|
Uwolnienie czynszy za mieszkania, nawet 72zł za metr kw? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Po uwolnieniu czynszy za mieszkania zarzekano się że podwyżki nie będą duże. Dziś już wiemy, że aby mieszkać w pewnej kamienicy w krakowie trzeba zapłacić 72 złote za metr kwadratowy czynszu miesięcznie! Z drugiej strony nie idzie dziwić się prywatnym włąścicielom, którym nie płacono a jeśli już to jakieś żebracze czynsze przez wiele lat a z drugiej strony wymagano od nich utrzymania kamienic w dobrym stanie, remonty itp. Państwo powinno albo wykupić te kamienice robiące za lokale komunalne lub umożliwić mieszkanie tym ludziom w swoich lokalach.
Jak dpbrze ze mieszkanie mam swoje...
Pamiętam, że kiedyś gdzieś widziałem taką statystykę, że coś około połowa niemców mieszka w wynajmowanych, a nie własnych mieszkaniach. Pamiętam że byłem zaszokowany. To dopiero musi być płynny rynek najmu ...
Czytałem też niedawno, że w 4 milionowej Irlandii buduje się rocznie tyle samo mieszkań co w 40 milionowej Polsce. To są dopiero różnice. No ale co zrobić, Polacy nie chcieli pójść ścieżką irlandzką, wolą niemiecką ...
Wybudować to raz, dwa to kogo będzie stać na mieszkanie? Minimum dla statystycznej polskiej rodziny to z 45 m2 (dwa pokoje, kuchnia, sanitaria). Ceny są od 1000 PLN za m2 do nawet 5000 PLN m2. Mało która polska rodzina ma ty min. 50 000 PLN (dochodzą formalności, notariusze, podatki) na starcie. Jak rodzice nie pomoga to nawet moze ich na wynajem nie stac.
|
|