?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|